Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Konec s dietními „blafy“

Magazín

  12:08
PAŘÍŽ - Deprimující nemastná neslaná dietní jídla o velikosti jediného sousta, uždibovaná mezi bahenními koupelemi a masážemi, jsou minulostí. Luxusní lázeňská střediska dnes dokážou nabídnout kulinářské pochoutky hodné gurmetské restaurace, jejichž energetická hodnota přesto dosahuje pouhých čtyř set kalorií, napsala agentura AFP.

Michel Guerard - zakladatel „zeštíhlující kuchyně“ foto: Archiv LN

Noví lázeňští šéfkuchaři, dědicové lehké dietní kuchyně sedmdesátých let minulého století, vytvořili honosná menu, stejně pestrá jako ta ve špičkových gastronomických průvodcích. Podává se carpaccio z mušlí s artyčoky a restovaná dýňová semínka, ledvinky z pánve na pivě s křupavou pohankou, citronová pěna s mátou a sušenkami. Podobně jako bohatší a těžší kuchyně se i lázeňská jídla snaží polechtat chuťové pohárky.

Šéfkuchař Yves Toublanc, jenž velí kuchyni v Miramar Crouesty Resort na západě Francie, soudí, že lázeňské pokrmy byly dosud ostudou. „Porce byly miniaturní, lidé téměř neměli co jíst, a nic z toho navíc nebylo potěchou. Jedly se pokrmy připravované na páře, marmelády, ovoce, sýr cottage - a všechno to bylo neuvěřitelně drahé,“ uvedl.

Toublanc bere v potaz nutnost počítat kalorie, ale cílem jeho stravy je zároveň uspokojit „něžnou náklonnost“ lázeňských hostů k jídlu. „Není to dietní, ale vyvážená kuchyně,“ vysvětlil.

Jídlo má člověku dělat dobře
Ve francouzském lázeňském středisku Evian Royal Resort se všechny základní suroviny váží a počítají se jejich kalorie. „Základ naší kuchyně zůstává dietní,“ řekl tamní šéfkuchař Michel Lentz. Kromě počítání kalorií sleduje množství vitaminů, bílkovin a antioxidantů. Saláty připravuje bez oleje, míchá vařené a syrové suroviny a tvoří vývary z kořenů.

„Lázeňské jídlo má především člověku udělat dobře,“ říká Lydie Boisseauová, která je šéfkou evianské restaurace. Lázeňská gastronomie se zrodila v Asii, teprve poté se s rostoucím počtem lázní šířila do Spojených států a Evropy. Tradičně bývala pojena s filozofickým pojetím péče o tělo. „Naším úmyslem je vařit zdravá jídla tolika chutí, že si ani nevšimnete, že vám svědčí,“ zní motto lázní Čiva-Som v Thajsku.

Kuchyně a působení čaker
V lázeňském středisku Heritage Golf& Spa Resort na ostrově Mauricius v Indickém oceánu zase šéfkuchař Philippe Rozel používá pro svou „energetickou kuchyni“ esenciální oleje a květinové vody. „Moje kuchyně je založena na vzájemném působení čaker (center duševní síly),“ říká Rozel.

Historik Patrick Rambourg tvrdí, že něco takového už existuje roky. „Jeden z největších francouzských šéfkuchařů, Michel Guerard, ji spojil se zdravím a nazval to „cuisine minceur“ (zeštíhlující, lehká kuchyně),“ uvedl.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!