Skúste raz jednoduchý recept: Uložte hus (alebo kačicu) do pekáča, polejte jej vnútro a povrch výdatne mliekom, vnútrajšok posoľte a vrubozobca podlejte zmesou mlieka s vodou (1:1) asi na 3-5 cm výšky - podľa pekáča. Pomaly piecť a ručím vám za to, že jemnejšie hydinové mäso ste nemali v ústach. Je to recept na povestné grobské husi, ja som to skúsil a odvtedy som všetky ostatné recepty založil dozadu :-)
A čo vy si predstavujete pod takým slovom vrubozobec?
Ako sa to vezme, pripomenula ste mi skvelý židovský vtip o chudobných židovských manželoch, ktorí si chceli pripraviť šoulet, ale pretože nemali všetky potrebné ingrediencie, použili náhražky. Ochutnali výsledok a nemohli pochopiť, čo tí bohatí židia na tom šoulete vidia :-)
Jednak jaké opalování chmýří?! To snad dělají cikáni s kradenou husou! Chmýří se obere ručně, v případě nutnosti pinzetou.
Sůl a kmín jsou nutné, ale samy o sobě nestačí! Je potřebná ještě cibule a česnek. Pořádný Bzenecký paličák a cibule, nejlépe obé z Vracova, nebo odjinud z Moravy, stejně, jako husa. Péci husu vcelku naní příliš vhodné. Lépe péci půlky, ještě lépe přímo porcovanou. Správné je péci pomalu, dobře podlévat, výpekem polévat maso, aby nebylo suché a mělo typickou chuť vypečené kůžičky. Mňamka!
a az zmekne, teprve ji opecou, aby kuzicka krupala. A to se mi zda z praktickeho hlediska nejmoudrejsi. A v USA se uz desetileti prodavaji plastikove, ne igelitove pytle, ve kteryxh se pecou krocani, takze se take dusi v pare. Pak se pytel rozrizne a zvire se opece.
Vezmeme jednu ženskou ( ideální Parkanová nebo nově Píková ) a uděláme z ní ministryni obrany. Během krátkého funkčního období se s ní stane kapitální husa a pořádně vypečená.
Upečeme-li kuřátko s nadměrným množstvím kmínu a po(d)léváme černým pivem, bude výsledek husičku trochu připomínat.
Ale s pivem opatrně. Hromadí-li se sůl v tom shromážděném tuku, tak ve šťávě z vypečného piva se hromadí chmel. A bude-li ho moc, pak bude šťáva nepříjemně nahořklá. Doporučuji spotřebovat asi čtvrtlitru až tři deci a zbytek přidávat do světlého, jímž budete pečínku zapíjet.
Souhlasím, že nejlepší je (a je skoro nesmysl dělat to jinak) konfitovat nebo péci pomalu v tuku té kachny, nebo husy. Takové množství ale neseženete a "sbírání" je pitomost, protože, kolik hus upečete za rok?