Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Závěrečná klapka uzavřela natáčení nového českého filmu Poslední závod

Závěrečná klapka o víkendu po 32 dnech uzavřela natáčení českého filmu ze sportovního prostředí Poslední závod. foto: ČTK

PRAHA - Závěrečná klapka o víkendu po 32 dnech uzavřela natáčení nového českého filmu ze sportovního prostředí Poslední závod. Snímek přiblíží legendární lyžařský závod, který se konal na hřebenech Krkonoš v roce 1913 a při němž zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. V kinech by měl být film režiséra Tomáše Hodana uveden v únoru příštího roku.
  12:00

První klapka padla 21. února ve Františkově v Krkonoších, v následujících dnech se štáb přesunul na Medvědí boudy, na Labskou boudu a další autentická místa. „Neměli jsme velké finanční rezervy, potřebovali jsme trochu štěstí a nakonec jsme ho měli hromadu. Sníh, vánice, vítr, mlhu i slunce. Dále obětavý štáb a výborné herce, kteří se nikdy nelekli přírodních podmínek, kterým jsme se museli přizpůsobit i s nimi bojovat. Také jsme cítili obrovskou podporu od krkonošských obyvatel, spousta z nich se na vzniku filmu podílela a bylo poznat, že nám moc drží palce,“ uvedl režisér Hodan, který je zároveň autorem námětu a scénáře.

Předlohou filmu z počátků lyžařského sportu byla tragédie z 24. března 1913. Uznávaný lyžařský přeborník šestadvacetiletý Bohumil a jeho o rok starší přítel Václav Vrbata, který ho přišel v těžkém klání povzbudit, tehdy zahynuli při prudké změně počasí při mezinárodním závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů. 

V hlavní roli Hanče se představí Kryštof Hádek, další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Judit Bárdos, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský a Jan Hájek. Začátkem února absolvovali herci kurz otužování, aby zvládli horské podmínky.

„Všichni tvůrci, herečky, herci a celý štáb podali při natáčení úžasný profesionální výkon v extrémních podmínkách na hřebenech Krkonoš. Na to, jak jsme i dvanáct hodin stáli ve vichřici v minus deseti stupních Celsia budu vzpomínat celý život,“ podotkl Ondřej Beránek, který je spolu s Martinou Knoblochovou producentem filmu za společnost Punk Film.

Studiem dobových materiálů se tvůrcům podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat v něm i postavu Emericha Ratha. Sportovec Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Po prvním kole závodu se počasí zhoršilo a vypukla sněhová vánice. 

Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Rath a s nasazením vlastního života se ho snažil zachránit, bohužel marně. Později byl v horách nalezen i zmrzlý Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát. Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a Rath byl ze všeobecně známého příběhu vymazán.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!