Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

SLEDUJEME: Koronavirus omezuje sport po celém světě. Nebude EURO, MS v hokeji ani olympiáda

Olympijské kruhy v Japonsku stále svítí. foto: ČTK/AP

Speciál
PRAHA - Omezení týkající se nového koronaviru COVID-19 stále více ovlivňují dění také v zábavním průmyslu, sport nevyjímaje. V následujícím článku naleznete aktualizovaný soupis aktualit týkajících se sportovních klání doma i ve světě. U důležitých novinek pak nabízíme proklik na úplný text k tématu.
  12:50aktualizováno  25. března 9:48

Tento článek navazuje na předchozí rozcestník ukončený k 23:30 hodině 11. března 2020 a naleznete ho ZDE!

KORONAVIRUS VS. SPORT

Průběžně aktualizujeme, nejvýše nejnovější zprávy!

25. března 2020

  • O osudu nejslavnějšího tenisového turnaje Wimbledonu se rozhodne v příštím týdnu. Pořadatelé dnes oznámili, že svolali mimořádné zasedání a zároveň připustili, že odložení a případně i zrušení je možné.
  • Fotbalista Michal Sadílek přispěje na boj s pandemií nového koronaviru půlmilionem korun. Český reprezentant do 21 let, jenž působí v nizozemském PSV Eindhoven, věnuje částku nemocnici v Uherském Hradišti a městu Uničov, které patří do uzavřené oblasti v Olomouckém kraji.
  • Odložení olympijských her teoreticky může dát šanci bojovat příští rok v Tokiu o medaile i sportovcům, kteří budou v původním letošním letním termínu v trestu za doping. Na jeden z mnoha problémů, které s sebou přesunutí olympiády kvůli pandemii koronaviru přineslo, upozornil šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart.
  • Atletická Zlatá tretra se uskuteční až 8. září. Původně se měl největší český mítink konat na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích 22. května, kvůli pandemii koronaviru se ale ostravští pořadatelé dohodli s vedením Světové atletiky na náhradním termínu. ČTK o tom informoval manažer mítinku Alfons Juck.
  • Roger Federer se připojil ke sportovcům, kteří se rozhodli finančně přispět na boj s pandemií koronaviru. Švýcarský tenista věnoval společně s manželkou Mirkou milion švýcarských franků (asi 26 milionů korun) na pomoc ohroženým rodinám ve své vlasti.
  • Krasobruslařský svaz sčítá finanční ztráty způsobené zrušením mistrovstvím světa i dalších akcí. Navíc v minulých dnech a týdnech jeho funkcionáři zažívali velké komplikace při snaze dostat české závodníky ze zahraničí zpět domů. Šlo například o tým Harmonia, který se ještě v polovině března zúčastnil juniorského mistrovství světa v synchronizovaném bruslení ve Velké Británii.
  • Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach připustil, že se odložené hry v Tokiu nemusejí nutně konat v létě. Při telefonické konferenci s novináři zdůraznil, že hledání nového termínu bude vyžadovat oběti a kompromisy od všech zúčastněných. Sportovce už předem ve videovzkazu požádal o pochopení a shovívavost s možnými škrty a přesuny při přípravě přeložených her.
  • Kvůli šíření koronaviru se v řádném termínu neuskuteční ani atletické mistrovství světa juniorů, které mělo být od 7. do 12. července v Nairobi. Po dohodě s keňskou vládou a pořadateli o tom rozhodla Světová atletika (WA). Hledá se případný nový termín.
  • Pražský maraton se 3. května nepoběží. Očekávanou zprávu, která byla nevyhnutelná vzhledem k aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru, dnes oznámili na facebooku pořadatelé. Hledají nový termín pro jediný maraton ve svém seriálu RunCzech. Měl by být na podzim.
  • Vedení Kontinentální hokejové ligy rozhodlo vzhledem k vývoji pandemie koronaviru o zrušení zbytku sezony. Gagarinův pohár tak nepozná vítěze. Soutěž byla minulý týden v úterý přerušena před startem čtvrtfinálových duelů do 10. dubna.
  • Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková plánovala letos po olympiádě v Tokiu přerušení kariéry a mateřství. Po úterním rozhodnutí o přeložení her kvůli koronaviru na příští rok ale tyto plány změnila. Spolu s Barborou Hermannovou se pokusí na olympiádu kvalifikovat.
  • Třetí zápas mezi elitními světovými boxery těžké váhy Britem Tysonem Furym a Deontayem Wilderem z USA se kvůli pandemii koronaviru v červenci neuskuteční. Podle promotéra Boba Aruma, jehož v úterý citovala ESPN, by se mohlo o mistrovský pás boxovat na začátku října.
  • Japonská fotbalová liga odložila kvůli pandemii koronaviru znovuzahájení soutěže o další měsíc. Podle nového plánu by se elitní J-League, která je přerušená od konce února, měla znovu rozběhnout 9. května.
  • Fotbalista Barcelony Lionel Messi věnoval milion eur (asi 27,7 milionu korun) na boj s koronavirem. Příspěvek argentinské hvězdy bude rozdělen mezi nemocnici v Barceloně a další lékařské zařízení v Messiho vlasti. Messi tak navázal na trenéra Manchesteru City Pepa Guardiolu, španělský kouč věnoval už v úterý stejnou částku.

