Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel francouzský režisér a scenárista Bertrand Tavernier. Proslavil se filmy s Noiretem

Bertrand Tavernier foto: Reuters

Paříž - Ve věku 79 let zemřel ve čtvrtek francouzský režisér, scenárista a producent Bertrand Tavernier. Na začátku kariéry psal filmové kritiky, ztvárnil několik filmových rolí a byl asistentem režiséra Jeana-Pierra Melvilla. Následně natočil několik desítek filmů. O úmrtí informovala na sociálních sítích jeho rodina.
  17:49
Bertrand Tavernier
Bertrand Tavernier

Tavernierovým celovečerním debutem byl v roce 1974 film Hodinář od sv. Pavla, za který získal Stříbrného medvěda na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Hlavní roli ve filmu na motivy románu Georgese Simenona tehdy ztvárnil Philippe Noiret, se kterým Tavernier úspěšně spolupracoval i na několika dalších filmech.

Tavernierův druhý film Ať začne slavnost... z roku 1975, taktéž s Noiretem, získal francouzskou filmovou cenu César. Jeho třetí film Soudce a vrah (1976) mu definitivně zajistil i mezinárodní věhlas.

Velký milovník filmů a filmové historie v mládí založil filmový klub Nickelodeon, v posledních letech věnoval hodně času a energie restaurování a uchování starých filmů.

Autor: