Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Lidé

Odkaz psychiatra Carla Gustava Junga je stále aktuální. Jak ale žil sám znalec lidských duší?

Carl Gustav Jung | foto: Profimedia

Premium
Před šedesáti lety zemřel jeden z nejvýznamnějších znalců lidské duše, jejích tužeb i temných zákoutí – psychiatr, terapeut a spisovatel Carl Gustav Jung.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Moderní fyzika má svého Alberta Einsteina, výtvarné umění Pabla Picassa a hlubinná psychologie Carla Gustava Junga. Byl lékařem, psychiatrem, terapeutem, ale také mystikem nebo utajeným malířem. Jedni jej považují za rozporuplného vědce, druzí za geniálního a objevitelského myslitele. V každém případě by bez tohoto charismatického muže vypadalo poznání lidské duše zcela jinak. V těchto dnech si připomínáme šedesát let od jeho smrti. Mimořádně rozsáhlý a stále inspirativní odkaz žije dál.

Dne 30. května pil u okna knihovny svůj oblíbený čaj. Výhled na Curyšské jezero jej uklidňoval i lákal k dlouhým úvahám. Když náhle zkolaboval, jako by se čas zastavil. Jung byl přenesen do svého pokoje, přemohla jej slabost, nemohl mluvit, avšak usmíval se. O lidské duši toho věděl tolik jako málokdo. Jeho život byl vrchovatě naplněn, mnohé pochopil, přesto věřil, že to nejlepší ho čeká až po smrti. Pár dnů ještě zůstal na pozemské pouti.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...