Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Chovanec slibuje, že změn bude ve Spartě více

Sport

  10:51
PRAHA - Nový trenér fotbalistů Sparty se dnes dopoledne představil na Letné. I když jde vlastně o starého známého. Odstoupivšího Vítězslava Lavičku, kterému nevyšlo podle představ ani druhé sparťanské angažmá, nahradila ikona klubu Jozef Chovanec.

Jozef Chovanec, nový trenér fotbalistů AC Sparta Praha. foto: ČTK

Nový kouč Letenských nejprve začal s vysvětlováním, jak ke změně na nejsledovanější klubové trenérské židli v zemi došlo. "Představenstvo zasedlo už v pondělí večer po utkání (se Slavií), jednání byla bez emocí. V úterý se pokračovalo, a když došlo k definitivní rezignaci, dostal jsem od vedení klubu návrh, abych tým převzal. Měl jsem na to možná půl hodiny," popsal dnes Chovanec ve zkratce sled událostí po pondělní ostudě v derby se Slavií (1:4).

Zároveň dodal, že jeho působení na lavičce Sparty není nijak časově omezeno. Jasné zatím ani není to, zda bude nadále vykonávat manažerskou funkci. Pokud ano, byl tak de facto prvním trenérem na prvoligové scéně, který by vykonával podobnou funkci, na jakou jsou fanoušci zvyklí ze západních klubů – tj. že by byl zároveň koučem i manažerem.

Další změny se dají očekávat v realizačním týmu. O nich by měl Chovanec informovat v nejbližších dnech. Zatím má k ruce Horsta Siegla, Jana Stejskala a Aleše Kaplana. Asistenti Michal Zach a Dragan Vujovič, které přivedl Vítězslav Lavička již skončili. "Celý večer jsem jednal, změn bude určitě více," naznačil nový trenér, že se dočkáme i dalších změn.

Otevřeněji mluvil o změnách v sestavě. Zde by měl nastat ve Spartě zásadní obrat. Chovanec do ní hodlá zařazovat mladé juniory, kterým Lavička nedával šanci. "Práce s mladými hráči - to byl jeden z důvodů, proč jsme trenéra přivedli. Jenže nakonec moc šancí nedostávali. Ukážu to na příkladu: Agüero i Kúdela hráli ve finále mistrovství světa, ale zatímco španělský hráč nastupuje v Lize mistrů, ten náš hraje pouze druhou ligu," uvedl jednu z věcí, v níž s kolegou nesouhlasil. Otázkou zůstává, zda lze srovnávat výkonnost argentinské hvězdy, která je přirovnávána k Maradonovi a českého talentu, kterého zatím notně brzdí v rozletu zranění.

Opačné názory si ale říkali otevřeně, spolupráce jim prý tak vyhovovala. "V řadě věcí jsme spolu souhlasili, ale říkali jsme si i opačné názory, a bylo to často ku prospěchu věci, bylo to právo obou. Poslední rozhodnutí ale bylo vždy na trenérovi, do výběru hráčů jsem zasahovat nemohl," popsal Chovanec spolupráci dvou mužů, kteří se střídají u letenského kormidla.

Současný kouč přiznal, že ho nejvíce zaskočilo, jak se mužstvo dostalo do problémů. "Ano, neklapala nám od začátku sezony zcela ofenziva či spíše přechod do ní, ale jinak šlo o nejlepší start do ligy za poslední roky. Málo jsme inkasovali, měli jsme průměr dvou vstřelených gólů na zápas. Jenže pak jsme si to všechno pokazili, do problému jsme se dostali sami," uvedl Chovanec, který se jako trenér podílel v letech 1996 a 97 na dvou sparťanských titulech.

Nesouhlasí s názory, že Sparta neumí sehnat zajímavé hráče v zahraničí. "Podívejte se na sparťanskou soupisku, kde je vedle mladých také řada cizinců. Jen s nimi asi nepracujeme zcela důsledně," upozornil Chovanec. Na mysli měl podle všeho především slovinského záložníka Pečnika, útočníka Wilfrieda z Pobřeží slonoviny či slovenského středopolaře Zofčáka, jehož Letenští uvolnili do Jablonce.

Chovanec se vyjádřil i k dohadům, jak moc roli Lavičky podlomil výstup Tomáše Řepky v kabině den po ligové porážce v Liberci. "Trochu se to překroutilo. Byl jsem svědkem celé situace. A i když hráč možná reagoval trochu vznětlivěji, než bych si představoval, měl právo se k celé situaci vyjádřit, dokonce k tomu byl vyzván," vysvětlil nový letenský kouč.

Jozefa Chovance v nové funkci tak čeká spousta práce. Je jen na něm, jak se k ní postaví. Na to, aby si změny sedly má nyní o týden více času, díky reprezentační pauze. Od deseti hodin s tím již začal, vedl svůj první trénink ve staronovém působišti.

Autoři:

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...