Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zpátky ke knihám, nabádají spisovatelé

Kultura

  12:51
PRAHA - Vrátit děti ke knize a ukázat jim, že se v knížkách skrývají perfektní dobrodružství, je záměr festivalu, který se bude konat v pátek a v sobotu v Praze. Akce nese jasný název: Děti, čtěte!

Objev roku Magnesii Litery Markéta Baňková foto: Reprofoto

Za festivalem stojí nakladatelství Meander, které pro malé i velké čtenáře připravilo v Památníku národního písemnictví dva dny plné autorského čtení, divadelních představení, výtvarných workshopů, filmů a koncertů.

Své hrdiny návštěvníkům představí spisovatelé Ivan M. Jirous, Daniela Fischerová, Barbara Nesvadbová, Magdalena Wagnerová nebo objev roku Magnesie Litery Markéta Baňková.

Buchty a loutky

Na divadelním jevišti se vystřídají Buchty a loutky, divadlo ANPU, Hugo Forman, Listování Lukáše Hejlíka či Ty-já-tr Radky Tesárkové.

Děti, čtěte!

Památník národního písemnictví, Strahovské nádvoří 1, Praha 1
Vstupné 30 - 120 Kč
3. - 4. června
www.meander.cz/detictete

Kdo se bude chtít vžít do role ilustrátorů, tomu ruku povedou výtvarníci a výtvarnice Dagmar Urbánková, Anna Neborová, Veronika Podzimková a členové sdružení Ilustrátoři, dílny studentů SŠ umělecké Václava Hollara.

Nebudou chybět ani filmy - připravená je Barokní opera bratří Formanů a snímky Pavly Řezníčkové a Šárky Zikové. Kdo už bude ze všech liter, větných vazeb a nabodeníček krátkých a dlouhých unavený, může si protáhnout tělo na koncertě Lakomých barek, HarmCore Jazz Bandu a holčičí kapely Vobezdud.

Vobezdud - Emo

To však není všechno. Festival otevře výstava originálů ilustrací a nejnovějších dětských knih 17 českých nakladatelů. Vernisáž se koná v památníku v pátek 3. června od 10 hodin.

A kdo že bude vystavovat? Meander, Mladá fronta, Argo, Brio, Petr Prchal, Dybbuk, Labyrint, Portál, Maťa, Havran, Arbor Vitae, Paseka, Popokatepetl, Práh, Thyrsus, Torst a nesmí chybět Baobab.

Festival se koná pod záštitou první dámy Livie Klausové, ministra kultury ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...