Sobota 22. ledna 2022, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zeptali jsme se vědců: Proč se na některé houby nesmí pít alkohol?

Věda

  6:07
Proč se na některé houby může a na jiné nesmí konzumovat alkohol? Na otázku odpověděl doktor Václav Martínek z Přírodovědecké fakulty UK.

Jako biochemik dostávám občas od přátel podobné dotazy. Myslím si, že jsou dokladem poměrně dobré informovanosti ohledně možných interakcí alkoholu s léky. Pokud jde o jedlé houby, nebyla u většiny interakce s etanolem prokázána.

Nebezpečí vážné otravy však hrozí při požití alkoholu v kombinaci s pokrmy z hnojníku inkoustového či příbuzných druhů. Pokud by k tomu došlo, dostaví se u postižené osoby během několika hodin tzv. „disulfiramový syndrom“ způsobený otravou organismu toxickým metabolitem etanolu – acetaldehydem. Jak k tomu dochází, zjistili vědci již v 80. letech minulého století.

Abychom mechanismus pochopili, musíme si nejprve popsat, jak vlastně v lidském těle k metabolické přeměně alkoholu (přesněji etanolu) dochází. Etanol se po požití účinně vstřebává v zažívacím traktu a krví je rychle roznášen do celého těla. Aby se v organismu nehromadil, je třeba jej z těla buď odstranit, nebo přeměnit a využít k získání energie či stavebních látek. Nejprve musí dojít k jeho katalytické oxidaci na acetaldehyd, zprostředkované enzymy alkoholdehydrogenasou či cytochromem P450 2E1. Tyto enzymy jsou přítomné především v játrech, jako hlavním orgánu sloužícím mimo jiné také k detoxikaci cizorodých látek.

Vznikající acetaldehyd je naneštěstí ještě toxičtější než samotný etanol, a proto musí být rychle dále odbouráván. K tomu slouží další jaterní enzym (acetaldehyddehydrogenasa), která acetaldehyd oxiduje na neškodný derivát kyseliny octové, acetylkoenzym A. Organismus pak acetylkoenzym A využívá k získání energie nebo k syntéze řady důležitých látek, jako např. mastných kyselin, cholesterolu apod. Právě do tohoto druhého kroku v metabolismu alkoholu však obsahové látky z hnojníku zasahují.

PSALI JSME:

Plodnice této houby obsahují zvláštní aminokyselinu – koprin, které sama o sobě není příliš toxická. Její metabolit (1-aminocyklopropanol), vznikající při trávení houby v zažívacím traktu, je však silným inhibitorem právě acetaldehyddehydrogenasy odbourávající toxický acetaldehyd. Ten se pak v organismu hromadí a způsobuje otravu.

Je asi dobře, že hnojníky jsou v některých atlasech označovány jako nejedlé či jedovaté nebo je v nich popis houby alespoň doprovázen poznámkou varující před interakcí s alkoholem, naštěstí také jen málo houbařů hnojníky sbírá. Dá se tedy říci, že pokrmy z běžných jedlých hub lze bez zbytečných obav kombinovat s přiměřeným množstvím alkoholu, např. sklenkou vína či piva.

Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...