130 let
Trenér Jakub Dovalil marně čaruje rukama, pro jeho tým Euro končí už ve skupině.

Trenér Jakub Dovalil marně čaruje rukama, pro jeho tým Euro končí už ve skupině. | foto: Michal Šula, MAFRA

Jedna výhra na domácím Euru je málo. Dovalil u jednadvacítky končí

Sport
  •   10:54aktualizováno  11:10
PRAHA - Fotbalová reprezentace do 21 let je bez trenéra, zatím. Jakubu Dovalilovi vypršela smlouva a asociace rozhodla, že mu kontrakt neprodlouží. Hlavním kandidátem na uvolněný post má být Vítězslav Lavička, jenž naposled vedl Spartu.

Dovalil působil u národního mužstva do 21 let od roku 2008 nejprve jako asistent, později jako hlavní kouč. S týmem postoupil na mistrovství Evropy 2011 do Dánska, kde získal bronz.

V následujícím cyklu mužstvo smolně prohrálo baráž s Ruskem, letos na domácím šampionátu nepostoupilo ze skupiny, ale fanoušci i kritici ocenili progresivní herní projev. Češi na Euru nejprve neudrželi vedení proti Dánsku a podlehli 1:2, Srbsko porazili 4:0 a s Německem remizovali 1:1. Postup jim utekl o jediný bod.

Dovalilův kontrakt platil do 30. června 2015. Po jednání předsedy asociace Miroslava Pelty a člena výkonného výboru Tomáše Paclíka, který měl jedenadvacítku v gesci, bylo rozhodnuto, že novou smlouvu Dovalil nedostane.

„Chceme trenérovi Dovalilovi poděkovat za práci, kterou u jedenadvacítky za dlouhé roky odvedl. Mistrovství Evropy sice pro náš tým neskončilo vysněným postupem do semifinále, ale hráči i celý realizační tým se zasloužili o velmi dobrou prezentaci českého fotbalu v zahraničí. S trenérem Dovalilem se sice nyní rozcházíme, ale nevylučuju, že se v budoucnu ke spolupráci vrátíme,“ prohlásil Pelta.

Autor: min