Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dovalil: Já a trenér reprezentace? Až mi bude padesát

Sport

  8:00
PRAHA - Už den před svými středečními osmatřicátinami měl důvod slavit. Úspěšný trenér českých mladíků Jakub Dovalil povýšil na asistenta dospělé reprezentace a pojede s ní v červnu na Euro. Že by jednou Michala Bílka ve funkci hlavního kouče nahradil? "Možná až mi bude padesát. Teď je ještě brzy," odmítá to muž, který chce dál vést fotbalisty do 21 let.

Trenér fotbalistů do 21 let a asistent reprezentace Jakub Dovalil foto: Reuters

S českými mladíky jste posbíral spoustu trofejí. Znamená pro vás práce u národního A-týmu další krok vpřed?

Je to určitá výzva a moc si vážím toho, že jsem dostal takovou příležitost. Chtěl bych proto poděkovat lidem, kteří se na tom rozhodnutí podíleli - trenéru Michalu Bílkovi, předsedovi asociace Miroslavu Peltovi i manažeru reprezentace Vladimíru Šmicerovi.

Víte, proč si vybrali právě vás?
Bavili jsme se o tom už v půlce ledna. Po Luďkovi Klusáčkovi se uvolnilo místo a tohle je prý teď nejlepší řešení. Bude to jen do konce Eura, ale pro mě to je skvělá zkušenost. Doteď jsem objížděl jen mládežnické šampionáty a teď mám možnost zažít i tu nejvyšší úroveň.

Jaká bude náplň vaší práce?
Teprve si musíme sednout a rozdělit si kompetence. Michal Bílek byl na dovolené, ale na podobnou schůzku je pořád dost času. Každopádně půjde především o výpomoc. Budu sledovat hráče, pracovat s nimi při trénincích. Hlavním posláním pro mě totiž pořád zůstává jednadvacítka.

Jsou jedním z důvodů vašeho povýšení zkušenosti s mladými fotbalisty typu Tomáše Pekharta, kteří dnes už nastupují za dospělou reprezentaci?
Tyhle kluky moc dobře znám, což se může před mistrovstvím Evropy hodit. I s takovým záměrem mi zřejmě funkci nabídli. Bude ale záležet na tom, kolik hráčů z mladší generace se do nominace před turnajem vejde. V tom má hlavní slovo trenér Bílek.

Kdybyste si měl po skončení šampionátu vybrat mezi pokračováním u jednadvacítky a pozicí asistenta u reprezentace, co byste preferoval?
Dopředu se to dá jen těžko předvídat, ale spíš bych zůstal trenérem mládeže. Práce s talentovanými hráči mě naplňuje a baví. Proto myslím, že všechno zůstane tak, jak to je nyní. Pak dokončím s jednadvacítkou kvalifikaci mistrovství Evropy, případně baráž a teprve pak budu řešit další budoucnost.

Přesto dál děláte postupné kroky dopředu. Myslíte, že někdy přijde i nabídka na vedení dospělé české reprezentace?
Nad tím ani nepřemýšlím, to pro mě momentálně nepřipadá v úvahu. Pořád jsem poměrně mladý člověk. Až se přiblížím k padesátce, budu mít něco za sebou a získám potřebné trenérské charisma, pak bych z toho měl určitě radost. Teď je ale na takové úvahy brzy.

Nepřemýšlel jste také nad klubovou trenérskou kariérou?
Už jsem nějaké nabídky měl. Některé byly konkrétnější, jiné jen v rovině spekulací. Loni se mluvilo o Hoffenheimu, jendou se ozvala i Slavia a před pár lety Liberec. Všechny zájemce jsem ale slušně odmítl s tím, že mám ještě čas. U jednadvacítky mi vyprší smlouva v roce 2014 a chtěl bych jí celou naplnit.

Takže vás to zatím neláká?
Někdy bych si klubové angažmá rád vyzkoušel, ale nebudu kvůli tomu utíkat od rozdělané práce. Když to řeknu v nadsázce, tak bych stejně nechtěl, aby ti nejzkušenější hráči z klubu byli skoro stejně staří jako já. Téhle zásady se držím. Pan trenér má být autorita, nejstarší a nejostřílenější ze všech.

Jaký klub byste si přál v budoucnosti vést?
Barcelonu, ale to je hodně nereálná představa. Chtěl bych si časem najít klub, který produkuje vlastní odchovance. Místo, kde všechno směřuje k profesionálnímu fotbalu, kde by mě netrápily a neomezovaly dluhy. Takový býval v nedávné minulosti třeba nizozemský Ajax Amsterodam, který měl velkou základnu vlastních fotbalistů. Najít ale takový tým je v současnosti stále těžší.

Jak byste se zachoval, kdybyste byl teď v kůži plzeňského kouče Pavla Vrby, kterého Slovensko láká ke své reprezentaci?
To si musí Pavel rozhodnout především sám. Na Slovensku si udělal dobré jméno hned v několika městech. Když si země se spoustou kvalitních hráčů v zahraničí vybere za trenéra cizince, už to něco znamená. Je to pocta. Takových příležitostí je totiž málo. V Německu, Španělsku či Francii by zřejmě cizince vůbec neoslovili, tam je to nemyslitelné. Ale já mám pořád pocit, že Pavla baví především práce na klubové úrovni.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...