Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Kvůli úbytku hmyzu se lidé chytli za hlavu a snaží se mu prospívat. Jsou ale hmyzí domky k něčemu dobré?

Hmyz, přítel člověka | foto: Shutterstock

Premium
Motýli, brouci, včely samotářky… Dříve jsme pro ně neměli vlídného slova a brzučící, lezoucí i štípající souputníky letní přírodou jsme souhrnně označovali za obtížnou havěť. Změna přichází v posledních letech – příkladem jsou hmyzí hotely, které vyrůstají na zahrádkách i ve veřejném prostoru. Jsou skutečně hmyzu k něčemu dobré? Je pravda, že hmyzu v posledních letech ubývá? A jak jinak mu můžeme pomáhat?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Spousta Čechů nejspíš až donedávna netušila, že u nás existuje nějaká Česká entomologická společnost (ČES), na rozdíl třeba od obdobné ornitologické. „Bohužel v minulosti nevystupovala příliš aktivně a nepořádala téměř žádné akce pro veřejnost,“ vypráví Lucie Hrůzová, mladá entomoložka, jedna z těch, kteří se rozhodli povědomí o ČES změnit. To se stalo úplně nedávno, zhruba před třemi lety. Do té doby jako by byl zájem o hmyz vyhrazen jen skupince odborníků či amatérských sběratelů.

„Začali jsme s dalšími aktivnějšími členy ČES pořádat pravidelné entomologické vycházky pro veřejnost a vymýšlet další aktivity, skrze které bychom mohli pracovat více s lidmi a především u nich prohlubovat zájem o hmyz.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...