24. března 2020

  • Bývalá ruská sportovní gymnastka Světlana Chorkinová označila odložení olympijských her v Tokiu za boží trest. Podle devítinásobné mistryně světa to je odplata za loňské vyloučení Ruska z vrcholných sportovních soutěží kvůli dopingovému skandálu.
  • Brankář Atalanty Bergamo Marco Sportiello měl pozitivní test na koronavirus. Počet potvrzených případů mezi fotbalisty italské ligy tak stoupl na 15. V týmu z Lombardie, která je nejhůře postiženou oblastí v Itálii, je ale prvním nakaženým hráčem.
  • Trenér fotbalistů Manchesteru City Pep Guardiola rozšířil řadu sportovních osobností, které se rozhodly pomoci v boji s koronavirem. Španělský kouč daroval milion eur (asi 28 milionů korun) na nákup ochranných pomůcek pro nemocnice v Katalánsku.
  • Vedení NHL přistoupí s účinností od 1. dubna ke zkrácení mezd zaměstnancům v administrativě elitní severoamerické hokejové ligy o 25 procent. Podle informací agentury Bloomberg by se škrty měly dotknout pracovníků s příjmem přesahujícím 75.000 dolarů ročně. Opatření, které by mělo lize pomoci minimalizovat ekonomické ztráty způsobené pandemií koronaviru a nucenou pauzou, potvrdil komisionář NHL Bill Daly, blíže je ale komentovat odmítl.
  • Hokejový obránce Martin Ševc bude pokračovat v extraligové Mladé Boleslavi. Osmatřicetiletý kapitán Bruslařského klubu prodloužil o rok smlouvu. Středočeský celek si víceletými kontrakty pojistil i služby útočníků Davida Šťastného a Mária Luntera.
  • Plochodrážní závody semifinále a finále mistrovství světa družstev, které se jezdí jako Plochá dráha národů, byly kvůli pandemii koronaviru odloženy. Dohodli se na tom zástupci Mezinárodní motocyklové federace (FIM) a promotérské společnosti BSI. Nové termíny společně hledají.
  • Trenér českých basketbalistů 3x3 Michal Kruk věří, že odklad olympijských her dá jeho svěřencům možnost, aby se do kvalifikace ještě zlepšili. Bojovat o účast v Tokiu, kde bude trojkový basketbal debutovat, měli původně v těchto dnech v indickém Bengalúru. Kruk nyní čeká, na jaký termín FIBA kvalifikaci přesune nebo jestli dokonce nezmění kvalifikační kritéria.
  • Mistrovství světa v rallye přišlo kvůli pandemii koronaviru o další dvě soutěže. Odloženy byly květnová rallye v Portugalsku i červnová v Itálii. Oznámila to Mezinárodní automobilová federace FIA.
  • Fotbalisté Bayernu Mnichov se v rámci boje proti koronaviru vzdají pětiny platu. Na dvacetiprocentní snížení mezd přistoupili i členové vedení bavorského velkoklubu. Na podobném postupu se dnes shodli také hráči Borussie Dortmund a ve Francii zase fotbalisté Montpellieru přispívají na platy ostatním zaměstnancům klubu.
  • Překážkářka Zuzana Hejnová považuje odložení olympijských her na rok 2021 za férové řešení pro všechny sportovce. Třiatřicetiletá dvojnásobná mistryně světa se cítí dobře a počítá s tím, že bude pod pěti kruhy závodit i za rok.
  • Manažer české basketbalové reprezentace Michal Šob je rád, že je po dnešním rozhodnutí o odložení olympijských her v Tokiu je prakticky jisté, že se v červnu nebude hrát kvalifikace v kanadské Victorii. Bude teď eliminovat ekonomické ztráty s tím spojené a čekat na rozhodnutí FIBA, jak naloží s termínovou listinou. Z českého pohledu může mít posunutí olympiády o rok dopad i na mistrovství Evropy basketbalistů. Jednu z jeho skupin bude hostit v září 2021 pražská O2 arena.
  • Italská fotbalová liga očekává, že pokud by se sezona přerušená kvůli pandemii nového typu koronaviru nedohrála, přišlo by dvacet klubů Serie A o 720 milionů eur (20 miliard korun) z televizních práv. Vedení soutěže proto pro takový případ připravilo seznam pomocných opatření, která bude požadovat o vládě. Ve hře je i povolení sponzoringu od sázkových kanceláří.
  • Silniční profesionál Roman Kreuziger plně chápe dnešní rozhodnutí o odložení olympijských her v Tokiu na příští rok. Sám se na něm snaží najít pozitivní stránku, stejně jako na opatřeních, která jsou spojena s pandemií koronaviru. Zalíbení našel ve virtuálních projížďkách na kole.
  • Hvězdný fotbalista Cristiano Ronaldo a jeho agent Jorge Mendes pomůžou portugalským nemocnicím v boji s pandemií koronaviru. Společně kompletně vybaví oddělení nemocnic Santa Maria v Lisabonu a Santo Antonio v Portu.
  • Rychlostní kanoista Martin Fuksa v posledních dnech tušil, že olympijské hry v Tokiu se zřejmě letos neuskuteční, přesto je po jejich přesunutí na příští rok zklamaný. Dvojnásobný mistr světa momentálně trénuje v Portugalsku a do poslední chvíle doufal, že v Japonsku bude moci vydařenou přípravu prodat.
  • Český olympijský výbor uvítal odložení olympijských her v Tokiu na rok 2021. Podle předsedy Jiřího Kejvala představuje nový termín, k němuž Mezinárodní olympijský výbor a japonští pořadatelé sáhli kvůli pandemii nemoci COVID-19, obrovskou výzvu pro všechny.
  • Německá fotbalová liga by měla být kvůli pandemii koronaviru přerušená minimálně do konce dubna. Dnešní návrh vedení soutěže sice ještě musejí příští týden schválit zástupci klubů, ale stejně jako v případě původního návrhu o pozastavení soutěží by mělo jít o formalitu.
  • Se směsicí smutku, vděku, úlevy a pochopení kvitují sportovci, národní olympijské výbory i jednotlivé sportovní svazy odložení olympijských her v Tokiu o rok kvůli pandemii koronaviru. Po týdnech spekulací, nejistoty, rostoucích obav i kritiky jsou rádi, že konečné rozhodnutí padlo a všichni mohou začít znovu plánovat.
  • Mistrovství světa v plavání, které se mělo příští rok v létě uskutečnit ve Fukuoce, bude po dnešním odložení olympijských her v Tokiu kvůli koronaviru velmi pravděpodobně přesunuto na jiný termín. Informovala o tom Mezinárodní plavecká federace FINA.
  • Na pět minut sedne do auta, vyrazí za město k lesu a tam osamoceně asi hodinu plní běžeckou část individuálního tréninku. Jinak fotbalista Hoffenheimu Pavel Kadeřábek při pandemii koronaviru nevychází z domu, jen byl shánět toaletní papír, který je v Německu aktuálně nedostatkovým zbožím. Český reprezentant připouští, že mu schází kontakt s kabinou, ale ještě více s míčem. Předpokládá, že v Německu udělají vše pro to, aby se přerušená bundesliga dohrála.
  • Sportovní střelec Filip Nepejchal přijal dnešní informaci o odložení olympijských her v Tokiu bez emocí. Dvacetiletý reprezentant by sice o cenné kovy raději závodil již letos, s ohledem na složitou situaci na celém světě si ale uvědomuje, že v příštím roce bude boj spravedlivější. 
  • Závody mistrovství světa superbiků se v polovině dubna v Nizozemsku neuskuteční. Mezinárodní motocyklová federace se domluvila s promotérem, že na okruhu v Assenu se kvůli pandemii koronaviru pojede až od 21. do 23. srpna.
  • Atletické mistrovství světa naplánované na rok 2021 by se mohlo kvůli odkladu olympijských her posunout do sezony 2022. V tiskové zprávě to uvedla Světová atletika (WA). Odložení olympijských her v Tokiu kvůli pandemii koronaviru vítá, už dříve tento krok podpořila.
  • Také paralympijské hry byly odloženy na rok 2021. Konají se tradičně v dějišti OH po jejich skončení. Nový termín olympijských her zatím nebyl určen.
  • Fotbalisté Jablonce se s majitelem klubu Miroslavem Peltou dohodli na dočasném snížení platů v době pandemie nového typu koronaviru. Opatření má Severočechům pomoci v době, kdy se nehrají soutěže a řada sponzorů omezuje přísun financí. O jakou část ze mzdy hráčů se jedná, klub neuvedl.
  • Vedení Českého hokeje doporučilo klubům extraligy a první ligy, aby nevypovídaly hráčské smlouvy z důvodu omezení vyvolaných pandemií nového typu koronaviru. V dopise kluby nabádá k řešení předpokládaného snížení odměn oboustranně přijatelnou dohodou. K předčasnému ukončení kontraktů u některých hráčů dosud sáhly extraligový Mountfield Hradec Králové a prvoligové kluby Vsetín a Prostějov.
  • O titulu mistra Evropy v závodech na ledové ploché dráze se rozhodne nezvykle uprostřed léta. Finálový závod se měl původně uskutečnit v sobotu 21. března v polském městě Tomaszów Mazowiecki, byl ale odložen kvůli pandemii koronaviru. Tamní Ledová aréna, jež je od svého otevření v roce 2017 například dějištěm Světového poháru v rychlobruslení, je ale celoročně vybavena ledovou plochou, a tak se jezdci včetně Jana Klatovského a Lukáše Hutly budou moci utkat na motocyklech s hřeby 8. srpna.
  • Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe se dnes s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem dohodl v telefonickém rozhovoru na přeložení her na příští rok. Zrušeny bez náhrady OH nebudou.
  • Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě se kvůli pandemii koronaviru v termínu 22. až 24. května nepojede. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a organizátoři dnes oznámili, že závody na Vysočině byly odloženy na později.
  • Fotbalisté Bayernu Mnichov se v rámci boje proti koronaviru vzdají pětiny svých platů. Na dvacetiprocentní snížení mezd přistoupili i členové vedení bavorského velkoklubu.
  • Bezmála čtyři pětiny atletů podporují odložení olympijských her v Tokiu kvůli koronaviru. Jsou ale proti jejich zrušení.Ukázal to průzkum mezi více než čtyřmi tisícovkami atletů, který zveřejnila Atletická asociace sdružující profesionální závodníky. Odložení olympijských her, které by měly začít 24. července, je vzhledem k vývoji situace velmi pravděpodobné.
  • Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě se kvůli pandemii koronaviru v termínu 22. až 24. května nepojede. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a organizátoři dnes oznámili, že závody na Vysočině byly odloženy na později.
  • Legenda světového fotbalu Paolo Maldini vzkázal fanouškům, že se cítí dobře a očekává, že se do týdne zbaví nákazy koronavirem. Jedenapadesátiletý sportovní ředitel AC Milán měl v závěru minulého týdne pozitivní test na COVID-19 stejně jako jeho osmnáctiletý syn Daniel.
  • Po Valašské rallye a Rallye Šumava Klatovy byl kvůli pandemii koronaviru odložen i třetí díl domácího šampionátu v automobilových soutěžích v Českém Krumlově. Na jihu Čech se měl 48. ročník tradičního závodu uskutečnit 22. a 23. května.
  • Pokud by současný omezený režim kvůli koronaviru trval tři měsíce, očekává Česká unie sportu (ČUS) ztrátu přes 50 milionů korun. Kvůli restrikcím v zájmu omezení šíření nákazy musela uzavřít i areál v Nymburku a plavecký stadion v Podolí. Organizovaný sport v Česku se zastavil, což přináší problémy i klubům a tělovýchovným jednotám.
  • Fotbalisté v Anglii se smířili s tím, že jedinou variantou dokončení ligové sezony jsou zápasy bez diváků. Uvedl to Bobby Barnes, zástupce šéfa Asociace profesionálních fotbalistů (PFA).
  • Oficiální část olympijské štafety začne ve čtvrtek ve Fukušimě podle plánu, ale bez diváků, oheň nebude hořet v tradiční pochodni a neponesou ho běžci. Místo toho má být plamen pro hry v Tokiu udržován v lucerně a po trase jej bude přepravovat vozidlo. O nouzovém plánu organizátorů informovala japonská média.
  • Tři hlavní kanadské juniorské hokejové soutěže kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončily sezonu. Poprvé ve více než stoleté historii se tak nebude hrát o Memorial Cup pro zámořského juniorského šampiona.
  • Kvůli cestovním omezením v souvislosti s pandemií koronaviru byla přerušena také sezona australské fotbalové ligy. Jednomyslně se na tom shodli zástupci všech klubů.
  • Japonský premiér Šinzó Abe bude dnes telefonicky jednat s šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem o možném odložení olympijských her kvůli pandemii koronaviru. Tokio bude podle agentury Kjódó požadovat, aby se hry konaly nejpozději dvanáct měsíců po původním termínu 24. července až 9. srpna.

