Poslední roky vařím už jen ve slupce a v páře. Bylo původně kvůli tomu, že prodejci se neobtěžují označovat varný typ a moučné typy brambor při vaření ve vodě ochotně prováděly rozpad na kaši. Těžko poznám, jestli je to zdravější, rozhodně jsou chutnější.
Jednou jsem upekl místo mramorové bábovky modro červenou a nikdo to nejedl. Barevností nám většinou příroda dává najevo nebezpečí. Za sebe zůstanu u klasiky. Ale moc je nejím, brambory nějak extra prospěšné nejsou.
Otestoval jsem ty předchozí fialové, pár jsem jich i zasadil a zrovna tuhle neděli sklízel. Úroda dobrá a chuť taková... "bramborovitější" - výraznější než u většiny běžně dostupných brambor.
V Andách indiáni vyšlechtili kolem 100 odrůd, tak proč se omezovat na těch pár u nás známých...