Pátek 7. srpna 2020svátek má Lada 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Češi v kultuře servírování tvrdého alkoholu ještě zaostávájí, říká barman

Whisky (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Whisky (ilustrační foto). | foto: Shutterstock

V kultuře pití tvrdého alkoholu mají prý Češi co dohánět. Podle profesionálního barmana a poradce v oblasti gastronomie Tomáše Kučery jsou odkojeni pivem a zvykli si dát k jídlu sklenku kvalitního vína, v oblasti servírování vodky, tequily nebo whisky však neřeší kvalitu podávání.

„Dnešní osvěta v jídle je v Česku veliká, ale málokdo ví, že nápojová gastronomie je ještě na začátku,“ sdělil Kučera.

Například správný servis vodky by měl být do namraženého panáku, obsah by se však mrazit neměl. „Poté, co jakoukoliv vodku zmrazíte, nepoznáte její výjimečnost,“ vysvětlil Kučera. Ve Finsku, kde má pití vodkou velkou tradici, se dříve dokonce podávala v kelímku připraveného z ledu.

Tequila - ilustrační foto.

Tequila - ilustrační foto.

V Mexiku, kde má svůj domov oblíbená tequila, se tento nápoj pije na ex bez citronu nebo pomeranče a měl by mít pokojovou teplotu. Panák tequily místní zapíjejí rajčatovým džusem, jinak je moc silná. Kučera upozorňuje, že tequila s pomerančem a skořicí nebo limetou a solí nepatří mezi správné způsoby podávání. „U tequily byl rituál se skořicí jen čistý marketing,“ uvedl.

Správná konzumace whisky

Relativně nejlépe se tuzemští milovníci tvrdého alkoholu vypořádávají se správnou konzumací whisky. Podobně jako ve Spojených státech se zde pije čistá s ledem nebo s colou. Zejména u americké mládeže je prý v poslední době oblíbená whisky s lehce pálivou skořicovou příchutí. Tato móda míří podle Kučery i do České republiky včetně obliby namražených panáků. Výhodou namražení je přirozená cesta vychutnání skořicové pálivé příchuti.

Podle experta Kučery je několik způsobů jak správně „panákovat“. Důležité je však pít na ex. „Nejčastější chyba je usrkávání, tomu se opravdu vyhněte,“ doporučil.

Rajčata (ilustrační foto)

Rajčata (ilustrační foto)

Co se týká následků pití tvrdého alkoholu, upozornil Kučera na předsudky, že po sladkém bolí hlava, nebo že ráno znepříjemní nápoje zlatavé barvy jako rum nebo whisky. Také radí nepít na lačno. „Se sytým žaludkem mnohem déle vydržíte fit, protože alkoholu bude déle trvat, než se dostane do krve. Každý destilát zapíjejte sklenkou vody, před spánkem se osprchujte a ráno si dejte dvě deci kvalitního rajčatového džusu,“ doporučil.

Profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie Kučera se účastnil i mezinárodního finále barmanské soutěže v Dubaji. V současné době vede zážitkové barmanské kurzy a věnuje se i osvětě v pití tvrdého alkoholu v České republice.

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Herci Ladislav Chudík a Miloš Kopecký v televizním seriálu Nemocnice na kraji... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Tygr ussurijský v Zoologické zahradě Olomouc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...