Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zemřel bývalý manažer skupin Beatles a Rolling Stones

Kultura

  21:09
NEW YORK - Americký podnikatel a bývalý manažer slavných skupin Beatles a Rolling Stones Allen Klein dnes zemřel v New Yorku. Bylo mu 77 let a poslední roky bojoval s Alzheimerovou chorobou. Oznámila to agentura AP.

Allen Klein s Beatles a Yoko Ono foto: Reprofoto

Za svou kariéru, která trvala více než půl století, nashromáždil bývalý účetní majetek coby jeden z nejdůvtipnějších a nejbezskrupulóznějších hráčů v hudebním podnikání.

Klíčovou roli sehrál při trpkém rozpadu Beatles, k nimž přišel v roce 1969 na žádost Johna Lennona, Ringo Starra a George Harrisona. Paul McCartney byl naopak ostře proti němu. Tento spor připravil prostor pro soudní bitvu, jež vedla k rozpadu kapely.

Klein se později spojil s Harrisonem, aby zorganizoval hvězdný Koncert pro Bangladéš v roce 1971. Trvalo ale desetiletí, než se získané peníze dostaly k uprchlíkům. Nadále také spolupracoval s Lennonem a jeho manželkou Yoko Ono. V 60. letech působil také jako manažer Rolling Stones a skončil s vlastnictvím práv na jejich nahrávky z tohoto desetiletí - k věčné lítosti Micka Jaggera.

Jeho rodina vlastní společnost ABKCO Music & Records, která se starala o nahrávky takových umělců, jako jsou Animals, Herman's Hermits, Bobby Womack, Marianne Faithfullová, Chubby Checker, Bobby Rydell a mnoho jiných.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...