Zvyšující se teploty alpského ovzduší a tající ledovce změnily v poslední době ráz místní krajiny natolik, že přirozeně tvořená hranice mezi Švýcarskem a Itálií už není patrná. Dnešní švýcarsko-italská hraniční linka byla oběma státy společně vymezena v roce 1941, a to na základě odborných měření a nákresů přírodních alpských úkazů z 20. a 30. let minulého století.
Vzhledem k zásadním změnám se v minulých týdnech zabýval italský ministr zahraničí Franco Frattini návrhem zákona, který by mezistátní hranice ustanovil nově, informoval francouzský deník Le Monde. “S ohledem na klimatické změny je třeba přehodnotit také otázky územního vymezení. Státní hranice je teď proměnlivá,“ uvedl Frattini.
V místní horské oblasti zatím nepůjde o žádné dalekosáhlé změny - představitelé obou suverénních států se předběžně dohodli na úpravě hranice dle výsledků společných odborných výměrů. Bude-li se nicméně vlivem globálního oteplování v budoucnu přistupovat ke státním hranicím jako k proměnlivým, může se časem stát, že budou například italští obyvatelé Alp z ničeho nic produkovat mléko do švýcarské čokolády, upozornil italský list Il Messaggero.