Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Zítra začne pátý AniFest

Kultura

  16:07
TŘEBOŇ - Od 4. do 10. května bude Třeboň festivalovým městem, kam se již popáté sjedou tvůrci a příznivci animovaných filmů z celého světa.

Wallace a Gromit foto: BontonfilmReprofoto

O možnost promítnout svůj nový film na Anifestu v Třeboni projevilo letos zájem 1056 autorů ze 49 zemí světa - jen 250 z nich uspělo. Stovka tvůrců pak přislíbila uvést snímek osobně. Tato čísla svědčí o rychle rostoucím renomé původně malého a národního festivalu kreslených, loutkových i v počítači animovaných filmů. Organizátoři neplánují nějak výrazně měnit úspěšnou a vyzkoušenou podobu festivalu. Konečně počet projekčních sálů ani není kam rozšiřovat. Důraz je kladen na kvalitu a pestrost nabídky. V rámci mimosoutěžních sekcí dostala letos velký prostor britská produkce. „Ostrovní“ kinematografie je již tradiční velmocí v této oblasti filmu a její úroveň prakticky neklesá. Vedle dosud neznámých filmů bude uvedeno také pásmo krátkých filmů Nicka Parka i celovečerní snímek Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka. Celých osm pásem pak naplní snímky určené dětem vytvořené v zemích Visegrádu (Polsko, Slovensko, Maďarsko a ČR).

Tradiční Mezinárodní konference se od festivalu tentokrát oddělila a stala se jeho předzvěstí. Takže to, zda jsou televizní stanice zdrojem zániku evropských kultur, se můžete dozvědět na třeboňském zámku dnes a zítra, zatímco festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek. Výrazné změny k lepšímu se tak týkají především českých tvůrců, kteří si v loňských letech stěžovali na přílišnou orientaci festivalu směrem za hranice a malou podporu skomírající národní produkce. Organizátoři litovali zániku vloni poprvé vyhlášené Jameson ceny pro český animovaný film.

Po jednání s ministerstvem kultury se podařilo nahradit ji novou Cenou ministerstva kultury. Ta sice není finančně tak štědrá (vítěz si odnese 30 tisíc korun), ale jednání měla ještě jeden zajímavý výsledek - tím je soutěž Nové projekty animované tvorby.

Porota této nové soutěže momentálně posuzuje 13 projektů, které splnily zadání. Ty mají šanci získat až 1 milion korun na realizaci předloženého záměru. Ministerstvo kultury tak projevilo zájem podpořit oblast, v níž se nám historicky dařilo i v mezinárodním měřítku, ale která v posledních desetiletích strádala právě nedostatkem financí a marketingu. Zdá se, že organizátoři AniFestu se snaží tuto mezeru zaplnit nejen pořádáním Mezinárodního festivalu animovaných filmů.
Autor: