130 let

Jáchym Kondelík koriguje skóre v zápase s Finskem na Českých hokejových hrách. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Česko - Finsko 1:4. Rozdíl ve střelecké efektivitě, prohru mírnil Kondelík

Sport
  •   12:54aktualizováno  20:55
Čeští hokejisté poprvé během přípravy na domácí šampionát prohráli, v Brně na úvod Českých her nestačili 1:4 na Finsko. O výhře rozhodli svěřenci Jukky Jalonena ve druhé třetině, ve které se trefili Vili Saarijärvi a Arttu Hyry. Naopak domácí výběr vypracované šance zahazoval, prosadil se až Jáchym Kondelík během risku bez brankáře.

Jestliže se v bruslení a pohybu dokázali Češi soupeřům vyrovnat, v efektivitě zakončení výrazně zaostali. Po většinu duelu sice byli aktivnějším mužstvem, hrozili v přesilovkách, během oslabení i ve hře v rovnovážném počtu, jenže Harriho Säteriho překonali až během risku bez brankáře, když se poprvé v národním týmu trefil Kondelík.

Česko - Finsko 1:4

Reportáž z utkání.

Ze zámořských posil přesvědčil především obránce Radko Gudas, který splnil roli tvrďáka a hned v úvodní minutě poslal k ledu Jereho Innalu.

Další test čeká svěřence Radima Rulíka v sobotu, kdy od 16.00 nastoupí proti Švédsku, program zastávky Euro Hockey Tour zakončí nedělním duelem se Švýcarskem. V obou zápasech lze očekávat, že realizační tým výrazně promíchá sestavu.

Čeští hokejisté před zápasem s Finskem na Českých hokejových hrách.
Fanoušci sledují duel Česka s Finskem na Českých hokejových hrách.

O místo v nominaci na domácí šampionát zatím bojují všichni hokejisté, což potvrdili aktivním přístupem v utkání s Finskem. Seveřané si s výjimkou kratších pasáží nevytvořili souvislejší tlak, avšak díky pečlivé obraně a efektivnímu útoku se po závěrečné siréně mohli radovat.

Na příležitosti si totiž trpělivě počkali. Nejdříve zužitkovali vyloučení Jan Rutty, v přesilovce nechytatelně vypálil z vrcholku pravého kruhu Saarijärvi. Rázem tak bylo zapomenuto, že Tomáš Nosek vyrazil v oslabení nebojácně vstříc Säterimu, který nakonec utkání zakončil s 38 zákroky.

Po úvodní brance se snažili Češi rychle vyrovnat, ideální příležitost jim nabídl faulem Rasmus Rissanen. Trenér Rulík prostřídal během dvou minut tři speciální formace, jenže palba Kubalíka do horní tyče, souhra Kondelíka s Ondřejem Kovaříčkem ani aktivita Radima Zohorny a Filipa Zadiny branku nepřinesly.

Po další příležitosti českého týmu skončila za Säterim aspoň Noskova helma. Gólovou radost si ale znovu vychutnávali Finové, Lukáš Dostál neudržel nahození a před brankovištěm se nejrychleji zorientoval Hyry, který dostal puk za brankovou čáru.

Finští hokejisté slaví trefu v zápase s Českem.

Střelecké trápení neprolomil zkraje závěrečné dvacetiminutovky Matěj Stránský, a tak opět trestali Seveřané. Puk do skrumáže před brankou poslal Oliwer Kaski, z dorážky uspěl Oliver Kapanen.

Rychlou odpověď Češi nevybojovali ani ve dvou přesilovkách, byť nahození Jakuba Krejčíka finskou obranu pořádně zaměstnalo.

Tři minuty před koncem tak sáhl Rulík k risku bez brankáře, o korekci skóre se postaral Kondelík. Větší drama ale Finové nepřipustili, gólem do prázdné branky pečetil výhru Innala.

Premiérová trefa Jáchyma Kondelíka v národním týmu:

Domácí tým tak mohlo mrzet, že nevytěžil trefu z aktivního začátku, který odstartoval hit Gudase na Innalu v úvodní minutě zápasu. Obránce Anaheimu podpořil také útok, jeho ránu se pokoušel dorazit Ondřej Beránek, ovšem Hyry mu pohotově nadzvedl hokejku.

Další šance měl český výběr v přesilové hře poté, co Finové hráli v šesti. Z pravého kruhu pálil Kubalík, před brankou operoval Kondelík, ale Säteri s pomocí spoluhráčů vše vyřešil.

Radim Zohorna se snaží dorazit kotouč za finského brankáře Harriho Säteriho.

Odolal také dvěma českým únikům dva na jednoho. Nejdříve Jakub Flek nabídl příležitost ke skórování Ondřej Kovařčíkovi, nová posila Českých Budějovic branku přestřelila.

Úspěšnější nebyl ani Beránek po přihrávce Radima Zohorny. V přímém souboji s finským brankářem neuspěl také Michal Kovařčík.

Za celou úvodní třetinu řešil Dostál jedinou složitou situaci, Jesse Puljujärvi ale nezakončil přesně. Jeho zaváhání pak spoluhráči napravili v dalších dvou třetinách.

Autor: Daniel Czolko