Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Italové na fotbalovém šampionátu končí. Stopku jim vystavila Uruguay

Sport

  17:50aktualizováno  22:15
NATAL/PRAHA - Fotbalisté Uruguaye v přímém souboji o play off zdolali v závěrečném utkání základní skupiny D mistrovství světa Itálii 1:0. Půlhodinovou přesilovku po vyloučení Claudia Marchisia využil gólem stoper Diego Godín a obhájce čtvrtého místa díky tomu postupuje ze druhého místa za Kostarikou. V osmifinále se utká s vítězem skupiny C - Kolumbií, či Pobřežím slonoviny.

Diego Godin (vlevo) se raduje ze vstřelené branky. foto: ČTK/AP

Uruguay potřebovala kvůli horšímu skóre k postupu vyhrát, ale v úvodu svého padesátého utkání na MS nechávala na stadionu Dunas v Natalu iniciativu soupeři. Ten zahrozil poprvé ve 12. minutě, Pirlova nečekaná rána z dálky z přímého kopu ale Musleru nepřekvapila.

Italský trenér rezignoval

Cesare Prandelli končí jako trenér fotbalistů Itálie. Z funkce odstoupil po neúspěchu na šampionátu v Brazílii také šéf italské fotbalové federace Giancarlo Abete.

"Moje rezignace je neodvolatelná. Technicky to nefungovalo, takže za to přebírám plnou zodpovědnost," řekl Prandelli, který přitom jen chvíli před mistrovstvím na konci května prodloužil smlouvu o další dva roky do Eura 2016.

"Squadra azzurra" bez zraněného Daniela De Rossiho změnila rozestavení na 3-5-2, ale stejně jako při porážce s Kostarikou předváděla zdlouhavé kombinace a spoléhala na invenci Pirla. Místo šancí zaujala jen žlutá karta Balotelliho, který se zbytečně vykartoval pro případné osmifinále.

Uruguay ve třech dosavadních vzájemných duelech na velkých turnajích Italy neporazila a výběru Oscara Tabáreze se nedařilo nalézt způsob, jak to změnit. Střelec Suárez se poprvé dostal do šance ve 33. minutě, ale Buffon včas vyběhl a následně vyrazil i dorážku Lodeira.

Kouč Cesare Prandelli do druhé půle poslal místo Balotelliho záložníka Parola, na druhé straně se dostal do hry Maximiliano Pereira. Na hřišti ale nepřibyly šance a akce, jen ostré zákroky obou týmů.

V 59. minutě Jihoameričané zahrozili, Cristian Rodríguez ale po kombinaci se Suárezem minul. Vzápětí byl za nenápadný zákrok na Arévala vyloučen záložník Marchisio a Uruguay zvýšila aktivitu.

V 66. minutě nepřekonal Buffona zblízka Suárez, jinak si ale obhájci čtvrtého místa z Uruguaye žádný vytrvalý tlak nevytvořili. Suárez zaujal v 79. minutě hlavně tím, že již poněkolikáté v kariéře pravděpodobně kousl protihráče, tentokrát Chielliniho.

Rozhořčený stoper marně ukazoval sudímu otisk na ramenu a možná i kvůli emocím vzápětí italská obrana povolila. Gastón Ramírez po třech minutách na hřišti poslal míč na kapitána Godína, který vstřelil rozhodující branku.

Italové nevytěžili vyrovnání ani z pětiminutového nastavení. Finalisté posledního mistrovství Evropy končí stejně jako před čtyřmi lety v Jihoafrické republice ve skupině.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina D

Itálie - Uruguay 0:1 (0:0)

Branka: 81. Godín. Rozhodčí: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všichni Mex.). ŽK: Balotelli, De Sciglio - Arévalo, Muslera. ČK: 59. Marchisio (Itálie). Diváci: 39.706.

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Darmian, Verratti (75. Motta), Pirlo, Marchisio, De Sciglio - Balotelli (46. Parolo), Immobile (71. Cassano). Trenér: Prandelli.

Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Á. Pereira (63. Stuani) - González, Arévalo, Lodeiro (46. M. Pereira), C. Rodríguez (78. Ramírez) - Cavani, Suárez. Trenér: Tabárez.

Autoři: ,