Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Češi postoupí na Euro, když Španělé pomohou

Sport

  15:00
KAUNAS/PRAHA - V dosavadních sedmi vystoupeních ve skupině čeští fotbalisté 10 bodů získali a 11 poztráceli. Zakopnutí mají za sebou víc než dost. Co pro změnu udělat jistý a rozhodný krok? Na konci kvalifikace o mistrovství Evropy stojí jasný úkol. O postupu do baráže rozhodne dnešní zápas v Litvě.

Trénink českých fotbalistů (zleva Michal Kadlec, Milan Baroš a Jan Rezek) foto: ČTK

Stadion v Kaunasu potřebuje český tým opustit minimálně jako neporažený a současně poděkovat za pomoc Španělům. Jinak se vidina účasti na Euru rozlyne v pobaltské mlze.

Mistři světa hostí v souběžně hraném utkání Skotsko, které se posunulo na druhé místo o bod před české konkurenty. Matematika vypadá jasně: tým trenéra Bílka musí být úspěšnější než jeho ostrovní konkurent, aby se vrátil zpátky o pozici vzhůru. "Každý zápas v kvalifikaci byl náročný. Teď naše cesta pokračuje a my stále věříme, že postupový cíl zvládneme," nedal Bílek najevo pochybnosti. 

Ještě že je na Španěly spolehnutí, v posledních 25 kvalifikačních utkáních pokaždé zvítězili. Hodilo by se, kdyby šňůru proti Skotsku ještě natáhli. Nemělo by ani vadit, že plánují dát šanci více náhradníkům a na hřiště se třeba nedostane ani kapitán Iker Casillas.

"Uvědomujeme si, že nemáme postup ve svých rukou. Pokud Skotové vyhrají ve Španělsku, postup si zaslouží. Ale nevěřím, že se jim to povede. Takže pokud vyhrajeme my v Litvě, tak postoupíme. A to je to, co se stane," předvídal kapitán Tomáš Rosický, jako by průběh kvalifikačního finiše viděl dopředu v křišťálové kouli. Sám ale do zápasu možná nezasáhne, protože ho zase začala trápit třísla. 

Hráči si uvědomují, že se sami musí snažit vyhnout negativnímu scénáři. "Hrajeme o svoji kůži, takže by bylo chybou čekat, že nám výhra sama spadne do klína," nabádal k zodpovědnosti brankář Petr Čech. Až přímo na hřišti se ukáže, jak výrazně otřásla českým sebevědomím páteční porážka od Španělska. Víc než očekávaný výsledek se rozebíral bázlivý a mdlý výkon domácích na Letné.

Kdyby záleželo na fanoušcích, do sestavy by se už znovu nedostal Milan Baroš. Útočník sice z osmi českých gólů v kvalifikaci vstřelil jediný, uvnitř týmu však nepolevuje přesvědčení, že Barošovy schopnosti znovu ožijí. "Z tréninku víme, že góly dávat umí. Dříve hrál uvolněněji, protože věděl, že lidi stojí za ním. Kdežto teď chce za každou cenu týmu pomoci, dře na doraz, běhá a chce až moc. To mu pak asi škodí," zamyslel se Petr Čech.

Na Euro se Česko dostalo zatím pokaždé

Litva představuje hodně nevyzpytatelného soupeře. V Česku se loni zapsala senzačním vítězstvím. Solidní vstup do kvalifikace znehodnotila především prohrou a remízou s Lichtenštejnskem. "Kdybych měl hodnotit naše vystoupení ve skupině jako ve škole, byla by z toho lepší dvojka," citovala ČTK litevského trenéra Raimondase Žutautase.

Jako varování by mohla posloužit jedna z vět z jeho tiskové konference. "Bylo by fajn kvalifikaci ukončit vítězstvím."  Kdyby to litevským fotbalistům Rosický a spol. dovolili, museli by se smířit s cejchem prvního českého týmu, kterému se od rozdělení federace nepodařilo postoupit na evropský šampionát. Reprezentace by také poprvé po osmnácti letech chyběla na druhém významném turnaji v řadě. Asi nikdo by si nechtěl do fotbalového životopisu zapsat podobné zklamání...

