Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Milované národní „stříbro“. Tichý mistr Bohuslav Reynek se soustředil na intimně laděné tisky

Bohuslav Reynek/Autoportrét | foto: Profimedia

Premium Doporučujeme
Grafická tvorba či poezie jej naplňovaly v časech dobrých i zlých. Tento křehký, nenápadný a pokorný člověk žil a pracoval na Vysočině, stranou dění. Dnes se jeho odkaz těší zájmu široké veřejnosti. Na konci května uplynulo 120 let od jeho narození.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

„Krása zůstává navzdory všemu jedním z nejmocnějších projevů života,“ napsal Bohuslav Reynek, jehož výročí si v těchto dnech připomínáme. Grafik a básník křesťanského zaměření strávil celý svůj nelehký život v rodném Petrkově na Havlíčkobrodsku. Zde nacházel i přes nepřízeň osudu inspiraci i mystické výjevy pro svou tvorbu, v níž líčil „obyčejný život, lásku k Bohu a ke všemu, co trpí“. Snad i proto je stále bližší mnohým návštěvníkům úspěšných výstav a čtenářům své niterně podmanivé poezie. Pozoruhodný je i autorův podivuhodný život a vyznávané duchovní hodnoty, z nichž nikdy neustoupil.

Bohuslav Reynek se stal jakýmsi milovaným „národním stříbrem“. Ale nebylo tomu tak vždy. Dlouhé roky stála jeho tvorba v ústraní, osobně se s ním setkávala hrstka přátel, stál dobrovolně stranou větší pozornosti.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...