Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Žánrového Anděla získal Vladimir 518

Kultura

  11:44
PRAHA - Vítězi žánrových kategorií výročních cen Akademie populární hudby Anděl za loňský rok se stali Vladimir 518, Terne Čhave, Bratři Ebenové, OTK, David Dorůžka, První hoře a soubor Prague Ska Conspiracy. Výsledky ankety o album roku v menšinových žánrech byly v sobotu večer vyhlášeny v pořadu Noc s Andělem, který odvysílala Česká televize.

Vladimir 518 foto: www.artattack.sk

Rapper Vladimir 518 se svou deskou Gorila vs. Architekt uspěl u porotců zaměřených na taneční oblast Hip-hop & RúnúB. Ve všech kategoriích hlasovali dvoukolově odborníci a hudební publicisté, kteří dané styly celoročně systematicky sledují.

Zabodovali bratři Ebenové
Skupina Terne Čhave bodovala s nahrávkou More, Love! v kategorii World Music. Bratři Ebenové zvítězili v kategorii Folk & Country. Jejich album Chlebíčky, jedno z nejprodávanějších v loňském roce, dokázalo, že držitelé žánrových cen mohou mít i komerčně úspěšné projekty.

Deska Silently Dawning Davida Dorůžky nejvíce zaujala porotu kategorie Jazz & Blues, jičínská kapela První hoře zvítězila v kategorii Hard & Heavy s nahrávkou Lamento. Z alternativní scény se příslušným porotcům nejvíce líbila deska Okolo souboru OTK, v kategorii zaměřené na ska a reggae vyhrála skupina Prague Ska Conspiracy s albem Life On Ropes.

V dalších kategoriích Anděla je favoritem Kryštof
Výsledky dalších kategorií letošních cen Anděl budou vyhlášeny 21. března. Sošky Andělů budou oceněným interpretům rozdány na základě hlasování členů Akademie populární hudby v pražském Top Hotelu v přímém televizním přenosu.

Nejvíc šancí na vítězství má skupina Kryštof. Akademici ji nominovali v pěti kategoriích. Druhý nejvyšší počet nominací, čtyři, získala pražská skupina Toxique, která teprve loni vydala své debutové album. Dvě nominace získal objev roku Marek Ztracený. Bližší informace se nacházejí na
www.cenyandel.cz.
Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...