Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Sydney Pollack

Kultura

  8:22
LOS ANGELES - Ve věku 73 let zemřel americký filmový režisér a herec Sydney Pollack. Zemřel na rakovinu v pondělí odpoledne ve svém domě v Pacific Palisades v Kalifornii, uvedla jeho agentka.

Americký herec a režisér Sydney Pollack. foto: AFP

Pollack získal v roce 1986 dva Oscary za film Vzpomínky na Afriku, v němž hráli Robert Redford a Meryl Streepová. Natočil řadu dalších úspěšných filmů, jako je thriller Tři dny kondora, opět s Redfordem, drama Koně se také střílejí s Jane Fondovou, komedii Tootsie s Dustinem Hoffmanem či romantický snímek Takoví jsme byli s Redfordem a Barbrou Streisandovou.

Naposledy režíroval v roce 2005 thriller Tlumočnice a dokument Sketches of Frank Gehry (Skici Franka Gehryho) o známém architektovi. Často se objevoval jako herec ve filmech svých kolegů, například loni ve snímku Michael Clayton, v Eyes Wide Shut (Spalující touze) Stanleyho Kubricka nebo v Hráči Roberta Altmana.

Pollack se narodil v Lafayette v Indianě, jeho rodiče byli ruského původu. V New Yorku studoval po střední škole divadlo a postupně se od herectví dostal k televizní a pak filmové režii. V roce 1962 debutoval jako herec ve filmu War Hunt, v němž se poprvé na plátně objevil i Redford. Redforda pak Pollack režíroval celkem v sedmi filmech.

Jako producent i jako režisér se zaměřoval především na filmy s hvězdným obsazením. V posledních letech ale produkoval řadu nezávislých snímků. Založil s kolegou režisérem Anthonym Minghellou produkční společnost Mirage Enterprises, která stála například za Minghellovým Návratem do Cold Mountain.
Autor: