Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Baroš řídil brankou výhru Baníku, Příbram porazila po deseti letech Zlín

Sport

  17:19aktualizováno  19:06
PRAHA - Fotbalisté Bohemians 1905 ve 21. kole první fotbalové ligy prohráli 0:1 s Olomoucí a domácí sérii bez vítězství natáhli na deset zápasů. Fotbalisté Ostravy porazili ve 21. kole první ligy Liberec 2:1 a udělali výrazný krok směrem k účasti ve skupině o titul. Díky gólům Milana Baroše a Dameho Diopa totiž sedmému Slovanu odskočili na třetím místě už na rozdíl deseti bodů

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - Slovan Liberec, 16. února 2019 v Ostravě. První gól zápasu vstřelil ostravský Milan Baroš (vpravo), který se raduje se spoluhráčem Nemanjou Kuzmanovičem. foto: ČTK

V nádherném počasí to byl pro oba týmy souboj o první jarní body, ale důsledněji za nimi šli domácí. Jejich ofenzivnější a důraznější pojetí však soustředěnému Zlínu dlouho příliš problémů nedělalo, Středočechům chyběla myšlenka na posledních třiceti metrech. Až v závěru první půlhodiny se dostal ke střele Květ, ale vyprášil jen rukavice Dostála. Stejně skončil souboj stejných hráčů při další akci.

Hosté vesměs úspěšně eliminovali domácí kombinace a jak to bylo možné, vydali se na zteč především po své levé straně. Tam se zrodil ve 28. minutě i jejich vedoucí gól, který naservíroval Bartošák přízemním centrem k pohotovému Poznarovi. Příbram reagovala větším úsilím, ale když se Mingazov po kolmém pasu už řítil na Dostála, selhal v koncovce.

Vyrovnání přišlo až těsně před pauzou, kdy sudí nařídil penaltu po faulu Podia na Mingazova. Zkušený Rezek přidal 46. gól své bohaté kariéry a ukončil tak 452 minut dlouhou střeleckou nemohoucnost proti dnešnímu soupeři.

Domácím branka do šatny zjevně pomohla v sebevědomí, hned po pauze přitlačili soupeře před branku a rychle se dostali do vedení. U gólu byl opět Mingazov, který centrem našel před šestnáctkou Jablonského a další domácí třicátník přidal přesnou přízemní ranou k tyči druhý gól.

Mingazov byl i u třetí branky, kterou sám vstřelil v 61. minutě po ideální uličce od Květa.

Hosté sice rychle kontrovali snížením, o které se postaral efektním zakončením mezi nohama brankáře Kočího střídající Vyhnal, ale k vyrovnání se již nedostali. Pátou prohrou v řadě navíc připomněli, že druhá polovina soutěže jim v posledních letech opakovaně nesvědčí.

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FK Příbram - Fastav Zlín, 16. února...
Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FK Příbram - Fastav Zlín, 16. února...

Baník se posunul na třetí příčku

Zápas, který mohl mnohé naznačit o složení elitní šestky, se nesl spíše v opatrném a taktickém duchu. Gólové šance v první půli počítali výhradně domácí. V 15. minutě Hrubý utěšenou ranou z šestnáctky rozvlnil boční síť, vzápětí se Baníku podařilo otevřít libereckou obranu rychlým kontrem, ale Holzer z nadějné situace zakončoval nepřesně.

Poté musel svůj um dvakrát prokázat liberecký gólman Nguyen. Vyrazil přímý kop exlibereckého Fleišmana a ve 43. minutě zhatil největší možnost Baníku po hlavičce Stronatiho z malého vápna.

Slovan se sice v první půli nedostal do zakončení, ale pár momentů, které mohly vést ke stoprocentním šancím, pokazil až v úplném finále špatnou přihrávkou.

Baník se vedoucího gólu dočkal v 57. minutě: Fillovu střelu před Nguyenem jemně tečoval Baroš a na změnu směru nedokázal liberecký brankář včas reagovat. O tři minuty nato ale Nguyen vytěsnil těžkou ránu Hrubého.

Kouč Páník měl vzápětí šťastnou ruku při střídání. Sotva Diop vběhl na hřiště, dostal na zadní tyč přesnou přihrávku hlavou od Hrubého a balon pohodlně uklidil do sítě. O den později tak dodatečně oslavil páteční 26. narozeniny.

Klid ale domácí zdaleka ještě neměli. Liberec vzkřísil deset minut před koncem po rohovém kopu a teči ze skrumáže Kačaraba. Severočeši vycítili nervozitu na domácí straně a byli dále nebezpeční.

Vyrovnáním zaváněl kontr z 85. minuty, ale Hybš technickým pokusem těsně přestřelil a Slovanu se neurodilo ani ze závěrečných centrů do vápna. Na Ostravu tak v tabulce ztrácí deset bodů.

Klokani nevyhráli deset kol v řadě

Oproti utkání se Spartou doznala základní sestava Bohemians jediné změny. Kvůli červené kartě ze souboje na Letné nahradil Ljovina v záloze Reiter. Sigma provedla tři změny. Zahradníčka, který se přesunul na kraj zálohy na místo absentujícího Pilaře, zastoupil v obraně Sladký. Vykartované Kalvacha s Nešporem nahradil Texl a Yunis.

Olomouc skórovala hned z první šance zápasu ve 12. minutě. Houska využil mezeru v obraně „Klokanů“, nahrál Faltovi, který centrem na druhou stranu našel Texla. Ten balon vrátil ze vzduchu před branku na volného Sladkého, jenž zblízka prostřelil gólmana Fryštáka.

Jediná vážnější akce domácích v prvním poločase se zrodila v 26. minutě, kdy Hašek vypálil z vápna doprostřed brány, ale Buchta si s jeho pokusem bez potíží poradil.

Ve druhé půli se do větších příležitostí dostali Bohemians. V 64. minutě proletěl Vackův centr malým vápnem, ale k zakončení se nedostal ani jeden ze tří domácích hráčů. Poté „Klokani“ v krátkém časovém rozmezí dvakrát stříleli zpoza vápna těsně vedle Buchtovy branky.

Z gólu se tak mohla radovat Sigma. V 70. minutě přihrál Sladký na hranici malého vápna Plškovi, jenž pohotovou ranou těsně minul. V závěru si domácí sice vytvořili v nastavení tlak, ale přesto popáté za sebou v lize nedokázali skórovat.

Daníček zničil šance Karviné

Karviná, která přijela na zápas bez nemocného nejlepšího střelce týmu Wágnera a se sedmi cizinci v základní jedenáctce, musela čelit od začátku nátlakové hře domácího týmu, jenž se pustil do nemilosrdné ofenzívy a dostával se i do šancí. První velkou zlikvidoval Zajícovi reflexivním vykopnutím brankář Berkovec.

Hostující gólman byl ústřední postavou prvního poločasu, protože právě on několikrát zamezil Slovácku ve skórování. Napřed v desáté minutě Kalabiškovi, o pět minut později Divišovi.

Karviná se ke krátkému ofenzivnímu vzepětí dostala po necelé půlhodině hry. Kapitán Budínský zakroutil trestný kop krásně pod břevno, ale mladého brankáře Trmala nenachytal, stejně jako celou obranu po dvou nebezpečných rohových kopech.

Obrovskou šanci k prvnímu gólu měl domácí Hofmann, ale po centru nedokázal míč z metru usměrnit do sítě. Slovácko se ale i tak dočkalo zaslouženého vedení. Jeho tlak vyústil ve stažení Diviše v pokutovém území a Daníček pokutový kop bezpečně proměnil. Od dalšího gólu zachránil Karvinou opět výtečný Berkovec, který mimo své tyče vyrazil střelu Kalabišky.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil a také druhá branka Slovácka padla z pokutového kopu. Hostující Smrž zbytečně složil Diviše v pokutovém území, míč si vzal opět kapitán Daníček a i podruhé chladnokrevně poslal míč za Berkovcova záda. Dva góly v jednom utkání zaznamenal v lize vůbec poprvé.

Ani tento moment nevyburcoval Karvinou k vyšší ofenzivní produktivitě, domácí jí toho ani příliš nedovolili a Daníček měl díky tomu na dosah i hattrick. Jenže z hranice vápna trefil pouze tyč. Slovácko nakone bez problémů vyhrálo i druhý jarní zápas a v lize navíc potřetí za sebou udrželo čisté konto.

1.Slavia20171250:1652
2.Plzeň20144230:1646
3.Ostrava21115528:1738
4.Jablonec20113640:1936
5.Sparta20105531:1635
6.Zlín2193927:2630
7.Liberec2177722:1928
8.Slovácko21901224:3127
9.Mladá Boleslav2175939:3726
10.Teplice21741021:2925
11.Opava20731027:3124
12.Příbram21651027:4923
13.Olomouc21641119:3422
14.Bohemians Praha 190521471018:2919
15.Karviná21441325:4016
16.Dukla20441216:3516
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...