Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel tvůrce Vacátka a majora Zemana

Kultura

  14:05
PRAHA - Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 85 let režisér Jiří Sequens. Ten je znám zejména jako tvůrce seriálu o pražském kriminalistovi radovi Vacátkovi i o socialistickém policistovi majoru Zemanovi.

Jiří Sequens foto: ČTK

Informaci jako první přinesl server idnes.cz. "Jiří Sequens zemřel dnes před polednem ve střešovické nemocnici, kde ležel už od června," potvrdil  Zdeněk Zelenka.

Kontroverzní filmař byl koncem 70. let právě za televizní projekt Třicet případů majora Zemana, ve kterém je historie zobrazována tak, jak ji chtěl vidět tehdejší režim, vyznamenán titulem Národní umělec.

Původně herec Zemského divadla v Brno, Československého rozhlasu a Divadla E. F. Buriana v Praze z let 1942 až 1949 absolvoval po válce brněnskou konzervatoř a pak studoval na Vysoké škole filmové v Moskvě. V letech 1947 až 1948 byl na stipendijním pobytu na vysoké filmové škole v Paříži. Pracoval pak jako divadelní režisér a do roku 1950 byl ředitelem Divadla státního filmu. Až do roku 1990 pak zakotvil na Barrandově. Do té doby působil od roku 1971 i jako pedagog Filmové a televizní fakulty v Praze.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!