Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Divoké oslavy v Kolumbii: 11 mrtvých, zákaz vycházek i alkoholu

Sport

  11:59aktualizováno  13:15
BOGOTÁ - Nejméně jedenáct lidí už přišlo o život v Kolumbii při oslavách úspěchů fotbalové reprezentace na mistrovství světa. Před úterním utkáním proti Japonsku proto v metropoli Bogotě i dalších městech starostové vydali zákaz prodeje alkoholu, někde dokonce starostové vyhlásili v den zápasu zákaz vycházení pro nezletilé.

Keisuke Honda (vlevo) a Carlos Valdes. foto: Reuters

Podle úřadů se v zemi odehrálo při fotbalových oslavách během šampionátu už více než 13 700 násilných činů, často spojených s alkoholem. "Když je u toho třeba jen jeden mrtvý, pak to není vítězství," řekl agentuře AP ministr vnitra Aurelio Iragorri k smutné bilanci po vyhraných zápasech proti Řecku a Pobřeží slonoviny.

ČTĚTE VÍCE

V úterý Kolumbijci potěšili své fanoušky znovu jasnou výhrou 4:1 nad Japonskem a v osmifinále budou hrát s Uruguayí.

Nejstarší hráč v historii MS

V sobotu kolumbijský brankář Faryd Mondragón oslavil 43. narozeniny a o pár dní později k nim dostal rekordní dárek. V úterý totiž odehrál posledních pět minut zápasu s Japonskem (4:1) a stal se nejstarším hráčem v historii, který nastoupil na fotbalovém mistrovství světa.

Mondragón přijel do Brazílie jako náhradník, a když šel na hřiště, neubránil se slzám. "Jako první věc jsem objal trenéra a dal mu pusu, protože jsem měl obrovskou radost. Klidně totiž mohl na hřiště poslat někoho jiného," citovala brankáře agentura Reuters.

Střídání si však vyžádali sami hráči, kouče Josého Pekermana navíc před zápasem přemlouvali i fanoušci. Vzhledem k tomu, že Kolumbie měla už před utkáním jistotu osmifinále a pět minut před koncem vedla 3:1, poslal kouč gólmana na trávník.

Mondragón překonal rekord kamerunského útočníka Rogera Milly (42 let a 39 dní) z roku 1994. Šampionátu v USA se tehdy poprvé zúčastnil i kolumbijský brankář, o čtyři roky později už jako jednička odchytal všechny tři zápasy v základní skupině.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!