Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Potvrzeno! Fotbalové EURO je poprvé odloženo, bude se hrát v roce 2021

Sport

  13:42aktualizováno  16:12
Praha - Fotbalové mistrovství Evropy se kvůli pandemii koronaviru odehraje až v létě 2021. Roční odklad schválila v úterý odpoledne Evropská fotbalová unie (UEFA) s tím, že v průběhu června by se mohly dohrát nyní přerušené ligové a pohárové soutěže.
Předseda FAČR Marek Malík (vpravo) při skypu s dalšími představiteli evropského...
Předseda FAČR Marek Malík (vlevo) při skypu s dalšími představiteli evropského...

„Zdraví fanoušků, hráčů a realizačních týmů je pro nás na prvním místě. UEFA předložila řadu možností, abychom mohli bezpečně dokončit klubovou sezonu,“ uvedl Aleksander Čeferin, šéf evropského fotbalu.

Ještě před ním informaci o přesunu šampionátu propálili v Norsku, tamní fotbalový svaz o tom informoval krátce po poledni na svém twitterovém účtu. Turnaj se uskuteční od 11. června do 11. července 2021.

Kvůli tomu se nyní posune mistrovství Evropy žen, které mělo v létě 2021 v Manchesteru odstartovat čtyři dny před londýnskou korunovací mužského šampiona, či finálový turnaj druhého ročníku Ligy národů. Termín se hledá také pro Euro do 21 let v Maďarsku a Slovinsku.

Je to očekávaný závěr z videokonference, na které UEFA se všemi 55 členy nastalou situaci během úterního odpoledne řešila. Podle zákulisních informací ovšem bylo o odkladu, pro nějž se vyslovila i česká asociace, neformálně rozhodnuto už v minulých dnech.

„Fakt, že se Euro neodehraje tento rok byl už pár dnů více než jasný a nyní šlo o to vybrat ze všech možných variant cestu, která bude dávat z aspektů zdravotních, sportovních a samozřejmě sekundárně i ekonomických, největší smysl. Tou je za nás určitě přesunutí evropského šampionátu o rok,“ potvrdil Martin Malík, předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Marná tak podle všeho byla nabídka ruské federace, která se chtěla šampionátu ujmout. Nejasnosti zatím panují i kolem významné finanční kompenzace, kterou UEFA podle zahraničních médií za odložení turnaje po klubech a jednotlivých soutěžích požaduje.

Podle plánu mělo Euro odstartovat 12. června v Římě soubojem domácích Italů proti Turkům. Šest skupin po čtyřech se mělo odehrát celkem ve dvanácti městech od Bilbaa po Baku.

Měla to být velká fotbalová slavnost. Zvláštní událost k šedesátému výročí evropských šampionátů. Alespoň tak si to představoval Michel Platini, bývalý prezident UEFA, který celou myšlenku inicioval.

Pandemie onemocnění COVID-19 však v minulých dnech takřka veškerý sport na kontinentu ochromila.

Proto se i dodatečná baráž o poslední čtyři volná místa na turnaji, původně plánovaná na konec března, posune na červen. Vzejít by z ní měl i poslední soupeř pro český národní tým, který se v britské skupině potká s Anglií, Chorvatskem a nejlepším ze čtveřice Skotsko, Izrael, Norsko a Srbsko.

„Fotbal by měl celou společnost spojovat, proto je myšlenka celoevropského šampionátu na prázdných stadionech a s opuštěnými fanzónami ve chvíli, kdy celý kontinent sedí někde v izolaci, bezohledná a pro nás zcela neakceptovatelná,“ doplnil Čeferin.

Definitivní odklad turnaje z původního termínu vytvoří prostor pro dokončení domácích soutěží, většina z nich je v současné chvíli pozastavena. Totéž platí i o Lize mistrů a Evropské lize.

Za předpokladu, že se situace kolem šíření nákazy koronaviru v následujících týdnech zklidní, se může letošní fotbalový ročník protáhnout třeba až do července.

Pro jednotlivé ligy je dohrání aktuálního ročníku prioritní. V případě předčasného konce sezony by zaznamenaly další finanční ztráty. Třeba kvůli nenaplnění smluv s televizními společnostmi.

Chaos by nastal i při nasazování do příštího ročníků evropských pohárů, při udělování titulu či rozhodování o sestupujících a postupujících. Například česká nejvyšší soutěž a národní pohár potřebují k dohrání ještě čtrnáct volných termínů.

Autoři: ,