23. března 2020

  • Evropská fotbalová unie kvůli pandemii koronaviru odložila všechna finále tohoto ročníku pohárů včetně Ligy mistrů. Že se závěrečné zápasy nebudou moci odehrát v původních květnových termínech, bylo prakticky jasné už od minulého týdne, kdy UEFA přerušila všechny své soutěže. O nových termínech dosud nerozhodla.
  • Vedení Anderlechtu Brusel požádalo své fotbalisty, aby se vzdali jednoho měsíčního platu. Nejslavnější belgický klub tím chce snížit ztráty, které mu vznikly přerušením sezony kvůli pandemii nového typu koronaviru. Anderlecht by opatřením ušetřil asi dva miliony eur (55,6 milionu korun).
  • Fotbalisté Wolfsburgu hodlají navzdory pokračující pandemii koronaviru a zákazu veřejného shromažďování v zemi pokračovat ode dneška ve společné přípravě. Trénink podle agentury SID zahájili kolektivním měřením teploty, které bude od nynějška součástí každodenního rituálu. Zavedena budou i přísnější hygienická opatření.
  • Mezinárodní cyklistická unie UCI odložila kvůli pandemii koronaviru mistrovství světa v bikrosu, které měl hostit od 26. do 31. května Houston. Unie akceptovala rozhodnutí amerických pořadatelů, kteří se na odkladu usnesli společně s vedením města i státu Texas.
  • Američané se podle prezidenta Donalda Trumpa budou v otázce přístupu k olympijským hrám v Tokiu řídit rozhodnutím japonského premiéra Šinza Abeho.
  • Fotbalové soutěže ve Španělsku byly do odvolání přerušeny na neurčito. Kvůli šíření koronaviru platí v zemi minimálně do 12. dubna nouzový stav.
  • Další akcí odloženou kvůli pandemii koronaviru je mistrovství světa družstev v badmintonu, které se mělo konat v květnu v Aarhusu neuskuteční. Dánští pořadatelé zvolili jako nové období šampionátu termín od 15. do 23. srpna.
  • Ani Velká cena Ázerbájdžánu F1 se kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. V Baku se mělo jet 7. června. Je to už osmý odložený či zrušený závod MS.
  • Polský olympijský výbor se přidal k hlasům volajícím po odložení OH v Tokiu. Zdůraznil, že kvůli pandemii koronaviru vzrůstá nejistota mezi sportovci.
  • Japonská fotbalová reprezentantka Nahomi Kawasumiová se kvůli pandemii koronaviru odhlásila ze štafety s olympijskou pochodní, která zatím navzdory sílícím úvahám o odložení her pokračuje podle původních plánů. Mistryně světa se obává, aby se nenakazila nebo aby nenakazila jiné lidi, až bude cestovat z USA, kde působí ve Sky Blue FC v New Jersey.
  • Basketbalista Utahu Rudy Gobert, jenž se zotavuje z nákazy koronavirem, přiznal, že v posledních dnech ztratil čich a chuť. Francouzský pivot Jazz, po jehož pozitivním testu byla minulý týden přerušena NBA, se se svými zkušenostmi svěřil na sociálních sítích.
  • Australský olympijský výbor vyzval sportovce, aby začali trénovat na OH v roce 2021. Možnost odložení her poprvé připustil i japonský premiér Abe. Japonský premiér prohlásil, že za současných okolností by se olympijské hry v Tokiu konat nemohly. Doufá, že MOV rozhodne co nejdříve.
  • Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry, které se mají uskutečnit v Tokiu. Informoval o tom dnes Kanadský olympijský výbor (COC). Rozhodnutí souvisí s obavami kvůli šíření koronaviru, kterým se po celém světě nakazilo již na 330.000 lidí a přes 14.000 jich zemřelo. Podle kanadského výboru "není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství".

22. března 2020

  • Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že rozhodnutí o případném odložení začátku OH v Tokiu by mělo padnout do čtyř týdnů. Zrušení her MOV vyloučil.
  • Představitelé anglické fotbalové ligy začínají předběžně plánovat znovuzahájení sezony a její dohrání ve zrychleném rytmu. Podle informací listu Sunday Telegraph počítá ideální scénář s tím, že by se kvůli pandemii koronaviru přerušený ročník Premier League rozehrál k 1. červnu, v krajním případě bez diváků, a zbývající zápasy se zvládly za šest týdnů. Nová sezona by mohla po krátké pauze začít v srpnu podle plánu.
  • V období karantény jsou lidé nuceni být doma a stojí tak před nimi složitý otazník. Jak nezakrnět na gauči a využít efektivně svůj čas? S velmi netradičním způsobem přišel Francouz Elisha Nochomovitz, na podporu všem lékařským jednotkám zaběhl na svém sedmimetrovém balkonu vzdálenost 42,2 kilometrů, tedy oficiální distanci maratonu.
  • Přestože ministerstvo zahraničí USA vyzvalo americké občany, aby se kvůli pandemii koronaviru vrátili domů, americký basketbalista s českým pasem Blake Schilb zůstal ve Francii. V Remeši bere po přerušení ligy omezenou výplatu, během karantény se stará o své čtyři děti a pomáhá jim s úkoly.
  • Bývalý hokejový reprezentant a současný šéf evropského skautingu obhájce Stanley Cupu St. Louis Jan Vopat měl pozitivní test na koronavirus a od pondělí je doma v Litvínově v karanténě. Jeho manželka Lenka na svém facebookovém profilu uvedla, že průběh nemoci u někdejšího hráče Los Angeles a Nashvillu je mírný.

21. března

  • Bývalý belgický fotbalový reprezentant Marouane Fellaini se nakazil koronavirem. Pozitivní test měl po svém návratu do Číny, kde hraje za Šan-tung Lu-neng. Někdejší záložník Manchesteru United je prvním fotbalistou v čínské nejvyšší soutěži, kterého nákaza postihla.
  • Argentinský útočník Paulo Dybala na instagramu potvrdil, že on i jeho přítelkyně měli pozitivní test na koronavirus. Je třetím nakaženým fotbalistou Juventusu Turín. Už dříve se nákaza objevila u Daniele Ruganiho a Blaise Matuidiho. První případy hlásí AC Milán, pozitivní výsledky mají technický ředitel klubu Paolo Maldini a jeho syn Daniel.
  • Druhý hokejista Ottawy měl pozitivní test na koronavirus. Jméno hráče kanadský klub stejně jako u prvního případu zveřejněného před třemi dny neoznámil. NHL je kvůli pandemii koronaviru přerušená od 12. března.
  • Argentinský útočník Paulo Dybala na instagramu potvrdil, že měl pozitivní test na koronavirus. Je už třetím nakaženým fotbalistou Juventusu Turín.
  • Bundesligový Eintracht Frankfurt hlásí druhého nakaženého fotbalistu koronavirem. Stejně jako v prvním případě, po němž vedení poslalo na testy kompletní tým i všechny zaměstnance, klub nezveřejnil identitu nakaženého hráče. Kompletní výsledky všech odběrů budou mít zástupci Eintrachtu k dispozici v příštích dnech.
  • Hokejové mistrovství světa, které mělo v květnu uspořádat Švýcarsko, bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Rozhodla o tom rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Ve Švýcarsku v současné době platí zákaz všech akcí do 30. dubna.
  • Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach dnes v reakci na sílící hlasy žádající odložení olympijských her v Tokiu uvedl, že by šlo o to nejméně spravedlivé řešení. O odložení her ho požádal norský olympijský výbor, podle nějž by se měly konat, až bude pandemie nového koronaviru pod kontrolou. Přidaly se i další země a národní sportovní svazy.
  • Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton je v domácí izolaci. Britský pilot stáje Mercedes uvedl, že byl v kontaktu s lidmi, kteří byli později pozitivně testováni na koronavirus. Podle médií šlo o charitativní akci 4. března v Londýně, kterou navštívili také manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua nebo herec Idris Elba. Oba jsou mezi nakaženými.
  • Basketbalový klub Fenerbahce Istanbul, v němž působí český reprezentant Jan Veselý, poslal hráče a členy realizačního týmu do nemocnice na testy na koronavirus. Někteří členové týmu totiž začali vykazovat příznaky nemoci COVID-19.
  • Basketbalová NBA informovala hráče, že své šeky 1. dubna dostanou v plné výši. Osud jejich další výplaty je podle experta televize ESPN Adriana Wojnarowského nejistý, neboť liga vzhledem k přerušení sezony kvůli pandemii koronaviru může mzdy hráčům snížit.
  • Basketbalisté Luka Dončič a Dwight Powell z Dallasu finančně pomohou zdravotníkům v boji s koronavirem. Společně s majitelem Mavericks Markem Cubanem a klubovou nadací věnovali půl milionu dolarů (12,8 milionu korun) na úhradu péče o děti pracovníků dvou texaských nemocnic.
  • Kluby italské fotbalové ligy chtějí v případě nedohrání aktuální sezony kvůli koronaviru snížit hráčům mzdy o 30 procent. O návrhu, jenž zatím nebyl prezentován oficiálně, informovala italská média.
  • Gymnastická federace USA se obrátila na sportovce s dotazem, zda jsou za současné pandemie koronaviru pro odložení letošních olympijských her v Tokiu, nebo pro jejich konání v původním termínu. Pro americké fanoušky patří soutěže ve sportovní gymnastice k vrcholům her: reprezentantky USA jim v poslední době kralovaly a k dalším zlatým medailím jim může pomoci devatenáctinásobná mistryně světa Simone Bilesová.
  • Nejznámější čínský fotbalista Wu Lej se nakazil koronavirem. Ne však ve vlasti, kde má pandemie původ, ale ve Španělsku během svého působení v Espaňolu Barcelona.
  • Američtí basketbalisté se vracejí do Číny s nadějí, že se tamní liga po pandemii koronaviru brzy opět rozběhne. Do Pekingu už přiletěl i bývalý hráč NBA Jeremy Lin, který na sociální síť umístil svoji fotografii s Velkou čínskou zdí.
  • Norský olympijský výbor požádal předsedu MOV Thomase Bacha o odložení letošních her v Tokiu. Měly by se konat, až bude pandemie nového koronaviru pod kontrolou. MOV trvá na tom, že hry v japonské metropoli začnou podle plánu 24. července.

