Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko - Malta 7:1, šest střelců, dva góly Chytil. Fotbalisté se rozmáchli po pauze

Sport

  19:16aktualizováno  20:08
Čeští fotbalisté v předposledním přípravném utkání před startem evropského šampionátu porazili Maltu vysoko 7:1. Na stadionu v rakouském Grödigu pálil dvakrát útočník Chytil, z penalty skóroval Barák, trefili se oba Juráskové a také Lingr s Černým.

Výsledek proti 171. týmu světového žebříčku vyznívá jednoznačně.

„Ale byly tam chyby, kterých se musíme vyvarovat, protože Portugalci, náš první soupeř na turnaji, by nás za ně určitě potrestali,“ uvědomoval si kouč Ivan Hašek. „Pořád máme na čem pracovat,“ zvolal.

ZNÁMKY

Češi měli po urputné první půli plné osobních soubojů a střetů herně navrch hlavně po přestávce, kdy dali pět gólů. Zároveň je však stačil lehce pozlobit hbitý útočník Paul Mbong, jehož bratr Joseph se v závěru nechal nesmyslně vyloučit.

„Bylo tam spoustu faulů, tvrdých střetů, zákroků na červenou kartu. Ale kdybychom do toho šli se strachem, někdo by se mohl zranit. Co mám zprávy, tak jsou všichni kluci v pořádku, což je nejdůležitější,“ řekl Hašek.

Maltský záložník v závěru po jednom ze soubojů neudržel nervy a debutujícího Červa, který byl na hřišti jen pár minut, trefil hlavou jako Zidane ve finále mistrovství světa 2006 skolil italského protivníka Materazziho...

To ten druhý Mbong se předvedl mnohem lépe: nejdřív po hodině snížil na 1:4, když na něj totálně zapomněli stopeři v čele s Vitíkem. A druhý gól mu vzápětí sebral asistent, který mával ofsajd, ač to podle televizních opakovaných záběrů vypadalo přinejmenším sporně, protože se zapomněl jiný obránce Zima.

ONLINE

Češi kromě chvilky nekoncentrace proti jednomu z evropských trpaslíků většinu zápasu naprosto dominovali.

Nastoupili bez největších opor včetně kapitána Součka, útočníků Schicka s Kuchtou, stoperů Holeše s Krejčím či brankáře Staňka. Nad Maltou však vedli už po pěti minutách, protože penaltu po ruce obránce Borga proměnil Barák.

Před přestávkou se radoval Chytil, kterému po předchozí pěkné akci nezištně přihrál mezi nohama obránce Coufal. Druhý poločas pak načal bombou slabší pravačkou David Jurásek, který přitom do té doby nehrál nejlepší zápas.

Čtvrtý gól padl opět po spolupráci Coufal – Chytil, když první jmenovaný centroval a ten druhý hlavou zakončoval. Pátou branku potom zblízka vstřelil Lingr, který dorazil skrytou střelu Matěje Juráska.

Nejmladší člen kádru se prosadil v závěru také. Nádhernou tečku zápasu pak dal gólem z dálky ještě Černý.

Hrálo se na útulném stadionku v Grödigu, vesničce na jihu Salcburku. Asi osmdesát kilometrů odtud ve Schladmingu čeští fotbalisté od pondělka trénují před šampionátem, který příští týden startuje v Německu. Tam se bude hrát pochopitelně v mnohem bouřlivější atmosféře, zatímco utkání s Maltou bylo v mnohém spíš komorní.

Když se Šulc na pravé straně zkraje zápasu rozmýšlel, jestli ještě přihrát nebo jít sám, z lavičky se ozvalo hlasité: „Nestyď se!“

Vůbec bylo z tribuny, pět metrů od české střídačky, zajímavé poslouchat, jaké pokyny létají k fotbalistům na hřiště.

„Mluvte!“

„O patro vejš!“

„Nepředržuj!“

Na Juráska, kterému se na vzdálenější straně nejdřív herně nedařilo a kazil spoustu centrů, křičeli jak hlavní Hašek, tak asistent Köstl: „Juras, všechno ti hrozně trvá. Rychleji!“

Poslechl a před půlí po vydařené narážečce s Barákem založil druhou gólovou akci českého týmu. Třetí branku navíc hned po přestávce přidal sám a zprvu nespokojené trenéry si získal: „Bravo, Dejve!“

Bylo cítit, že Malťané se chtějí proti účastníkovi šampionátu vytáhnout. Do jisté míry se jim to však dařilo jen v první půli. I když rychle inkasovali z penalty, pokračovali pořád stejně. Zarputile. Důrazně. Agresivně. S míčem se navíc snažili být i konstruktivní, od brankáře rozehráli po zemi, byť větší část zápasu strávili v bloku. Do velkých šancí ovšem soupeře zejména v první půli nepouštěli.

Sami měli před přestávkou jedinou, když podsaditý brousek Teuma, který kope francouzskou ligu za Remeš, využil špatné přihrávky Sadílka uprostřed hřiště a po krátkém sprintu vystrašil gólmana Kováře prudkou střelou těsně vedle pravé tyče.

Čestný zásah si ale fotbalisté z jihoevropského ostrova přece jen připsali: krátce po čtvrtém gólu Chytila využil slabé chvíle v české defenzivě zmiňovaný útočník Mbong, který po povedení kolmici z hloubky hřiště obešel Jaroše a střílel do prázdné brány. Jeho náběh vůbec nezachytil stoper Vitík a na své pozici levého stopera najednou scházel i Zima.

Jinak ale budou čeští trenéři hlavně chválit. A v pondělí tým v generálce před Eurem čeká v Hradci Králové utkání proti Severní Makedonii.