Cenu šampaňského určuje řada faktorů. Ten první je velmi prostý: šampaňského je málo. „Smí se vyrábět jen z povolených odrůd révy vinné, která se pěstuje na přesně definovaném území na severovýchodě Francie a sklízí se výhradně ručně. Výměra pro vinice v Champagne je pouze 34 300 hektarů, sám region je malý,“ říká Miloš Danihelka, pro kterého se šampaňské stalo životní vášní a rozumí mu jako u nás málokdo.
31. prosince 2022 5:00
Sklenka pravého šampaňského vždycky patřila mezi nákladnější potěšení. Jde o pití, které si neotevřeme jen tak na spláchnutí dne, ale jaké si vyhrazujeme pro slavnostní chvíle. Je cena šampaňského oprávněná, nebo se do ní promítá elitářství a snobismus? A čím nás tento nápoj z révy, považovaný za krále mezi šumivými víny, tak přitahuje?