20. března 2020

  • Kvůli pandemii koronaviru byl odložen turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu v Ostravě. Hrát se mělo od 20. do 24. května, nový termín se hledá.
  • O osudu basketbalové Ligy mistrů kvůli pandemii koronaviru se bude znovu jednat 30. března. Ny výsledek čekají i nymburští čtvrtfinalisté.
  • Olympijský výbor USA podpořil stanovisko MOV, který i za současné pandemie koronaviru trvá na tom, že olympijské hry v Tokiu začnou podle plánu 24. července. Američtí funkcionáři dnes po jednání v Denveru konstatovali, že na rozhodnutí o případném odložení her je příliš brzy.
  • Mezi českými sportovci, kteří kvůli pandemii nového typu koronaviru čekají v zahraničí na další osud ligových soutěží, jsou i házenkářští reprezentanti. Soutěže jsou pozastavené minimálně na měsíc v Německu i v Maďarsku a nejistý osud má také polská liga.
  • Pandemie nového typu koronaviru odložila také dubnovou baráž o postup na mistrovství světa futsalistů, do níž postoupila i česká reprezentace. Dvojzápas národního týmu s Chorvatskem se podle UEFA pravděpodobně odehraje až v období mezi červnem a polovinou srpna.
  • České hokejové hry v Brně se na jaře neuskuteční. Závěrečný turnaj série Euro Hockey Tour, který měl být generálkou na mistrovství světa, byl kvůli pandemii koronaviru přesunut na srpen. Zrušeny byly i všechny zápasy národního týmu v Euro Hockey Challenge.
  • Mistrovství Evropy v badmintonu se kvůli pandemii koronaviru v plánovaném dubnovém termínu v Kyjevě neuskuteční. Dohodli se na tom ukrajinští pořadatelé se zástupci evropské i světové federace. Doufají, že se turnaj podaří odehrát později.
  • ME v plaveckých sportech je další sportovní akcí odloženou kvůli koronaviru. Šampionát se měl konat 11. až 24. května v Budapešti. Bude možná v srpnu.
  • Polský fotbalový reprezentant Jakub Blaszczykowski se rozhodl finančně podpořit boj s koronavirem. Záložník Wisly Krakow prostřednictvím své nadace Ludzki Gest věnoval 400 tisíc zlotých (asi 2,4 milionu korun).
  • Bývalý fotbalový brankář Petr Čech souhlasí s tím, jaký postup v boji s koronavirem zvolila britská vláda, která na rozdíl od řady zemí zatím nesáhla k drastickým opatřením jako třeba omezování pohybu. Podle poradce sportovního a technického úseku Chelsea jsou lidé v Londýně disciplinovaní a dodržují všechna nařízení. Sám Čech pracuje z domova a snaží se příliš nevycházet.
  • Rozehrávač Phoenixu Devin Booker věnuje na boj s pandemií koronaviru 100.000 dolarů (asi 2,5 milionu korun). Další peníze chce basketbalista získat od dárců prostřednictvím sociálních sítí. Finanční podporu různým organizacím nabízejí třeba i hráči amerického fotbalu z NFL.
  • Trenér fotbalistů skotského klubu Heart of Midlothian Daniel Stendel se vzdal platu, aby v krizi způsobené pandemií koronaviru svému zaměstnavateli ulevil. Zadarmo hodlá pracovat, dokud to bude potřeba. Zareagoval tak na otevřený dopis majitelky Ann Budgeové, která hráče, členy realizačního týmu i všechny zaměstnance požádala, aby po dobu pozastavení ligy přistoupili na snížení platů na polovinu.

19. března 2020

  • Eintracht Frankfurt se stal třetím německým bundesligovým týmem, jehož fotbalista se nakazil koronavirem. Pozitivní výsledek testu oznámili zástupci klubu dnes večer, o jakého hráče se jedná ale neupřesnili. V nejbližší době testy podstoupí také kompletní kádr včetně všech členů realizačního týmu a zaměstnanců, všechny každopádně čeká dvoutýdenní karanténa.
  • Vedení NBA nakázalo všem 30 klubům, aby kvůli riziku šíření koronaviru od pátku uzavřely veškerá tréninková centra. Do těchto prostor nebudou mít podle informací stanice ESPN až do odvolání přístup basketbalisté ani další členové týmů. Nákaza se objevila už ve čtyřech ligových klubech.
  • Švýcarský fotbalový klub FC Sion propustil devět hráčů, kteří po přerušení ligy kvůli pandemii koronaviru odmítli přistoupit na snížení platů. V týmu proto skončili mimo jiné kapitán Xavier Kouassi, bývalý záložník Arsenalu a Barcelony Alex Song či jeho někdejší spoluhráč z londýnského velkoklubu Johan Djourou.
  • Legendární cyklista Bernard Hinault by neváhal s odložením Tour de France, pokud si to situace kolem pandemie koronaviru vyžádá. Nejslavnější závod planety, který Hinault pětkrát vyhrál, má odstartovat 27. června
  • Zápas o titul mistra světa v boxu mezi šampionem těžké váhy Anthonym Joshuou a Kubratem Pulevem se kvůli pandemii koronaviru v červnu v Londýně neuskuteční. Bulharský vyzyvatel oznámil, že se duel o pásy organizací WBA, WBO a IBF musí o několik měsíců odložit.
  • Požadavek Evropské fotbalové unie UEFA dohrát všechny domácí soutěže do 30. června nepůjde podle předsedy Francouzské fotbalové federace Noela Le Graeta splnit. Zkušený funkcionář míní,že se bude muset hrát minimálně do poloviny července.
  • Zatímco po celém světě se sportovní život kvůli pandemii koronaviru prakticky zastavil a jednotlivé země pozastavují soutěže, v Bělorusku se rozběhl nový ročník fotbalové ligy. Na oba dnešní zápasy úvodního kola navíc měli fanoušci volný přístup na stadiony.
  • Fotbalisté Gonzalo Higuaín, Miralem Pjanič a Sami Khedira po negativním testu na koronavirus dostali od Juventusu svolení opustit karanténu a odcestovat do svých zemí. Turínský klub to oznámil italským médiím.
  • Zámořská fotbalová liga Major League Soccer (MLS) odložila kvůli šíření nového typu koronaviru další zápasy. Původně byla přerušena na měsíc téměř do poloviny dubna. Vedení soutěže chce znovu začít 10. května s cílem odehrát kompletní program. Informovala o tom agentura Reuters.
  • Únorový osmifinálový zápas fotbalové Ligy mistrů mezi Atalantou a Valencií hraný v Miláně mohl být podle italského imunologa Francesca Le Focheho jedním ze spouštěčů rychlého šíření nového typu koronaviru v Bergamu. Právě stejnojmenná provincie je nejhůře zasaženým místem v celé Itálii.
