Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Země z výšky. Dan Materna návštěvníkům zprostředkuje Česko z letadla

Dan Materna - Česko z letadla. foto: MAFRA

PRAHA - Fotograf Dan Materna pracuje ve vydavatelství MAFRA, kde se kromě běžné redakční práce – reportáže, portréty, sport - věnuje fotografování přírody a více než 12 let fotografuje Českou republiku z letadla. Své pohledy na Česká města i krajinu představí na výstavě, která 16. ledna začne v galerii Czech Photo Centre.
  17:00

„Většina souborů samozřejmě vzniká cíleně. Vymyslím si téma, po domluvě s pilotem uděláme letový plán a když je vhodné počasí, obletíme jednotlivá vytipovaná místa. Během přeletu samozřejmě vyhlížím z okna a hledám nové motivy. Část snímků tak vznikne vlastně náhodou, třeba moje oblíbená fotografie louky za domem, která je posetá novými bazény čekajícími na své kupce,“ popisuje Dan Materna. 

Dan Materna - Česko z letadla.
Dan Materna - Česko z letadla.

„Nebo nedávno při návratu z fotografování kůrovcové kalamity v okolí přehrady Orlík jsem u Prahy objevil nákladními auty výtvarně rozježděné stavební parcely. Jak ten motiv spatřím, hned křičím do mikroportu sluchátek na pilota, ať mi udělá okruh“, dodává.

Dan Materna se o fotografování začal zajímat již na základní škole. Vystudoval obor fotografie na SPŠ Grafické v Praze. Patří k nejlepším českým fotožurnalistům. Fotografuje pro periodika MF Dnes, Lidové noviny, Téma ve vydavatelství MAFRA.

Fotografie Dana Materny obdržely mnoho ocenění, včetně Fotografie roku v soutěži Czech Press Photo. V roce 2007 převzal z rukou prezidenta republiky hlavní cenu Křišťálové oko v soutěži Czech Press Photo s titulem FOTOGRAFIE ROKU 2007 za snímek Exekuce dítěte.

Česko z letadla
Dan Materna

Galerie Czech Photo Centre
16. 1. - 1. 3. 2020
Vernisáž: 16. 1. - 1. 3. 2020

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!