Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Alves končil v slzách, u soudu popíral obvinění ze znásilnění

Brazilský fotbalista Dani Alves vypovídá před soudem v Barceloně. foto: Reuters

Slavný brazilský fotbalista Dani Alves ve středu u soudu v Barceloně vypověděl, že měl s ženou, která ho obvinila ze znásilnění, konsenzuální sex. Popřel, že by se k ní v noci na 31. prosince 2022 v barcelonském nočním klubu choval násilně, jak tvrdila.
  7:29

Alvesovou výpovědí skončil třídenní proces. Podle agentury AP se dá vynesení verdiktu čekat v řádu týdnů. Státní zástupce požaduje v případě uznání viny pro trojnásobného vítěze Ligy mistrů devítiletý trest vězení a odškodné 150 000 eur (3,7 milionu korun), právníci žalující strany dvanáct let.

Čtyřicetiletý bývalý obránce Barcelony u soudu mluvil klidně, ale končil v slzách. Uvedl, že žena ho při tanci v klubu sváděla a dobrovolně s ním poté šla na toaletu, kde spolu měli sex. Na dotaz, zda ji k sexu nutil, zda se choval násilně či zda ji nedovolil opustit místnost, odpověděl: „V žádném případě. Nejsem takový typ člověka. Nejsem násilník.“

Státní zástupce obžaloval Alvese z toho, že nutil ženu mít sex bez jejího souhlasu a bez použití kondomu. Třiadvacetiletá žena svědčila u soudu zpoza zástěny a se zkresleným zvukem, aby byla zachována její anonymita.

Alves byl kvůli podezření ze znásilnění zatčen loni 20. ledna. Jeho žádost o propuštění na kauci byla kvůli riziku útěku několikrát zamítnuta. Brazílie nevydává své občany, pokud jsou odsouzeni v jiné zemi.

Svou verzi událostí Alves několikrát změnil. Nejprve tvrdil, že se s ženou v klubu, do něhož šel tancovat, vůbec nesetkal. Poté popřel, že by s ní měl sexuální kontakt, který později přiznal, ale tvrdil, že k němu došlo se vzájemným souhlasem. Původní popření sexu vysvětlil Alves snahou zachránit své manželství.

Sexuální skandál výrazně poškodil Alvesovu image charismatického šampiona, jenž během bohaté a dlouhé kariéry získal přes 40 trofejí. S Barcelonou vybojoval šest ligových titulů a třikrát vyhrál Ligu mistrů. Za sebou má také angažmá v Seville, Juventusu, Paris St. Germain nebo Sao Paulu. Za brazilskou reprezentaci odehrál 126 utkání. V roce 2021 získal olympijské zlato v Tokiu a předloni v Kataru se zúčastnil potřetí mistrovství světa. Po vypuknutí aféry přišel o angažmá v mexickém klubu UNAM Pumas.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...