  • Vedení formule 1 odložilo kvůli pandemii koronaviru další tři Velké ceny. V původních květnových termínech se nepojedou závody v Nizozemsku, Španělsku ani slavná Grand Prix v Monaku. Se zahájením sezony počítají zástupci F1 a mezinárodní federace FIA nejdříve v červnu.
  • Kvůli šíření nového typu koronaviru byly v Turecku do odvolání přerušeny fotbalové, basketbalové a volejbalové soutěže. Oznámil to ministr sportu Mehmet Kasapoglu. Fotbal se nebude hrát ani na Ukrajině.
  • Na Štvanici kvůli pandemii koronaviru nebude tenisový challenger mužů a turnaj žen ITF. Akce I. ČLTK Prague Open 2020 se měla hrát na začátku května.
  • Prezident Světové atletiky Sebastian Coe uznává, že olympijskou přípravu atletů vážně komplikují omezení kvůli koronaviru a závodníci nemají rovné podmínky kvůli různé situaci v jednotlivých zemích. Odložení olympijských her, které by měly v Tokiu začít 24. července, ale v současné době nepovažuje za nutné.
  • Útočník Realu Madrid Luka Jovič si po návratu do Srbska během přerušení španělské fotbalové ligy nelámal hlavu s nařízenou karanténou a v centru Bělehradu slavil narozeniny své přítelkyně. Naštval tak srbskou premiérku i svého zaměstnavatele, od nějž mu hrozí pokuta.
  • Členka vedení Japonského olympijského výboru Kaori Jamagučiová se přidala na stranu těch, kteří by byli pro odložení letních olympijských her v Tokiu. V rozhovoru pro deník Nikkei to zdůvodnila tím, že se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru sportovci nemohou na vrchol čtyřletého cyklu adekvátně připravit.
  • Všechny anglické fotbalové soutěže se kvůli pandemii koronaviru nebudou hrát minimálně do 30. dubna. Termín pro ukončení sezony se může prodloužit.
  • Sedmnáctiletý boxer s velkým srdcem. Řezníček za tři dny rozvezl potřebným přes 200 kg jídla a léků. Více čtěte ZDE!
  • V boji s pandemií koronaviru se rozhodl pomoci i bývalý anglický fotbalový reprezentant Gary Neville. Pětačtyřicetiletý někdejší obránce uzavře své dva hotely v Manchesteru pro veřejnost a zdarma je poskytne zdravotníkům, kteří se starají o nakažené.
  • Fotbalové Brno se pokusí na podporu boje proti novému koronaviru virtuálně vyprodat někdejší legendární stadion Lužánky. Zbrojovka si imaginárně zopakuje slavný zápas s pražskou Slavií, na který v říjnu 1996 dorazilo 44.120 diváků, což je dodnes nejvyšší návštěva v samostatné lize. Veškerý výtěžek z virtuálních vstupenek získá brněnská Fakultní nemocnice v Bohunicích na boj s nemocí COVID-19.
  • Skotský fotbalový klub Heart of Midlothian chce všem svým zaměstnancům včetně hráčů a trenérů v době pandemie nového koronaviru dávat pouze poloviční plat. Kdo na snížení nepřistoupí, bude moci s vedením předčasně ukončit smlouvu. Klub z Edinburghu chce opatřením zmenšit ztráty, které utrpěl přerušením soutěží.
  • Pořadatelé olympijských her v Tokiu převzali v Řecku olympijský oheň. Původně naplánovaný velkolepý ceremoniál na stadionu v Aténách, který v roce 1896 hostil první moderní olympijské hry, se vzhledem k pandemii koronaviru uskutečnil v hodně okleštěné podobě a bez diváků. Z Japonska nedorazili vysocí funkcionáři ani politici a pochodeň převzala nepříliš známá bývalá plavkyně Naoko Imotová, která byla v Řecku jako pracovnice UNICEF.
  • Fotbalisté Borussie Mönchengladbach se jako první v německé lize dobrovolně rozhodli vzdát v době přerušení soutěže části platu. Klub by tím podle médií mohl ušetřit měsíčně více než milion eur (téměř 28 milionů korun).
  • Pořadatelé OH v Tokiu převzali v Řecku olympijský oheň. Okleštěný ceremoniál na starověkém stadionu v Aténách byl kvůli koronaviru bez diváků.
  • Předčasný konec sezony kvůli pandemii koronaviru by přišel elitní evropské fotbalové ligy pořádně draho. Podle studie poradenské společnosti KPMG by se pět nejvýznamnějších soutěží na kontinentu muselo vyrovnat s celkovou ztrátou ve výši 3,4 až 3,95 miliardy eur (94 až 109 miliard korun).
  • Čeští reprezentanti v moderním pětiboji se po návratu z tréninkového kempu ve Španělsku ocitli v domácí izolaci. I při čtrnáctidenní karanténě se však snaží udržovat v kondici. V Barceloně se v uplynulých dnech připravovali také pětibojaři z Mexika a štafetová mistryně světa Mariana Arceová se tam podle středeční zprávy agentury AP nakazila koronavirem.
  • Komisionář basketbalové NBA Adam Silver se zastal klubů, které se jako celek podrobily testům na koronavirus. Reagoval tak na kritiku newyorského starosty Billa de Blasia, jemuž vadí, že se týmy díky svým finančním možnostem nechávají testovat, zatímco běžní občané na testy dlouho čekají.
  • V italském fotbalovém klubu Fiorentině mají už deset lidí nakažených novým typem koronaviru. Tři z nich jsou v nemocnici, kam byl kvůli dýchacím potížím převezen lékař týmu. Nákaza se objevila už i v Brescii, kde působí dvojice českých hráčů Aleš Matějů a Jaromír Zmrhal.
  • Čtyřnásobný olympijský vítěz Matthew Pinsent vyzval k tomu, aby byly hry v Tokiu odvolány. Bývalý britský veslař se domnívá, že pořádání OH v době globální zdravotní krize způsobené pandemií koronaviru je nevhodné.
  • Druhý test trenéra fotbalistů brazilského Flamenga na koronavirus měl negativní výsledek. Sám pětašedesátiletý portugalský kouč Jorge Jesus přitom v úterý na sociální síti informoval, že je kvůli nákaze v karanténě, ale cítí se dobře.
  • Všech sedm členů týmu formule 1 McLaren, kteří byli v Austrálii otestováni na koronavirus, mělo negativní výsledky. Britská stáj dále oznámila, že mechanik, jenž minulý týden v Melbourne odevzdal původní pozitivní test, je nyní bez příznaků nemoci COVID-19.
  • Nejvýznamnější jihoamerické fotbalové klubové soutěže Pohár osvoboditelů a Jihoamerický pohár byly kvůli pandemii koronaviru přerušeny do 5. května. Oznámila to kontinentální konfederace CONMEBOL, jež minulý týden zastavila jihoamerickou obdobu Ligy mistrů a Evropské ligy předběžně do 21. března.

