Pečárek u nás roste přes 40 druhů, většinou jde o velmi chutné jedlé druhy. Za nejlepší je považována pečárka císařská (Agaricus augustus) s výrazně šupinatým kloboukem a s příjemnou anýzovou vůní. Mezi pečárkami jsou ale i druhy, jimž bychom se měli vyhnout.
Je to třeba mírně jedovatá pečárka záprašná, která hojně roste na stanovištích bohatých na dusík. Poznáte ji podle toho, že po omaku i na řezu dužnina intenzivně žloutne a nepříjemně páchne po karbolu.
Pečárky s dužninou, která červená či růžoví, jsou chutné, například pečárka polní, pečárka lesní. Většina pečárek vyrůstá jednotlivě nebo v menších skupinkách, jeden chutný druh vyrůstá v trsech, jde o jedlou pečárku Bohusovu (Agaricus bohusii), dužnina na řezu intenzivně červená. Pečárky vyrůstají od začátku května do listopadu.
Plněné žampiony v oleji
Žampiony povaříme 10 minut v osolené vodě s 1 lžící citronové šťávy, aby zůstaly bílé. Nožky odlomíme, lžičkou vydlabeme lupeny, jemně je nasekáme a promícháme s nakrájeným sýrem a cibulkou. Směs ochutíme utřeným česnekem, červenou paprikou, pepřem, dosolíme. Vydlabané kloboučky naplníme směsí, narovnáme do vhodné nádoby, proložíme nakrájenými kozími rohy a cibulí. Přidáme koření, zalijeme olejem a dáme do chladu na čtyři dny rozležet. |