Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: 'Vidláci' z Divokého Billa prorazili s protestsongem

Kultura

  7:00
PRAHA - Dávám ti znamení, ať víš, kam jít / a ty dáváš mi znamení, ať vím, kam jít...“ Tím znamením byla kapela Kryštof – zrovna vydala svou druhou desku V siločarách a rozhlasové stanice v éteru čile obchodovaly s deštěm.

Ouvalskej bigbít - Divokej Bill

Diskografie skupiny Divokej Bill už tou dobou rovněž čítala dvě alba, ale o jejich tvorbu nejevila rádia nejmenší zájem. „Byli jsme pro ně vidláci, co hrají nějakou divně znějící agromuziku,“ soudí Václav Bláha, kytarista, zpěvák a autor většiny písniček téhle kapely.

Zrovna se tenkrát povaloval v posteli; nebyl sám, ležel v peřinách s horečkou. Ale nebyla zas tak velká, aby mu znemožňovala hrát si s počítačem – čerstvě se učil pracovat s hudebním programem Reason. „Jak jsem si tak experimentoval s kompem, tak mi to najednou došlo: Vždyť většina rádiových skladeb je vystavěna na automatických bicích, ke kterým se jen přihodí akustická kytara a zpěv!“ A tak to zkusil stejným způsobem.

Divokej Bill: Znamení

Hudba a text: Václav Bláha
Rok vydání: 2003

Dávám ti znamení, ať víš kam jít.
A ty dáváš mi znamení, ať vim kam jít.
Dávám ti znamení, ať zase víš kam jít.
Dáváš mi znamení, ať vim kam jít.
Piju to tvoje zlý víno - samá voda,
samá voda, je to samá voda.

Ale kosa na kámen, narazí.
Kosa na kámen, to tě zamrazí.
Kosa na kámen, je tvý svědomí černý.
Kosa na kámen, ať víš kam jít.

Jako kosa na kámen je znamení,
ať víš kam jít, že křídla máš poraněný,
znamení, ať víš kam jít.
Jako kosa na kámen je znamení,
ať víš kam jít, že křídla máš poraněný,
ať víš kam jít.

Piju to tvoje zlý víno, samá voda ,
samá voda, je to samá voda.
A to se může stát,
to víš, že se to může stát,
že i ty se začneš kácet.

Máš tisíc důvodů skočit
a to se může stát,
to víš, že se to může stát,
že i ty se začneš kácet.

Hoooaaauuuo!!!!!!

Samá voda (samá voda), samá voda (samá voda), samá voda (samá voda), samá voda (samá voda).

Dál, piju to tvoje zlý víno,
samá voda (samá voda),
samá voda je to samá voda (samá voda).

A tu nezapálíš a to se může stát,
že i ty se začneš kácet.
A protože máš tisíc důvodů skočit
a to se může stát,
to víš, že se to může stát,
že i ty se začneš kácet.

A protože máš tisíc důvodů skočit
a to se může stát,
ty vole to se může stát,
že i ty se začneš kácet.

Máš tisíc důvodů skočit,
všechno otočit, napořád.
Chachá .. 

Nastavil rytmus, vzal strunný nástroj a začal zpívat. „Máš tisíc důvodů skočit / a to se může stát / to víš, že se to může stát / že i ty se začneš kácet...“ Slova písně přicházela sama, diktoval je pocit z denních zpráv v tisku – v roce začínajícím a končícím dvojkou se velmi často psalo o sebevraždách. Stačí si vzpomenout na dodnes plně neobjasněný případ tajuplné smrti, která se odehrála mystického data 20. 2. 2002.

Na uzamčené půdě uzamčeného domu v Kostelci nad Orlicí byla objevena oběšená žena, jež měla v hrudníku zabodnutý nůž, v těle několik jehel, pořezané ruce, ale na místě nebyla skoro žádná krev... Přesně o dva měsíce později spáchal sebevraždu na zahradě své chalupy populární herec Vlastimil Brodský. A o hromadné sebevraždě pětapadesáti velryb na mělčině Cape Cod v americkém státě Massachusetts ani nemluvě.

„Nevím, co se tehdy lidem honilo hlavou, ale článků o sebevraždách bylo najednou všude strašně moc. A to mě inspirovalo k tomuhle textu. Chtěl jsem napsat určitý protestsong proti sebevraždám a říct lidem, ať si nesahají na život,“ krčí rameny Václav Bláha nad písní, která z devadesáti procent vznikla na počítači a ve studiu byla obohacena jen o několik drobných aranžérských prvků.

„Nebyl to ode mě příliš férový krok, ale prostě jsem se rozhodl vytvořit zcela vykalkulovanou píseň, kterou by nám rádia konečně začala hrát: text v tradičním duchu Divokýho Billa, ale zasazený do líbivé muziky a čistého zvuku,“ přiznává. A jeho úvaha rozhodně nebyla nijak bláhová, písnička Znamení, která se objevila na třetím albu nazvaném Mezi nima, se skutečně prodrala do rozhlasového éteru. A to dokonce do nejvyšší rotace, která ji v hitparádě nejhranějších písní vynesla až na první příčky, kde se setkala s novinkou eSeMeS zpěvačky Lucie Bílé a o rok starší stálicí Dobrák od kosti skupiny Chinaski.

Neoptimistická slova o kose, co může narazit na kámen, a celý svět se najednou začne hroutit, zřejmě na posluchače silně zapůsobila. Ještě v roce 2010 se Znamení drželo mezi padesáti nejvysílanějšími tuzemskými skladbami! A co na tom, že v roce 2002 ve skutečnosti počet dobrovolných odchodů ze světa klesl oproti předchozímu roku o devětaosmdesát případů?

Mimochodem, za prvních pět let nového tisíciletí se pro sebevraždu rozhodlo nejvíce lidí právě v roce 2003. V porovnání s mystickým dvojkovým rokem jejich počet stoupl o 185 případů, tedy o bezmála dvanáct procent! Zda měl na této smutné statistice nějaký podíl vstup skupiny Divokej Bill do tuzemského rozhlasového éteru, však není prokázáno.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...