18. března 2020

  • Kluby v hokejové extralize se snaží přiložit ruku k dílu v boji proti pandemii koronaviru. Nedostatek ochranných pomůcek se snaží zmírnit vlastní výrobou roušek v Třinci. Sparta na ně zase obětovala trička, která měla připravena na play off.
  • Zmatek a nejistotu působí světová pandemie koronaviru v kvalifikacích na olympijské hry do Tokia. Ruší se spousta posledních možností, jak zabojovat o hry pod pěti kruhy, a sportovní federace prodlužují termíny.
  • Italský fotbalový klub Cagliari hodlá navzdory pandemii koronaviru od pondělí znovu začít trénovat. Představitelé týmu uvedli, že hráči budou rozděleni do malých skupin, aby dodržovali dostatečné odstupy.
  • Kvůli pandemii koronaviru se v Račicích na začátku května neuskuteční Světový pohár ani dodatečná evropská olympijská kvalifikace v rychlostní kanoistice. Český svaz kanoistů o tom dnes po dohodě s mezinárodní federací ICF informoval v tiskové zprávě.
  • Hokejový klub Ak Bars Kazaň vyzval vedení Kontinentální ligy, aby kvůli pandemii koronaviru ukončilo sezonu bez udělení Gagarinova poháru. Vyřazovací část je zatím přerušena do 10. dubna, po odhlášení Jokeritu Helsinky a Barysu Nur-Sultan v ní včetně Kazaně zbylo šest klubů a funkcionáři vymýšlejí nový herní systém.
  • Profesionální tenisová sezona byla přerušena do 7. června. Mužská asociace ATP a ženská WTA dnes ve společném prohlášení oznámily, že kvůli pandemii koronaviru až do prvního červnového týdne ruší všechny turnaje. Zároveň byly na toto období "zmraženy" světové žebříčky.
  • Kvůli epidemii koronaviru se 12. dubna nepojede nejvýznamnější cyklistický závod v Nizozemsku Amstel Gold Race. Až do konce dubna byly odvolány všechny závody v sousední Belgii, která tak po monumentech Kolem Flander a Lutych-Bastogne-Lutych přišla například o další klasiku Brabantský šíp.
  • Mezinárodní fotbalová federace FIFA zatím neurčila nový termín klubového mistrovství světa. To se mělo konat v létě příštího roku, ale po úterním odložení evropského šampionátu i Copy América kvůli pandemii koronaviru se tyto turnaje dostaly do termínové kolize.
  • Slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans byl kvůli pandemii koronaviru odložen. Nepojede se v polovině června, ale až 19. a 20. září. Slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans byl kvůli pandemii koronaviru odložen. Podle dnešního oznámení pořadatelů se nepojede 13. a 14. června, ale až o více než tři měsíce později 19. a 20. září.
  • Vedení formule 1 si udělalo na léto místo v kalendáři pro případné odjetí Velkých cen, jež byly zrušeny kvůli pandemii koronaviru. Šéfové seriálu dnes uvedli, že přestávku v programu plánovanou na srpen přesunuli už na současné období března a dubna, kdy se stejně žádné závody jet nemohou.
  • Fotbalové kluby ze Španělska, jež je po Itálii druhou nejzasaženější evropskou zemí pandemií koronaviru, hlásí počty nakažených. Patnáct infikovaných členů má Deportivo Alavés, v Espaňolu Barcelona mělo pozitivní test na virus šest lidí.
  • Do boje proti šíření nového typu koronaviru se zapojil i fotbalista Zlatan Ibrahimovic. Útočník AC Milán založil online sbírku na pomoc nemocnicím na severu Itálie bojujícím s pandemií. Cílem je vybrat milion eur (přes 27 milionů korun). Osmatřicetiletý Švéd přispěl 100 tisíci eur.
  • Výbor České basketbalové federace (ČBF) schválil návrh Asociace ligových klubů na ukončení nejvyšší soutěže basketbalistů kvůli pandemii koronaviru. O konečném pořadí ročníku, mistrovi i baráži se rozhodne až po skončení nouzového stavu.
  • Ačkoli antidopingové agentury na celém světě utlumují kvůli pandemii koronaviru testování, sportovci připravující se na olympijské hry mohou stále očekávat návštěvy komisařů. Vzhledem k tomu, že Mezinárodní olympijský výbor trvá na tom, že hry v Tokiu začnou podle plánu 24. července, antidopingoví pracovníci stále chodí testovat sportovce i v době, kdy je doporučeno omezení společenských kontaktů.
  • Do šití chybějících roušek proti šíření nového typu koronaviru se zapojil i prvoligový zlínský fotbalista Jakub Janetzký. Dvaadvacetiletý záložník vyrábí ochranné pomůcky spolu s přítelkyní, která je zdravotní sestra, a její rodinou. Zatím ušili asi 20 roušek.
  • Fotbalový klub z Valladolidu odmítl nabídku španělské ligy na dodávku sady testů na koronavirus pro hráče. Podle mluvčího se tak rozhodl z etických a zdravotních důvodů. Klub to oznámil den poté, co předseda španělské fotbalové federace Luis Rubiales zkritizoval kluby za preventivní testování hráčů bez zjevného důvodu v době, kdy je testů nedostatek.
  • Předseda Španělského olympijského výboru Alejandro Blanco se vyslovil pro odložení olympijských her v Tokiu. Kvůli pandemii koronaviru a přijatým opatřením nemají podle něj sportovci možnost se na vrcholnou akci řádně připravit. Mezinárodní olympijský výbor i japonští organizátoři zatím trvají na tom, že hry začnou podle plánu 24. července.
  • Hokejový klub Valerenga Oslo propustil po předčasném ukončení sezony kvůli pandemii koronaviru všechny hráče i zaměstnance. Tradiční účastník norské ligy o tom informoval na klubovém webu.
  • Keňský atletický svaz přikázal s okamžitou platností uzavřít kvůli pandemii koronaviru všechny tréninkové kempy a kluby v zemi. Sportovcům funkcionáři doporučili, aby se dál připravovali individuálně. V Keni jsou momentálně na soustředění i zahraniční atleti včetně českých reprezentantů Jiřího Homoláče a Marcely Joglové.
  • S pandemií koronaviru se rozhodla bojovat i německé fotbalová reprezentace. Hráči v čele s kapitánem a brankářem Manuelem Neuerem založili sbírku a sami do ní na úvod věnovali 2,5 milionu eur (asi 68 milionů korun).
  • Asociace ligových klubů kvůli pandemii koronaviru odhlasovala ukončení nejvyšší soutěže basketbalistů. Doporučení by mělo ještě dnes potvrdit vedení basketbalové federace, nicméně o konečném pořadí ročníku, mistrovi i baráži bude rozhodovat až po skončení nouzového stavu.
  • České házenkářky se měly tento týden chystat v Zubří na zápas kvalifikace mistrovství Evropy se Švédskem, místo toho zůstaly legionářky kvůli pandemii koronaviru v zahraničí. Na Veroniku Malou z pařížského týmu Issy začíná psychicky doléhat přísná karanténa ve Francii, Petra Adámková z Göppingenu je naopak překvapená, jak málo se chrání lidé v Německu.
  • Bývalé kanadské hokejistce Hayley Wickenheiserové se nelíbí postoj Mezinárodního olympijského výboru (MOV) k hrám v Tokiu. Člence komise sportovců MOV vadí, že přes rostoucí obavy z pandemie koronaviru MOV a pořadatelé stále trvají na tom, že olympiáda bude podle původních plánů od 24. července do 9. srpna. Slavná hráčka považuje tento přístup za necitlivý a nezodpovědný.
  • Fotbalová Chelsea umožní zaměstnancům nemocnic, kteří bojují s pandemií koronaviru, dva měsíce bydlet v hotelu na stadionu Stamford Bridge. Zdravotníci budou mít k dispozici všechny pokoje a veškeré náklady zaplatí majitel londýnského klubu Roman Abramovič.
  • Mezi nakaženými novým typem koronaviru v Číně se objevil první profesionální fotbalista. Úřady potvrdily pozitivní test u třicetiletého brazilského hráče, podle informací médií se jedná o útočníka Dorieltona z druholigového Mej-čou Hakka. Fotbalista je v nemocnici v Kuang-čou, podrobnosti o jeho zdravotním stavu nejsou známy.
  • Mistrovství Evropy ve vodním slalomu se kvůli pandemii koronaviru v květnu v Londýně neuskuteční. Šampionát plánovaný na 15. až 17. května měl být posledním dílem české nominace na letní olympijské hry v Tokiu. Její podmínky se změní.
  • Utočník Sadio Mané z Liverpoolu rozšířil řady sportovců, kteří se rozhodli pomoci v boji s pandemií koronaviru. Sedmadvacetiletý fotbalista zdravotnickým organizacím v rodném Senegalu daroval 41 tisíc liber (asi 1,2 milionu korun).
  • Koronavirem se nakazil bývalý profesionální mistr světa v boxu Lukáš Konečný. Současný kouč a radní v Ústí nad Labem je v karanténě, cítí se dobře.
  • Šest členů fotbalového Espaňolu Barcelona mělo pozitivní test na nový typ koronaviru. Španělský klub, který byl v dobrovolné karanténě už od poloviny března, o tom bez dalších detailů informoval na svých internetových stránkách.
  • V Tokiu pandemie koronaviru ohrožuje testovací závody pro letní olympijské hry. Naposledy byla zrušena soutěž sportovních gymnastů, která se měla jako Světový pohár ve víceboji uskutečnit 4. a 5. dubna. Nebudou ani dubnové turnaje ve volejbale a sedmičkovém ragby. Do začátku května by se mělo konat dalších 13 testovacích soutěží, ale vzhledem k vládním opatřením je pro sportovce prakticky nemožné se na ně dostat.
  • Nigerijský fotbalista John Obi Mikel kvůli obavám z nákazy koronavirem předčasně ukončil angažmá v Trabzonsporu. Dvaatřicetiletému záložníkovi se nelíbilo, že turecká liga nebyla po vypuknutí pandemie v Evropě přerušena. Klub, za který nastupuje i český obránce Filip Novák, o odchodu bývalého hráče Chelsea informoval na svém webu.
  • Wimbledonská šampionka Simona Halepová se rozhodla v Rumunsku finančně podpořit boj s pandemií koronaviru. Osmadvacetiletá tenistka na facebooku oznámila, že přispěje na lékařské vybavení nemocnicím v Bukurešti a Constantě a doufá, že ji další lidé budou následovat.
  • Letadlo v barvách olympijských her v Tokiu dnes odstartovalo z Japonska a zamířilo do Atén, kde by mělo ve čtvrtek vyzvednout olympijský oheň. Oproti původním plánům ale nebyla na palubě žádná delegace. Kvůli pandemii koronaviru se pořadatelé rozhodli neposílat do Řecka žádné vysoké funkcionáře a politiky.
  • Světová fotbalová federace FIFA věnuje deset milionů dolarů (246 milionů korun) na boj s pandemií koronaviru. K podobnému kroku se odhodlal i majitel Juventus rodina Agnelliů, která úřadům a nemocnicím v severozápadní italské oblasti Piemont darovala deset milionů eur (271 milionů korun).
  • Bývalý předseda fotbalového Realu Madrid Lorenzo Sanz se nakazil koronavirem a je ve vážném stavu v nemocnici. O onemocnění šestasedmdesátiletého funkcionáře informovaly španělské deníky Marca a Ideal Granada.
  • Nejmenovaný hokejista Ottawy měl pozitivní test na koronavirus. První potvrzený případ mezi hráči NHL oznámili zástupci klubu. Hokejista měl podle nich mírné příznaky nemoci a nyní je v karanténě. Představitelé Senators zároveň vyzvali ostatní členy týmu, aby se rovněž izolovali a pečlivě sledovali svůj zdravotní stav.