Situace v ostatních kvalifikačních skupinách

Kdo už má Euro 2012 jisté

Německo
Tradiční účastník velkých turnajů zvládl úspěšně dokončit kvalifikaci jako první. Jistotu získalo Německo po zářijovém vítězství 6:2 nad Rakouskem. Postup bere tým trenéra Löwa jako samozřejmost, skutečným cílem je až prvenství na šampionátu. „Pojedeme si pro titul,“ řekl útočník Lukas Podolski.

Itálie
V kvalifikaci zatím dává reprezentace z Apeninského poloostrova zapomenout na ostudu z loňského mistrovství světa, kde obhájce titulu skončil už v základní skupině. Kromě remízy v Srbsku neztratil tým trenéra Prandelliho ani bod.

Nizozemsko
Od začátku skupiny E není pochyb, kdo bude jejím vítězem. Nizozemci se mohou pochlubit nejlepším útokem ze všech zemí bojujících o Euro. V devíti zápasech nastříleli 35 gólů, o 11 z nich se postaral Klaas-Jan Huntelaar, nejlepší kanonýr kvalifikace.

Španělsko
U obhájců titulu také neřešili otázku, jestli na šampionát postoupí, ale jak rychle si zajistí účast. Úřadující mistři světa a Evropy pokračují v unikátní sérii – naposledy v kvalifikačním utkání ztratili body 8. září 2007 při remíze 1:1 na Islandu.

Anglie
Po páteční remíze v Černé Hoře už Anglie mohla začít slavit. Radost z postupu ale pokazilo hloupé vyloučení útočníka Wayna Rooneyho, který kouči Capellovi bude chybět minimálně v zahajovacím zápase Eura.

Ukrajina a Polsko
Lépe se v přípravných zápasech daří z pořádajících zemí Polsku, které letos zaujalo vítězstvím nad Argentinou, v jejíž sestavě ovšem chyběly největší hvězdy. Hůř jsou na tom fotbalisté Ukrajiny. Letos porazili pouze Uzbekistán a debakl 0:4 si minulý měsíc odvezli také z Česka.

Kdo ještě o Euro 2012 bojuje

Rusko
Ruští fotbalisté mají poměrně snadnou pozici. Pod vedením nizozemského trenéra Advocaata musí v závěrečném utkání uhrát remízu proti outsiderovi z Andorry, aby si pojistili první místo. Na dálku se je bude snažit sesadit Irsko, které ztrácí dva body a změří síly s Arménií. Ta má také naději na druhou příčku, k čemuž potřebuje v Irsku zvítězit.

Francie
V Paříži bude dnes přes klesající teploty pořádně horko. Domácí výběr vyzve Bosnu a Hercegovinu k přímému souboji o postupovou příčku ze skupiny D. Francii stačí remíza, ovšem Bosna doufá, že poprvé v historii Francouze porazí. „Jsem realista a vím, že Francie je jasný favorit. Vyhrát nad ní se může zdát jako nemožná mise. My se ale pokusíme změnit ji na možnou,“ slíbil  kouč Bosny Safet Sušič, který už třicet let bydlí ve Francii. „Jsem možná více Francouz než Bosňan, o to zajímavější zápas to pro mě bude,“ dodal.

Portugalsko
Také ve skupině H na sebe narazí dva adepti na první místo. Portugalsko i Dánsko zatím nasbírali shodně 16 bodů, ovšem Portugalsko má lepší skóre a první vzájemný zápas vyhrálo 3:1. K udržení přímého postupu mu tak stačí remíza. I poražený z tohoto duelu má naději na přímý postup jako nejlepší tým z druhých míst. Trenér Portugalců Paulo Bento odmítá kalkulovat a hodlá dovést své svěřence k šesté soutěžní výhře za sebou. Pokud by ale vyhrálo Dánsko, do hry o postup by se vrátilo Norsko, které má  s Portugalskem shodnou bilanci. K tomu, aby se před něj dostalo, by však muselo vymazat devítigólovou ztrátu ve skóre.

Řecko
Mistři Evropy z roku 2004 potřebují k přímému postupu získat alespoň bod v Gruzii. V případě prohry se před ně mohou dostat Chorvati, které čeká  Lotyšsko.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....