Ve srovnání s ostatními zeměmi se melouny v Japonsku netěšily zvláštní oblibě. Lidé si prý osvěžující ovoce nekupovali kvůli jeho neskladnosti a nepříliš pohodlné konzumaci. Tento problém vyřešil jednoduchý vynález: meloun ve tvaru krychle. K hranatému ovoci přitom není zapotřebí žádné vědy, stačí kolem plodu rozestavit dřevěné nádoby, které udrží požadovaný tvar.
Melouny jsou skladnější a mohou se krájet jako běžný chléb. 'Vynález' ocenili nejen japonští spotřebitelé, ale značnou oblibu si získal i za hranicemi země vycházejícího slunce.
Modré růže
Modrá růže byla dlouho považována za symbol nemožného. Po desetiletích výzkumu japonská firma Suntory oznámila, že se jí podařilo vypěstovat geneticky modifikované růže s modrými květy. Květina je spíše fialová než modrá a její unikátní barvu vytvořili genetici, kteří do růže vnesli gen kódující syntézu modrého barviva delfinidinu. Nový druh růže se jmenuje Applause a má i své vlastní stránky.
Superbrokolice
Britští vědci loni představili nový typ zeleniny. Jedná se o superbrokolici, která obsahuje dvakrát vyšší podíl živiny "glucoraphaninu". Experti se dušují, že konzumace vylepšené zeleniny dokáže odvrátit rakovinu a další nemoci.
Grasinky
Vědci v Japonském národním genetickém ústavu dali vzniknout grasinkám. Za zvláštním názvem se skrývají obří, tedy gigantické, rozinky. Vědci slibují, že si i přes svou velikost zachovají stejnou chuť jako klasické menší rozinky.
Rýže odolná proti suchu
Nejen japonští výzkumníci si lámou hlavu nad novými odolnějšími odrůdami rýže. Odborníci chtějí u rýže zvýšit odolnost proti suchu, která by umožnila pěstovat tuto plodinu i v Africe a v dalších oblastech s nižšími dešťovými srážkami.