17. března 2020

  • Čtyři basketbalisté Brooklyn Nets měli pozitivní test na koronavirus. Počet potvrzených případů mezi hráči v NBA tak stoupl na sedm. Vedení klubu oznámilo, že jeden z nakažených projevoval symptomy nemoci, další tři byli bez příznaků. Všichni jsou nyní v karanténě a starají se o ně týmoví lékaři.
  • Majitel bulharského fotbalového klubu Ludogorec Razgrad, který od ledna trénuje někdejší kouč Plzně Pavel Vrba, se nakazil koronavirem. Kiril Domušjev o svém pozitivním testu informoval na sociálních sítích a ujistil, že zůstává v karanténě.
  • Juventus má dalšího fotbalistu nakaženého novým typem koronaviru. Po obránci Daniele Ruganim měl pozitivní test záložník Blaise Matuidi. Francouzský reprezentant je od minulého týdne stejně jako další hráči "Staré dámy" v domácí karanténě
  • FIFA bude muset kvůli přesunutí letošního fotbalového Eura na příští rok odložit rozšířené klubové MS, které se mělo konat rovněž v létě 2021
  • Africký fotbalový šampionát, který měl v dubnu hostit Kamerun, byl dnes kvůli obavám z šíření koronaviru odložen na neurčito. Oznámili to v prohlášení zástupci africké fotbalové konfederace a organizátoři. Náhradní termín turnaje zatím nebyl stanoven.
  • Dubnové cyklistické monumenty Paříž-Roubaix a Lutych-Bastogne-Lutych se kvůli pandemii koronaviru nepojedou. Pořadatelé oba závody odložili.
  • Tenisový grandslam Roland Garros byl kvůli pandemii koronaviru přeložen na přelom září a října. Původně měl pařížský turnaj začít 24. května.
  • Evropská fotbalová unie UEFA kvůli koronaviru do odvolání přerušila všechny soutěže včetně Ligy mistrů a Evropské ligy. Žádnou soutěž nechce rušit.
  • UEFA potvrdila, že letní fotbalové Euro kvůli pandemii koronaviru o rok odložila. Šampionát se bude hrát od 11. června do 11. července 2021.
  • Vedení Kontinentální hokejové ligy se rozhodlo kvůli epidemii koronaviru přerušit play off do 10. dubna. Podle původních plánů byla soutěž od pondělí přerušená na týden s tím, že vedení KHL v přestávce vymyslí nový herní systém, neboť ze čtvrtfinále odstoupili hokejisté finského Jokeritu Helsinky i kazašského týmu Barys Nur-Sultan.
  • Evropská gymnastická federace (UEG) zrušila všechny kontinentální šampionáty plánované na jaro. Neuskuteční se ženské ME ve sportovní gymnastice, jež bylo naplánované do 30. dubna do 3. května do Paříže, ani mužský šampionát v téže disciplíně, který mělo od 27. do 31. května hostit Baku. Na epidemii koronaviru doplatily také ME moderních gymnastek, naplánované na druhou polovinu května do Kyjeva, a ME ve skocích na trampolíně, které měl od 7. do 10. května hostit Göteborg.
  • Kvůli koronaviru bylo na příští rok odloženo fotbalové mistrovství Jižní Ameriky, které se mělo na přelomu června a července uskutečnit v Argentině a Kolumbii. Dnes o tom informovala jihoamerická fotbalové konfederace CONMEBOL.
  • Fotbalové mistrovství Evropy se kvůli pandemii koronaviru letos v létě neodehraje. Podle médií byl šampionát o rok odložen, UEFA to zatím nepotvrdila.
  • Evropská volejbalová konfederace CEV kvůli pandemii koronaviru odložila na neurčito klubové i reprezentační soutěže. Hrát se tak zatím nebude Evropská liga, které se měly zúčastnit i české národní týmy, ani závěrečné zápasy Ligy mistrů a dalších pohárových soutěží.
  • Hokejisté z NHL, kteří hrají v týmech mimo svůj stálý domov, dostali povolení vrátit se za rodinami. A to včetně zemí mimo Severní Ameriku, pokud jim to umožní situace v dopravě. V pondělním oběžníku jim ale bylo zároveň doporučeno, aby se nadále drželi v karanténě. Podle průběhu pandemie koronaviru vedení NHL také připustilo, že tréninkové kempy se otevřou nejdříve za 45 dnů.
  • Fotbalisté Herthy Berlín, mezi které patří i český záložník Vladimír Darida, jsou ve čtrnáctidenní karanténě. Jeden z hráčů měl totiž pozitivní test na koronavirus. Německý klub o tom bez bližších detailů informoval na svých internetových stránkách.
  • Předseda japonského fotbalového svazu Kózó Tašima měl pozitivní test na koronavirus. Dnes o tom informovala agentura Kjódó. Dvaašedesátiletý bývalý reprezentant je současně členem vedení Japonského olympijského výboru, který kvůli pandemii řeší budoucnost letních her v Tokiu.
  • Na zahájení štafety s olympijskou pochodní, které se uskuteční 26. března ve Fukušimě, nebudou mít přístup diváci. Toto opatření proti šíření koronaviru dnes oznámili pořadatelé. Trasa štafety by měla zůstat zachována, ale výkonný ředitel organizačního výboru Toširo Muto vyzval fanoušky, aby ji sledovali na dálku prostřednictvím přenosu na webu.
  • Předseda japonského fotbalového svazu Kózó Tašima měl pozitivní test na koronavirus. Dnes o tom informovala agentura Kjódó. Dvaašedesátiletý bývalý reprezentant je současně členem vedení Japonského olympijského výboru, který kvůli pandemii řeší budoucnost letních her v Tokiu.
  • První tři mítinky atletické Diamantové ligy byly kvůli pandemii koronaviru odloženy. Měly se uskutečnit 17. dubna v Dauhá a 9. a 16. května v Číně. Pořadatelé elitního atletického seriálu o tom dnes informovali v tiskové zprávě.
  • Přední britští atleti dostali od vedení národního svazu důrazné doporučení, aby v době pandemie koronaviru nejezdili za přípravou do zahraničí. Na olympijské hry v Tokiu se mají chystat v domácích podmínkách, třebaže ty mohou být skromnější než tréninkové kempy v cizině.
  • Většina Japonců si myslí, že by olympijské hry v Tokiu měly být kvůli koronaviru odloženy. Ukázal to dnes zveřejněný průzkum deníku Asahi. Japonský premiér Šinzó Abe po videokonferenci se zástupci skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 prohlásil, že je pro "kompletní" olympiádu. Ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová později upřesnila, že tím myslel hry v řádném termínu za účasti diváků.
  • Když už sportovci nemůžou kvůli pandemii koronaviru soutěžit ve skutečnosti, měří síly alespoň pomocí počítačových her. Vítěz cyklistické Tour de France z roku 2018 Geraint Thomas nebo jeho krajan Adam Yates pořádají online závody pro amatéry i profesionály.
  • Věhlasný americký dostih Kentucky Derby byl kvůli šíření koronaviru odložen z 2. května na 5. září. Informoval o tom regionální list Courier-Journal, oficiální oznámení by měli pořadatelé učinit dnes.
  • Valencie oznámila, že více než třetina fotbalistů a členů realizačního týmu měla pozitivní test na koronavirus. Podle prohlášení španělského klubu, který o prvních nakažených informoval už o víkendu, se zatím ani u jednoho neobjevil příznaky COVID-19.
  • Trenér fotbalistů brazilského celku Flamengo Jorge Jesus měl pozitivní test na koronavirus. Pětašedesátiletý portugalský kouč byl proto v Riu de Janeiro umístěn do karantény a podle prohlášení na sociální síti instagram se cítí dobře.
  • Podle slavného golfisty Tigera Woodse je dobře, že kvůli pandemii koronaviru bylo odloženo několik turnajů včetně dubnového Masters, kde měl obhajovat titul. Podle čtyřiačtyřicetiletého Američana jsou teď důležitější věci než sport.
  • Kvůli pandemii koronaviru byl zrušen tradiční motocyklový závod na britském ostrově Man. Tourist Trophy, která se jezdí od roku 1907 a patří k nejnebezpečnějším motoristickým podnikům, se letos měla uskutečnit od 30. května do 13. června.

16. března 2020

  • Ženský tenisový turnaj okruhu WTA v Praze se letos kvůli kvůli pandemii nového typu koronaviru neuskuteční. Šestý ročník J&T Banka Prague Open se měl na antukových kurtech Sparty ve Stromovce konat od 27. dubna do 2. května. 
  • Olympijskou přípravu elitních českých rychlostních kanoistů zatím koronavirus nenarušil, oba trénují v zahraničí. Kajakářský vicemistr světa Josef Dostál je se svou skupinou ve Spojených státech amerických, kam odletěl před zákazem letů z Evropy. 
  • Fotbalová asociace ČR se kvůli pandemii nového typu koronaviru přiklání k odložení letního evropského šampionátu a jeho přesunutí na příští rok, případně na druhou polovinu letošního roku. Evropská fotbalová unie UEFA bude o osudu mistrovství rozhodovat v úterý při společné videokonferenci s jednotlivými členskými státy.
  • V Číně se znovu rozběhly atletické soutěže přerušené kvůli koronaviru. V hale v Pekingu předvedla koulařka Kung Li-ťiao letošní maximum 19,70 m.
  • Baseballista New York Yankees působící v nižší soutěži byl pozitivně testován na koronavirus. Hráč se nedostal do kontaktu s nikým z prvního týmu elitní MLB. Zástupci Yankees o tom ujistili vedení Major League Baseball. Hráč podstoupil test v pátek, protože měl teplotu, nyní je v karanténě.
  • Podle legendárního ruského hokejisty Vjačeslava Bykova by se KHL měla kvůli pandemii koronaviru přestat hrát podobně jako ostatní soutěže. Z play off v sobotu odstoupil Jokerit Helsinky, který měl v úterý zahájit čtvrtfinálovou sérii s Petrohradem. Rozhodnutí o dalším osudu Gagarinova poháru zatím nepadlo.
  • Mezinárodní cyklistická unie přerušila kvůli pandemii koronaviru sezonu. Všechny závody v jejím kalendáři jsou odloženy minimálně do 3. dubna.
  • Italský fotbalový svaz bude kvůli pandemii koronaviru požadovat odložení mistrovství Evropy. O osudu šampionátu, který by se za normálních okolností měl hrát na přelomu června a července, bude UEFA spolu s 55 členskými zeměmi rozhodovat při mimořádné úterní videokonferenci.
  • Fotbalisté Grémia k dnešnímu ligovému zápasu se Sao Luiz nastoupili s rouškami. Hráči včetně trenéra Renata Portaluppiho tak při nástupu na trávník protestovali proti pokračování brazilských soutěží navzdory šíření nákazy koronavirem.
  • Badmintonová extraliga byla kvůli opatřením proti šíření koronaviru předčasně ukončena. Titul obhájil tým BK 1973 Deltacar Benátky nad Jizerou, který ovládl základní část, v níž vyhrál všech sedm zápasů. Druhý skončil Sokol Radotín Meteor A a bronz získala BA Plzeň.
  • Vedení švédského hokeje ukončilo v reakci na pandemii koronaviru předčasně sezonu tamní nejvyšší soutěže. Mistr nebude určen a žádný tým nesestoupí.
  • Předání olympijského ohně organizátorům letních her v Tokiu se příští týden na stadionu v Aténách uskuteční kvůli pandemii koronaviru bez diváků.
  • Argentinský obránce Ezequiel Garay z Valencie se stal prvním fotbalistou ve španělské lize, u kterého byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. Třiatřicetiletý stoper o pozitivním testu na COVID-19 informoval na sociálních sítích.
  • V basketbalovéNBA se objevil třetí případ nákazy koronavirem u některého z hráčů. Podle zámořských médií bylo onemocnění COVID-19 zjištěno u Christiana Wooda z Detroitu. Vedení Pistons jméno neuvedlo, pouze informovalo o tom, že hráč je v karanténě a neprojevují se na něm vážné příznaky nemoci.
  • Hráči NHL a nižší AHL budou i přes přerušení zámořských hokejových soutěží kvůli pandemii koronaviru dostávat plat, jako kdyby základní část běžela dál. Ve druhé farmářské lize ECHL, která je ještě o úroveň níže pod AHL, byla již sezona předčasně zrušena.
  • Sportovní šéf formule 1 Ross Brawn předpokládá po odkladu startu mistrovství světa, že letošní kalendář bude tvořit alespoň 17 z původně plánovaných 22 závodů. Z programu už vypadly či byly odloženy Velké ceny Austrálie, Bahrajnu, Číny a Vietnamu, otazníky se teď vznášejí nad konáním květnových Grand Prix Nizozemska, Španělska a Monaka. Řešením může podle Brawna být zrušení letní přestávky a zkrácení nahuštěných závodních víkendů na dva dny.
  • Mezinárodní veslařská federace (FISA) zrušila kvůli pandemii koronaviru i závěrečný třetí díl Světového poháru a hlavní olympijskou kvalifikaci, která se měla konat v květnu Lucernu. Již v úterý byly ze stejného důvodu zrušeny první dva závody seriálu, které se měly konat v dubnu a v květnu v Itálii.

