Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kdo že to chce sesadit fotbalového mocipána? Princ, kterého doma nepodpoří

Asie

  6:00
CURYCH - Patří mezi nejvýznamnější muže vedení fotbalové Asie, ta ho však v pátečních volbách na post prezidenta světové federace nepodpoří. Kdo je Alí bin Husajn, jediný protikandidát dlouholetého šéfa FIFA Seppa Blattera?

Jordánský princ Alí bin Husajn by rád do čela světového fotbalu. foto: Reuters

„Je čas, aby se do popředí dostal fotbal na úkor problémů ve vedení. Titulky by měly být o fotbale, ne o FIFA. Spousta lidí mi řekla, že je čas na změnu. Proto do toho jdu,“ hlásal Bin Husajn, když se před pár měsíci pro kandidaturu rozhodl.

Jordánský princ Alí bin Husajn.

A to nevěděl, že těsně před volbami vypukne obří skandál, který veřejně znemožní devět bývalých či současných Blatterových spolupracovníků.

„Evidentně je to příběh na pokračování a podrobnosti se stále teprve objevují. Proto by nyní nebylo vhodné, abych to více komentoval,“ reagoval na zatčení vlivných funkcionářů, kteří byli obviněni z korupčního jednání.

Jsou mezi nimi i viceprezidenti FIFA Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů a Eugenio Figueredo z Uruguaye.

Alí bin Husajn zastává stejný post jako oni. A přestože v organizaci zastupuje Asii, většina ze sedmačtyřiceti zástupců nejlidnatějšího světadílu dá na kongresu hlas Blatterovi. Šéf Asijské fotbalové konfederace Salman bin Ebrahim je totiž spojencem současného prezidenta.

Asie stojí za Blatterem. Bude ho volit i přes korupční skandál

Bin Ebrahim je členem královské rodiny z Bahrajnu, Alí bin Husajn je jordánským princem. Třetí nejstarší syn bývalého jordánského krále Husajna bin Talala se narodil 23. prosince 1975. Je velmi vzdělaný, studoval v Jordánsku i na prestižních univerzitách ve Spojených státech a Velké Británii. Je ženatý, má devítiletou dceru a osmiletého syna.

V roce 1999 se stal šéfem Jordánské fotbalové asociace, vede i Západoasijskou fotbalovou federaci, která má třináct členů (Bahrajn, Irák, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Omán, Palestina, Katar, Saúdská Arábie, Sýrie, Spojené arabské emiráty a Jemen).

HRA KONČÍ. Aktivisté před kongresem FIFA v Zürichu protestují proti setrvání...
FBI odnáší zabavený majetek funkcionářů FIFA ze sídla CONCACAF.

Jeho dosud největší kariérní vzestup nastal v lednu 2011, kdy v asijských volbách o pozici viceprezidenta FIFA porazil korejského protivníka Čung Mong-joona. Zároveň získal křeslo ve výkonném výboru asijské konfederace.

Nyní Bin Husajn míří ještě výš. S podporou Evropy a Austrálie se uchází o Blatterovo místo. „Jeho výhodou je věk, vzdělání aambice. Část voličů se k němu také přikloní, protože chce volit proti Blatterovi. Je zapotřebí také zmínit, že Bin Husajn odvedl velký kus práce v Asijské fotbalové konfederaci,“ říká znalec zákulisí mezinárodního fotbalu Petr Fousek.