Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Zdařilý návrat dinosaurů

Kultura

  10:19
PRAHA - Koncertní podívanou, jakou Praha už léta nepamatuje, slibovalo na včerejší večer vystoupení obnovené skupiny Genesis. Přesto, či právě proto bylo jako dějiště očekávaného koncertu zvoleno rozlehlé vysočanské parkoviště, které se změnilo na téměř zaplněnou arénu pro 25 tisíc posluchačů.

Genesis. foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Genesis přiletěli do Prahy ve dvě odpoledne z Lince, kde vystupovali ve středu. Brány do areálu ve Vysočanech se otevřely v sedmnáct hodin, přičemž pořadatelé před koncertem zdůrazňovali, že britské rockové trio s dvěma doprovázejícími hudebníky, bubeníkem Chesterem Thompsonem a kytaristou Darylem Stuermerem, nastoupí na scénu přesně v osm. Důvod je prostý - bubeník a zpěvák Phil Collins, kytarista Mike Rutherford a klávesista Tony Banks totiž od začátku turné 11. června v Helsinkách hrají z dlouhého listu čítajícího pětadvacet položek.

Monstrózní stříbrné pódium futuristického tvaru ožilo deset minut po dvacáté hodině. „To jsou moji Genesis. Jsme tu, abychom vás bavili,“ ukloní se Collins a vyfotí si nadšené publikum. Collinsovy vtipné průpovídky a Banksova a Rutherfordova soustředěnost poskládaly i po letech životaschopný celek.

Trio, v němž současní Genesis vystupují, se naposledy sešlo před deseti lety. Původní záměr muzikantů, totiž obnovit dřívější pětičlennou sestavu se zpěvákem Peterem Gabrielem a kytaristou Stevem Hackettem, prozatím nevyšel pro zaneprázdněnost bývalých členů. Genesis na současném turné Turn It On Again nezůstávají nic dlužni své pověsti z dob největší slávy, kdy v 70. letech minulého století byli průkopníky obrovských pódiových show. Tomu odpovídá i návštěvnost - nedávný koncert v Hamburku přitáhl 45 tisíc lidí.

Kapela, posílená o spoluhráče známé například z posledního Collinsova sólového koncertu v Praze, se netají úmyslem předvést klasické položky svého repertoáru přesně v takové podobě, jak ji pamatují fanoušci ze 70. a 80. let. „Budeme hrát věci ze starších alb. Je ale docela fajn jet na turné, aniž by člověk musel propagovat novou desku,“ řekl k tomu před začátkem turné pro LN kytarista Rutherford. „Je to jiné a vlastně příjemnější, protože to člověku uvolňuje ruce.

V minulosti jsme většinou museli hrát aspoň šest písniček z nové desky a těch šest oken máme teď volných, takže si můžeme víc vyhrát s tím, jak bude koncert postavený.“ Lovíme i v temnějších vodách Vyvážený výběr skladeb, o němž hovořil v LN před začátkem turné klávesista Tony Banks, má podobu exkurzí do progresivnější podoby kapely (např. mix z první poloviny koncertu, obsahující skladby In The Cage/ The Cinema Show/ Duke's Travels/ Afterglow), na druhé straně jsou ovšem obnovení Genesis také kapelou chytlavých popových písní, jakou je například závěrečná Invisible Touch.

Genesis jsou si vědomi, že lidé chtějí slyšet hity, sami však nijak neskrývají radost nad tím, že probíhající vzpomínkové turné obsahuje i poněkud náročnější skladby, v temnější náladě, postavené na instrumentální zběhlosti zkušených muzikantů. Na opačném pólu pak stojí odpočinková čísla ve stylu bubenického souboje Phila Collinse a dlouholetého „sidemana“ kapely Chestera Thompsona, atraktivní položka odlehčující ke konci vystoupení posluchačsky náročnější materiál.

Přínos turné spočívá v setkání se starými známými, kteří se nijak výrazně nemění. Ostatně tak to v LN uvedl i klávesista Tony Banks. „Do určité míry to očekávají i posluchači a odpovídá to tomu, jak je chceme hrát; menší změny tu nebo onde, ale žádné zásadní. Občas spojíme několik skladeb anebo jejich části do jednoho kusu, ale v drtivé většině případů se držíme původní verze.“

Genesis v Praze nabídli reprezentativní průřez šestnácti alby společné kariéry. Naštěstí včetně propracovaných kompozic odlehčených popovějšími hity pozdní éry. Trojice servírovala jen tu a tam příliš sladké víno - a co na tom, jestli se vinaři občas na malou chvilku zatřásla ruka nebo zachvěl hlas. Návrat kdysi posmívaných dinosaurů působil překvapivě sympaticky.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...