Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

Radost fotbalistů Realu Madrid po úspěšném penaltovém rozstřelu ve čtvrtfinále Ligy mistrů s Manchesterem City. foto: Reuters

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po penaltách (4:3) vyřadili ve čtvrtfinále Ligy mistrů obhájce titulu Manchester City. V semifinále se utkají s Bayernem Mnichov, který po úvodní remíze 2:2 doma porazil Arsenal 1:0 brankou Kimmicha.
  23:45aktualizováno  18. dubna 0:15

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Dortmund a Paris St. Germain. Úvodní zápasy jsou na programu 30. dubna a 1. května, odvety o týden později.

Real uspěl ve čtvrtfinále podvanácté v řadě, naposledy v této fázi skončil v sezoně 2003/04. Svému soupeři oplatil vyřazení v semifinále v minulé sezoně. City budou chybět mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže po třech letech.

Úvodní duel City s Realem nabídl tři branky v zahajovací čtvrthodině a diváci nečekali na gól dlouho ani tentokrát. Ve 12. minutě Vinícius Júnior našel před bránou osamoceného krajana Rodryga a ten nadvakrát překonal dalšího spoluhráče z brazilské reprezentace Edersona. Třiadvacetiletý útočník navázal na trefu z prvního zápasu a proti anglickým šampionům si připsal čtvrtý zásah v kariéře.

Vzápětí mohl srovnat Haaland, jenž trefil hlavičkou břevno. Manchester měl v dalším průběhu spoustu šancí, se všemi si ale poradil skvělý Lunin. Ukrajinský brankář inkasoval až v 76. minutě, kdy odražený centr Dokua dorazil zblízka pod břevno De Bruyne.

Kevin De Bruyne (druhý zleva) střílí gól a srovnává utkání proti Realu Madrid.

Belgický špílmachr v závěru selhal v další vyložené šanci, a tak souboj těchto dvou týmů stejně jako v semifinále před dvěma lety dospěl do prodloužení. Do něj už nenastoupil kanonýr Haaland, kterého nahradil Álvarez. Ani on ale nedokázal zužitkovat drtivou převahu domácích, kteří soupeře přestříleli 34:8.

V ojedinělé šanci hostů neuspěl ani Rüdiger, a tak musely rozhodnout penalty. Rozstřel zahájil gólem Álvarez a hned první pokus Realu Ederson zneškodnil Modričovi. Ve druhé sérii ale Lunin zůstal stát při Silvově střele doprostřed a následně vychytal i Kovačiče.

Zbývající střelci už se nezmýlili. V páté sérii skóroval v souboji gólmanů Ederson, záhy ho ale překonal střelou o tyč Rüdiger a Real navázal na semifinálový postup přes City ze sezony 2021/22.

Radost fotbalistů Bayernu Mnichov po postupu přes Arsenal do semifinále Ligy...

V zápase Bayernu s Arsenalem se po opatrné první půli změnilo skóre až po přestávce. Goretzka v úvodu druhého dějství ještě trefil břevno, v 63. minutě se už ale prosadil prudkou hlavičkou Kimmich, jenž rozhodl svou premiérovou trefou v sezoně LM.

Arsenal se k většímu tlaku nedostal a ani po 15 letech neukončil čekání na postup do semifinále. Hosté za celý zápas trefili prostor mezi třemi tyčemi jen třikrát a brankář Neuer si tak připsal rekordní 58. čisté konto v milionářské soutěži.

Bayern je v semifinále poprvé od sezony 2019/20, kdy soutěž ovládl. V minulých třech ročnících ve čtvrtfinále skončil. Arsenal v play off Ligy mistrů nezvládl dvojzápas proti bavorskému velkoklubu popáté za sebou.

Liga mistrů
Čtvrtfinále 17. 4. 2024 21:00
Manchester City Manchester City : Real Madrid Real Madrid 1:1 (0:1)pen. 3:4

první zápas 3:3 - postupuje tým Real Madrid

Góly:
76. De Bruyne
Góly:
12. Rodrygo
Sestavy:
Ederson – Walker (C), Dias, Akanji (112. Stones), Gvardiol – Rodri, De Bruyne (112. Kovačić) – B. Silva, Foden, Grealish (72. Doku) – Haaland (91. Álvarez).
Sestavy:
Lunin – Carvajal (110. Militão), N. Fernández (C), Rüdiger, F. Mendy – Valverde, Camavinga, Kroos (80. Modrić) – Rodrygo (84. B. Díaz), Bellingham, Vinícius Júnior (103. Vázquez).
Náhradníci:
Ortega, Carson – Aké, S. Gómez, Nunes, Bobb, Lewis.
Náhradníci:
Arrizabalaga, F. González – Joselu, Ceballos, F. García, Güler.
Žluté karty:
59. Grealish, 61. Gvardiol, 90. Rodri
Žluté karty:
38. Carvajal, 90+4. F. Mendy

Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini

Přejít na on-line reportáž
Liga mistrů
Čtvrtfinále 17. 4. 2024 21:00
Bayern Mnichov Bayern Mnichov : Arsenal FC Arsenal FC 1:0 (0:0)

první zápas 2:2 - postupuje tým Bayern Mnichov

Góly:
63. Kimmich
Góly:
Sestavy:
Neuer – Kimmich, Dier, de Ligt, Mazráwí (76. Kim Min-čä) – Laimer, Goretzka – Sané (89. Upamecano), Musiala, Guerreiro – Kane.
Sestavy:
Raya – White, Magalhães, Saliba, Tomijasu (86. Nketiah) – Jorginho (68. G. Jesus), Ødegaard, Rice – Saka, Havertz, Martinelli (68. Trossard).
Náhradníci:
Peretz, Ulreich – Choupo-Moting, Müller, A. Pavlović, Tel, Zaragoza.
Náhradníci:
Hein, Ramsdale – Alnaní, Kiwior, Nelson, Partey, Smith Rowe, Vieira, Zinčenko.
Žluté karty:
55. Laimer, 90+2. Kimmich
Žluté karty:
84. White, 90+3. G. Jesus
Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,