Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Má kořenitou vůni a obsahuje nejen vitamíny a minerály. Co to vlastně je mateří kašička a k čemu je dobrá?


Pohled na rámek s plásty. Včely jsou perfektní pracovnice, každá ví, co má dělat. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Premium Doporučujeme
Mateří kašička, Royal jelly, Matočnoje moločko, Bienenfuthersaft – co to vlastně je? Jde o smetanově bílý, opaleskující výměšek hltanových žláz včel mladušek ve věku šest až 14 dnů. Těmto dělnicím se říká kojičky. Žlázy produkující mateří kašičku jsou umístěny v hlavě včely a vypadají pod mikroskopem jako bobulky na šňůrce. Pro její tvorbu potřebují mladušky strávit velké množství kvalitního pylu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Včely kašičku používají pro krmení larvy budoucí matky, které se také říká královna. Její larva v kašičce doslova plave. Dále ji krmí první tři dny i larvy budoucích dělnic a trubců. Je to bezodpadová strava, což znamená, že larva se nepotřebuje zbavovat výkalů. Larvy po této výživě rychle rostou. Hlavním spotřebitelem je dospělá kladoucí matka. Je neustále obklopena skupinou osmi až 12 dělnic, které se o ni starají a nepřetržitě jí nabízejí mateří kašičku. Díky tomu je matka mimořádně vitální a naklade denně 1500 až 2000 vajíček. Hmotnost za den nakladených vajíček převyšuje samotnou váhu matky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: