Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Neil Aspinall, „pátý beatle“

Kultura

  10:29
NEW YORK - Dlouholetý přítel a asistent členů skupiny Beatles Neil Aspinall zemřel včera ve věku 66 let. Více lidí se v minulosti pyšnilo přízviskem „pátý beatle“, nicméně jedině Neila Aspinalla tak titulovali sami Beatles.

Neil Aspinall foto: ČTK

Aspinall stál u samých začátků legendární kapely a pomohl jí vydělávat desítky let poté, co se rozpadla. Velšský rodák chodil do stejné školy v Liverpoolu jako Paul McCartney a George Harrison. Nejvíce se však přátelil s původním bubeníkem skupiny, Petem Bestem. Začínal jako cestovní manažer slavné čtyřky, řídil především její minibus a byl osobním asistentem „Brouků“.

 Aniž by o tom byli fanoušci kapely informováni, podílel se aktivně na některých hudebních projektech. Zejména na slavném Seržantu Pepperovi.

 Později se stal ředitelem vydavatelství Apple, které Beatles založili v roce 1968. Zpočátku tvrdil, že na tomto místě zůstane, dokud kapela nenajde někoho jiného, nakonec z toho ale bylo téměř 40 let. Aspinall odešel do důchodu až v roce 2007. On byl tím, kdo se staral o odkaz skupiny a kdo kontroloval komerční nakládání s klipy i hudbou.

 Aspinall zemřel podle prohlášení společnosti Apple v neděli v jedné newyorské nemocnici, kde se léčil na rakovinu plic. Byl ženatý a měl pět dětí.
Autoři: