Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Dělají z nás loutky, je to ponižující.‘ Tradiční pokleknutí před zápasy začíná vadit i hráčům tmavé pleti

Sport

  5:00
Praha - Minulé léto se po téměř čtvrtroční pauze opět rozjela anglická Premier League. Krátce před začátkem utkání mezi Aston Villou a Sheffieldem foukl rozhodčí Michael Oliver do píšťalky a společně se všemi hráči poklekl na podporu hnutí Black Lives Matter a boje proti rasismu. „Jen se podívejte, tohle je opravdu silný okamžik,“ hlásil komentátor stanice Sky Sports Rob Hawthorne. Nyní, o osm měsíců později, se ale názor některých fotbalistů na toto gesto začíná měnit.

Fotbalisté Brentfordu nepoklekli před víkendovým zápasem Championship. foto: Sport Bible

Už se z toho stala rutina, která provází každé utkání nejen v Premier League, ale také v ostatních soutěžích na Britských ostrovech. Pro někoho jde o mimořádně důležité sdělení světu, další to berou spíše jako vyjádření slušnosti a respektu. Jiní občas dokonce zapomenou.

V Premier League se tradice klekání před zápasem zatím drží.
Wilfried Zaha z Crystal Palace.

Třeba senegalský reprezentant Sadio Mané byl po dlouho očekávaném návratu na trávník tak natěšený na prestižní derby Liverpoolu s Evertonem, že si celou situaci ani neuvědomil. Jeho sprint po levém křídle mezi klečícími protivníky působil opravdu komickým dojmem.

V současnosti už by k něčemu podobnému zřejmě nedošlo. Hráči mají pokleknutí před zápasem zažité. Napříč britskou fotbalovou veřejností se ale v posledních dnech šíří diskuze, zda neustálé opakování tohoto gesta po tak dlouhé době už trochu nepostrádá smysl.

Manchester City dál kosí soupeře. Guardiola: My a favorit Ligy mistrů? Semifinále jsme hráli jen jednou

„Lidé říkají, že už to nemá takový dopad, ale pokaždé, když to vidím nebo jsem přímo u toho, mám pocit, že jde o sjednocující akt, který pořád disponuje obrovskou silou,“ prohlásil trenér anglického národního týmu Gareth Southgate. 

„Je potřeba takové věci udržovat v lidském povědomí. Fanoušci jsou neustále krmeni dezinformacemi o hnutí Black Lives Matter, které reprezentuje jednotu, ne jakoukoliv politickou agendu,“ nabídl svůj pohled asistent trenéra v druholigovém Derby County Liam Rosenior.

Bezvýznamné gesto

Právě dva kluby z Championship (2. anglická liga), jmenovitě šlo o Bournemouth a Brentford, se rozhodly tradici posledních měsíců nedodržet.

„Na vytváření rovné společnosti a boji proti veškerým formám diskriminace nám záleží. Je však potřeba víc než jen gesto, o němž se domníváme, že se dělá jen automaticky a nemá už takový efekt,“ uvedl kapitán prvně jmenovaného týmu Steve Cook.

Jeho spoluhráč Jordon Ibe se, stejně jako celá řada dalších fotbalistů tmavé pleti, v nedávné minulosti stal obětí rasistických útoků na sociálních sítích. Cook dodal, že společně se svými kolegy nikdy nepřestane takové chování odsuzovat. Zároveň však žádá větší zapojení odpovědných osob a řídících orgánů.

„Klekneme si a společenská elita si může zase na chvíli odfrknout. Je to bezvýznamné, takhle se nic nezmění. Používají nás jako loutky,“ přidal se útočník Brentfordu Ivan Toney. Také on se musel v lednu vypořádat s útoky internetových haterů, incident řešil s policií.

„Lidé se rádi schovávají za obrazovkou. Když někdo na sociálních sítích napíše něco nepatřičného, zablokují mu profil. Jenže co následuje? Za chvíli je ten člověk zpátky, akorát pod jiným účtem. Ano, fanoušci nám mohou napsat, že jsme hráli špatně, ale tahat do toho rasové záležitosti není správné,“ řekl Toney.

Rashford příkladem

Podobné názory se objevují také v Premier League, proti klekacímu gestu se ale zatím vymezil jen Wilfried Zaha: „Dělá to ze mě terč, je to ponižující. Tvrdíme, že bojujeme za rovnost ve společnosti, ale takhle se akorát izolujeme od ostatních. Měli bychom se zvednout, postavit se a být hrdí, že máme jinou barvu pleti.“

Reprezentant Pobřeží slonoviny zároveň vyzdvihl práci Marcuse Rashforda z Manchesteru United, který se v poslední době úspěšně angažuje v boji proti rasismu i chudobě. Jeho projekt dovážek obědů pro děti ze sociálně slabších rodin během pandemie si získal obrovské uznání napříč Británií.

„I tak mu ale někteří lidé vzkazují, ať se věnuje jen fotbalu a do podobných věcí se neplete. Jak to mohou říct, když krmí děti po celé zemi?“ podivuje se tahoun Crystal Palace, kterého momentálně trápí zranění stehenního svalu.

Bude zajímavé sledovat, zda po návratu na trávník svá slova potvrdí a půjde proti proudu. Pokud ano, bude osamocen? Nebo se k němu přidají i ostatní hráči?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!