Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Český sudí: Nišimura by pískal stejně i na Antarktidě, trestejte Freda

Sport

  17:45
PRAHA - Hned po prvním zápase fotbalového svátku se místo očekávaných parádiček domácích Brazilců stalo tématem číslo jedna odpískání penalty, kterou kromě rozhodčího Juiči Nišimury viděl už pouze brazilský trenér Scolari. "Tlaku nepodlehl, měl pouze tragické postavení. Celý zápas jinak pískal opravdu výborně," brání Japonce český sudí Tomáš Bohuslav.

Juiči Nišimura trestá Chorvaty za zákrok ve vápně penaltou a žlutou kartou. foto: ČTK/AP

Chorvatský tisk píše o samurajských jatkách, za nesmyslnou označila penaltu po nafilmovaném pádu Brazilce Freda i ostatní světová média. Pro server Lidovky.cz zhodnotil celou kontroverzní situaci rozhodčí z okresního přeboru Mladá Boleslav Tomáš Bohuslav.

Rozhodčí Tomáš Bohuslav

Lidovky.cz: Kdo si více zaslouží veřejné lynčování - domácí simulant Fred, nebo japonský sudí Nišimura? 
Z pohledu rozhodčího je hrozně těžké odhalit, zda hráč opravdu filmoval. Fred určitě padat neměl. Rozhodčí Nišimura jinak pískal celý zápas výborně, tahle penalta do toho vůbec nezapadá a bohužel jednoznačně zkazila dojem z utkání. Viděl jsem několik opakovaných záběrů a na některých to vypadalo jako penaltový zákrok, na jiných zase ne. Je to chyba obou dvou, ale od direktoriátu turnaje čekám trest pro Freda.

Lidovky.cz: Je to paradoxní. Před začátkem šampionátu byly představeny nové technické vymoženosti (kamery pro posuzování gólů nebo mizící sprej pro postavení zdi). Ale hned první zápas připomněl problém, kde chybí technika nejvíce - posuzování sporných zákroků ve vápně. Může jednou pomáhat i tam?
Já jsem proti tomu, aby technika do fotbalu vůbec vstupovala. Fotbal je ojedinělý sport v tom, že nepotřebuje žádné technické pomůcky. Třeba florbal má hokejku, tady se opravdu jen kope nohama. A proto si myslím, že by technickou pomůcku neměli mít ani rozhodčí a měli by vše posuzovat pouze okem.

Jaký faul? křičí Chorvaté. Fred se poroučel k zemi příliš ochotně. Sudí přesto...
Rozhodčí píská penaltu, Brazilec Fred se usmívá a Chorvaté nemohou uvěřit.
Neymar proměnil nařízený pokutový kop.
Radující se Brazilec Neymar (vpředu).

Rozhodčí píská penaltu, Brazilec Fred se usmívá a Chorvaté nemohou uvěřit. Neymar pak se štěstím proměňuje penaltu.

Lidovky.cz: Zkuste si tohle obhájit u Angličanů, kterým nebyl před čtyřmi lety v osmifinále uznán regulérní gól po střele Lamparda, což odhalily zpětně až televizní záběry...
I takové situace podle mě k fotbalu patří. Pokud bychom je eliminovali, ztratil by ten sport kus svého kouzla.

Lidovky.cz: To je docela svérázný názor.
Asi by to pomohlo tomu, aby zvítězil lepší tým, to je pravda. Ale ten zmiňovaný Lampardův gól by znamenal vyrovnání na 2:2, ne automaticky postupový gól. Opakuju, to k tomu fotbalu už tak nějak patří.

ČTĚTE K TÉMATU

Lidovky.cz: Miroslav Pelta před časem na kritiku českých sudích reagoval slovy: "Podívejte se na ty zahraniční. To ti naši jsou ještě zlatí." Potvrdil ten moment za zahajovacího utkání jeho tvrzení?
To utkání vážně řídil výborně. Líbilo se mi také, že do toho přinesl nějaké nové prvky, které u evropských rozhodčích nevidíme - třeba posuzování ruky, když je před břichem a podobně. Ale je to ten moment, který bude navždy vidět. Vím, že třeba čeští rozhodčí jsou k zákrokům ve vápně mnohem benevolentnější. Takový Pavel Královec, který u nás patří k nejlepším, to už musí vidět opravdu hodně divoký zákrok, aby penaltu zapískal. Když se neodpíská něco, co mělo, nadělá to méně kontroverze, než odpískání něčeho sporného.

Lidovky.cz: Ze záběrů to vypadá, že Nišimura neměl při penaltovém zákroku ani ideální postavení. Souhlasíte?
Jeho postavení bylo opravdu tragické. Ve správné pozici by měl takřka stejný úhel pohledu jako je záběr kamery. A právě z toho pohledu je zcela prokazatelně vidět, že Fred padá svépomocí. Typově podobné souboje se vždy lépe řeší při pohledu na boky hráčů a v tomto případě rozhodčí ze svého postavení viděl Fredovu hruď. Z boku by viděl práci rukou bránícího hráče.

Lidovky.cz: Říkáte, že zápas byl jinak odřízen precizně. Hodně vášní přitom vzbudil i útočný zákrok na brankáře Césara, po kterém Chorvaté vyrovnali, ale už bylo pískáno. Jak jste viděl tento moment?
Pořád to do toho zápasu zapadá lépe, než ta penalta. Chyby ale budou vždycky. Jako hráč nedá penaltu, tak i rozhodčí má nárok na zaváhání.

Lidovky.cz: Mohla se na výkonu rozhodčího podepsat mimořádná atmosféra? Zahajovací utkání, domácí Brazilci, plný stadion...
Tlak na něho byl veliký, zvláště když do toho v Brazílii probíhají ty protesty. Ale jestli jste i vy hrál někdy nějaký sport, tak víte, že se pískne do píšťalky, zápas začně a soustředíte se jen na svůj výkon. I kdyby tenhle zápas pískal bez diváků a někde na Antarktidě, tak by to pro něj bylo úplně stejné.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.