Pátek 14. června 2024, svátek má Roland
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Abychom si na houbách pochutnali i v zimě. Jak si připravit plněné žampiony v oleji?

Žampiony (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Recept
V nabídce obchodů jsou různé druhy žampionů. Věděli jste ale, že žampion je obchodní název pro uměle pěstované druhy, zatímco pečárka je rovněž název pro žampion, který ale roste volně v přírodě?
  13:00

Pečárek u nás roste přes 40 druhů, většinou jde o velmi chutné jedlé druhy. Za nejlepší je považována pečárka císařská (Agaricus augustus) s výrazně šupinatým kloboukem a s příjemnou anýzovou vůní. Mezi pečárkami jsou ale i druhy, jimž bychom se měli vyhnout.

Je to třeba mírně jedovatá pečárka záprašná, která hojně roste na stanovištích bohatých na dusík. Poznáte ji podle toho, že po omaku i na řezu dužnina intenzivně žloutne a nepříjemně páchne po karbolu.

Pečárky s dužninou, která červená či růžoví, jsou chutné, například pečárka polní, pečárka lesní. Většina pečárek vyrůstá jednotlivě nebo v menších skupinkách, jeden chutný druh vyrůstá v trsech, jde o jedlou pečárku Bohusovu (Agaricus bohusii), dužnina na řezu intenzivně červená. Pečárky vyrůstají od začátku května do listopadu.

Plněné žampiony v oleji

  • 500 g menších žampionů
  • 1 hermelín
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kozí rohy
  • sladká paprika
  • pepř, sůl
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • olej
  • citronová šťáva

Žampiony povaříme 10 minut v osolené vodě s 1 lžící citronové šťávy, aby zůstaly bílé. Nožky odlomíme, lžičkou vydlabeme lupeny, jemně je nasekáme a promícháme s nakrájeným sýrem a cibulkou. Směs ochutíme utřeným česnekem, červenou paprikou, pepřem, dosolíme. Vydlabané kloboučky naplníme směsí, narovnáme do vhodné nádoby, proložíme nakrájenými kozími rohy a cibulí. Přidáme koření, zalijeme olejem a dáme do chladu na čtyři dny rozležet.

Témata: pečárka, Dužnina, houby