Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dvě otočky v Paříži, šťastnější Barcelona. V úvodním čtvrtfinále LM slaví i Atlético

Fotbalisté Barcelony oslavují třetí gól a vedení proti PSG. foto: Reuters

V úterý deset, ve středu branek osm. Úvodní čtvrtfinálová utkání vyřazovací fáze Ligy mistrů zkrátka bavila. V Paříži dokonce obě mužstva otáčela, nakonec ve vypjatém zápase slaví výhru 3:2 nad Paris St. Germain hostující Barcelona, dvakrát se prosadil útočník Raphinha. Raduje se i další španělský celek, madridské Atlético porazilo 2:1 Borussii Dortmund. Jeho trenér Diego Simeone jako devátý kouč v historii vyhrál 50. zápas v soutěži. Odvety jsou na programu za týden.
  23:35

Víc gólů v úvodních čtvrtfinálových zápasech padlo už jen v roce 1957, tedy před skoro sedmašedesáti lety. Tehdy se samozřejmě jednalo o předchůdce současné Ligy mistrů, tzv. Pohár mistrů evropských zemí.

Duel PSG s Barcelonou svedl proti sobě bývalé spoluhráče z katalánského celku i národního týmu a nyní trenéry Enriqueho a Xaviho. Právě Enrique, který v minulosti za hosty i hrál, ji jako trenér v sezoně 2014/15 dovedl k zatím poslednímu triumfu v LM. Tehdy u toho jako hráč nechyběl ani Xavi.

Los a výsledky Ligy mistrů 2023/24

Hosté se v Parku Princů ujali vedení v 37. minutě. Yamalova přihrávka před branku se odrazila k Raphinhovi a brazilský útočník se nemýlil

Pařížané otočili skóre krátce po změně stran v rozmezí 134 sekund. Nejprve dělovkou z šestnáctky pod břevno vyrovnal bývalý hráč Barcelony Dembélé a obrat dokonal Vitinha.

Domácí mohli odskočit na rozdíl dvou branek, gólman Ter Stegen ale ránu střídajícího Barcola vyrazil na břevno. Místo toho Barcelona vyrovnala. Pedri po necelé minutě na hřišti nacentroval do vápna a Raphinha povedeným volejem překonal Donnarummu.

Fotbalisté PSG slaví gól proti Barceloně.

Vedení mohl PSG opět vrátit Dembélé, jenže trefil tyč. Místo toho se radovali hosté po dalším povedeném střídání. Gündogan nacentroval z rohu před branku a Christensen více než minutu po příchodu na hřiště hlavou otočil výsledek. Dán tak ideálně oslavil dnešní 28. narozeniny.

Druhý tým španělské ligy natáhl sérii neporazitelnosti na 12 soutěžních duelů. Paříž doma našla přemožitele poprvé od září a šňůře 19 soutěžních utkání.

Atlético, které v osmifinále vyřadilo na penalty finalistu minulé sezony Inter Milán, se proti Dortmundu ujalo vedení v páté minutě. Brankář Kobel dostal přihrávkou vlastního obránce Maatsena pod tlak, De Paul vystihl míč a otevřel skóre. Po více než půlhodiny hry se domácí opět prosadili po chybě hostů. Hummels se nedomluvil se Schlotterbeckem a Lino po Griezmannově přihrávce zvýšil.

Borussia snížila v 81. minutě díky střídajícímu Hallerovi, jenž se prosadil z otočky. Hosté dokonce málem srovnali, Bynoe-Gittens ale trefil břevno stejně jako v nastavení další příchozí hráč z lavičky Brandt.

Právě ze středečních zápasů vzejde jedna ze semifinálových dvojic. Soupeři z druhé „větvě pavouka“ šly do akce už v úterý. Real Madrid remizoval s Manchesterem City 3:3, nerozhodně skončil také duel Arsenalu s Bayernem Mnichov (2:2).

Liga mistrů
Čtvrtfinále 10. 4. 2024 21:00
Paris Saint-Germain Paris Saint-Germain : FC Barcelona FC Barcelona 2:3 (0:1)
Góly:
48. Dembélé
51. Vitinha
Góly:
37. Raphinha
62. Raphinha
77. Christensen
Sestavy:
Donnarumma – Marquinhos (C), L. Hernández, Beraldo, N. Mendes – I Kang-in (61. Zaïre-Emery), Vitinha, F. Ruiz (86. G. Ramos) – Dembélé, Asensio (46. Barcola), K. Mbappé.
Sestavy:
ter Stegen – Koundé, R. Araújo, Cubarsí, Cancelo – Roberto (C) (61. Pedri), F. de Jong (75. Christensen), Gündoğan (86. F. López) – Yamal (61. Félix), Lewandowski, Raphinha (76. F. Torres).
Náhradníci:
K. Navas, Tenas – Škriniar, Ugarte, Pereira, Soler, Mayulu, Kolo Muani, Zague.
Náhradníci:
Peña, Astralaga – I. Martínez, Alonso, Fort, Romeu, Roque.
Žluté karty:
65. Vitinha, 89. Beraldo
Žluté karty:
34. Roberto, 82. Cubarsí, 88. Christensen, 89. F. López

Rozhodčí: A. Taylor – G. Beswick, A. Nunn (všichni ENG)

Počet diváků: 47 470

Přejít na on-line reportáž
Liga mistrů
Čtvrtfinále 10. 4. 2024 21:00
Atlético Madrid Atlético Madrid : Borussia Dortmund Borussia Dortmund 2:1 (2:0)
Góly:
4. de Paul
32. Lino
Góly:
81. Haller
Sestavy:
Oblak – Witsel (90+1. Savić), J. Giménez, Azpilicueta – Molina (90. Saúl), Llorente, Koke (C), de Paul (80. Correa), Lino (90. Riquelme) – Morata (64. Barrios), Griezmann.
Sestavy:
Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer (84. Reus), Can (C) (84. Özcan) – Sancho, Nmecha (46. Brandt), Adeyemi (73. Bynoe-Gittens) – Füllkrug (60. Haller).
Náhradníci:
Gomis, Moldovan – El Jebari, Paulista, Mandava, Vermeeren.
Náhradníci:
Lotka, Meyer – Moukoko, Wolf, Süle, Duranville.
Žluté karty:
27. Lino, 28. Llorente, 75. J. Giménez
Žluté karty:
24. Can, 53. Maatsen

Rozhodčí: Guido – Carbone, Peretti (vš. Itálie)

Počet diváků: 68 641

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,