14. března 2020

  • Fotbalové mistrovství Evropy by se při předpokládaném odložení kvůli pandemii koronaviru mohlo odehrát ještě letos v prosinci. Podle britského listu The Telegraph je to jedna z variant a dokonce i pravděpodobnější než přesunutí turnaje na příští rok.
  • Hokejisté Jokeritu Helsinky ukončili sezonu a do 2. kola play off Kontinentální ligy proti Petrohradu kvůli pandemii koronaviru nenastoupí.
  • Brankář Sevilly Tomáš Vaclík ve Španělsku pociťuje stále přísnější opatření proti šíření koronaviru. Andaluský klub všem fotbalistům nařídil, aby zůstali doma a nestýkali se s okolím. Reprezentační gólman už ve městě vnímá pochmurnou atmosféru a strach obyvatel. Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru v Evropě a vláda vyhlásí nouzový stav.
  • V týmu fotbalistů Fiorentiny se objevily další dva případy nákazou koronavirem. Den poté, co italský klub informoval o pozitivním testu u útočníka Dušana Vlahoviče, byla nákaza zjištěna také u Patricka Cutroneho a Germána Pezzelly.
  • Španělský záložník Samuel Castillejo z AC Milán popsal život v karanténou zasažené Itálii. Pětadvacetiletý fotbalista přirovnal nákup v supermarketu k návštěvě nemocnice
  • Řecká část štafety s olympijským ohněm byla den po slavnostním zapálení předčasně ukončena. Při zastávce ve Spartě přilákala nečekaně mnoho lidí, přestože národní olympijský výbor vyzýval, aby se kvůli pandemii koronaviru na trase štafety nesrocovali. 
  • Domácí florbalová sezona kvůli opatřením proti šíření koronaviru skončila. Bylo zrušeno i superfinále superligy mužů a extraligy žen, které se mělo konat v neděli 19. dubna v pražské O2 areně. Obě soutěže zůstanou bez mistra. Právo účasti na Poháru mistrů v lednu 2021 získali jako vítězové základní části florbalisté Mladé Boleslavi a florbalistky Vítkovic.
  • Dostihovou i jezdeckou sezonu v Česku brzdí pandemie koronaviru. Jockey Club oznámil, že jsou zrušeny úvodní mítinky v Praze a Mostu. Česká jezdecká federace odvolala soutěže ve všech disciplínách.
  • Po útočníkovi Manolu Gabbiadinim byli pozitivně testování na koronavirus další čtyři fotbalisté Sampdorie Janov, kde působí i český reprezentační záložník Jakub Jankto. Podle klubového webu se nakazili Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina a Morten Thorsby a týmový lékař Amedeo Baldari. Všichni jsou v pořádku a stejně jako celý tým se nacházejí v karanténě.
  • Kvůli pandemii koronaviru byly odloženy dva březnové zápasy českých házenkářek v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy proti Švédsku i čtvrtfinále Vyzývacího poháru mezi Karvinou a Duklou Praha. Rozhodla o tom evropská federace EHF, která přerušila všechny své soutěže nejméně do 12. dubna.
  • Cyklistický závod Giro d'Italia, který měl začít 9. května časovkou v Budapešti, byl kvůli pandemii koronaviru odložen. Organizátoři chtějí 103. ročník slavné Grand Tour uspořádat v jiném termínu, který oznámí nejdříve v dubnu.
  • Kvůli pandemii koronaviru se neuskuteční Argentinská rallye. Čtvrtý díl mistrovství světa byl na programu od 23. do 26. dubna v okolí Villa Carlos Paz v provincii Córdoba. Promotér šampionátu soutěž odložil po zavedení bezpečnostních opatření argentinské vlády a pokusí se najít náhradní termín. 
  • Velká cena Austrálie formule 1, která měla v Melbourne odstartovat pátečními tréninky, se neuskuteční. Úvodní závod nové sezony mistrovství světa byl zrušen poté, co byl u jednoho z členů stáje McLaren objeven koronavirus.
  • Tradiční závěrečný turnaj univerzitní basketbalové ligy NCAA označovaný jako "March Madness" se neuskuteční. Vedení sledované zámořské soutěže šampionát zrušilo v důsledku pandemie koronaviru. Stalo se tak zhruba 24 hodin poté, co bylo rozhodnuto o konání akce s vyloučením široké veřejnosti. Původně mělo vedle mužstev, realizačních týmů a rozhodčích přihlížet bojům jen omezené množství rodinných příslušníků.
  • Mistrovství světa hokejistů do 18 let se v dubnu v USA neuskuteční. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) turnaj kvůli pandemii koronaviru zrušila. S odkazem na rozhovor s prezidentem federace Réném Faselem o tom informoval novinář Bob McKenzie z kanadské televizní stanice TSN.
  • Mezinárodní fotbalová federace FIFA odložila kvůli obavám z šíření koronaviru březnové úvodní zápasy kvalifikace mistrovství světa 2022 v Kataru. Světová organizace vyhověla žádosti jihoamerické konfederace CONMEBOL. První zápasy se měly hrát od 26. do 31. března, nové termíny bude FIFA teprve hledat podle vývoje pandemie ve světě.
  • Vedení kanadsko-americké NHL přerušilo kvůli pandemii koronaviru na neurčito sezonu.
  • Pandemie koronaviru a dnešní rozhodnutí vlády vyhlásit nouzový stav přiměla organizátory Valašské rallye ukončit přípravu prvního závodu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Podle původních plánů se měla rallye uskutečnit od 3. do 5. dubna.
  • Všechny soutěže kvůli šíření koronaviru a nouzovému stavu přerušil i házenkářský svaz. Jedná s evropskou federací EHF o osudu reprezentačních akcí.
  • Obě úterní odvetná osmifinále fotbalové Ligy mistrů Manchester City - Real Madrid a Juventus Turín - Lyon byla odložena kvůli pandemii koronaviru.
  • Zámořská fotbalová liga Major League Soccer byla kvůli šíření koronaviru na 30 dní přerušena. V nové sezoně týmy stihly odehrát dvě kola.
  • Sezona hokejové extraligy byla po vyhlášení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru definitivně ukončena. Mistrovský titul nebude udělen. Český svaz ledního hokeje dnes pokračování soutěže nejprve na dva týdny přerušil a po dnešním rozhodnutí vlády oznámil, že vyřazovací část už se dál hrát nebude.
  • Judistické mistrovství Evropy v Praze bylo odloženo ze začátku května na 19. až 21. června. Český svaz se na tom dohodl s evropskou federací.
  • Letní fotbalové mistrovství Evropy bude podle francouzského listu L'Equipe kvůli pandemii koronaviru odloženo na příští rok. UEFA rozhodne v úterý.
  • Dle Hockey News bylo hokejové MS zrušeno. IIHF zatím zprávu nepotvrdila.
  • Mužská tenisová asociace ATP zrušila kvůli pandemii koronaviru všechny turnaje na šest týdnů. Hrát by se opět mohlo nejdříve od 27. dubna.
  • Hokejová extraliga byla ukončena, oficiální stanovisko vydá vedení soutěže v nejbližším čase.
  • Útočník Sampdorie Manolo Gabbiadini je druhým fotbalistou v italské lize, který byl pozitivně testován na koronavirus po Danielem Ruganim z Juventusu.
  • Kvůli pandemii koronaviru byl v USA podle očekávání zrušen po Indian Wells další velký tenisový turnaj mužů i žen v Miami. Začít měl 23. března.
  • Světový pohár skokanů na lyžích byl kvůli koronaviru dva závody před koncem předčasně ukončen. Celkovým vítězem je podruhé Rakušan Stefan Kraft.
  • Ligová fotbalová asociace až do odvolání nouzového stavu, který vyhlásila vláda kvůli šíření koronaviru, odložila všechny zápasy první a druhé ligy.
  • Hokejová extraliga se ukončovat zatím nebude. Platí včerejší usnesení klubů posvěcené dnes svazem, že se rozhodne 29. března. Pokud se opatření zmírní, bude se bojovat o domácí titul.
  • Kvůli pandemii koronaviru vláda zakázala v Česku sportovní akce s účastí nad 30 osob. Od pátku 06:00 platí i zákaz vstupu na sportoviště.
  • Evropská fotbalová unie projedná v úterý se všemi 55 členy situaci kolem koronaviru. Řešit se bude budoucnost všech soutěží včetně mistrovství Evropy.
  • Finále Světového poháru v biatlonu, jež se mělo konat 20.-22. března v Oslu, bylo kvůli koronaviru zrušeno. Sezona skončí tento týden v Kontiolahti.
  • Pandemie koronaviru zneklidňuje olympijské sponzory. V souvislosti s letními hrami v Tokiu jsou ve hře miliardy dolarů. Případný zákaz diváků na olympijských soutěžích by znamenal ztrátu 800 milionů dolarů (asi 18,2 miliardy korun) za 7,8 milionu vstupenek, ale zůstaly by miliardové příjmy z prodeje televizních práv a marketingu. Rozhodnutí o odložení nebo zrušení her je v pravomoci Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který stejně jako pořadatelé navzdory šíření nákazy trvá na konání her v řádném termínu od 24. července.
  • První hokejová liga byla ukončena, postup mohou slavit v Českých Budějovicích
  • Úvodnímu závodu formule 1 hrozí zrušení, člen týmu McLaren byl pozitivní na koronavirus
  • Basketbalová federace FIBA kvůli pandemii koronaviru přerušila všechny své soutěže včetně Evropské ligy basketbalistek s účastí USK Praha a Ligy mistrů, kde hraje Nymburk. Opatření vstoupí v platnost v pátek. Hrát se nebude ani Evropská liga mužů.
  • Real Madrid je v karanténě, španělská liga byla do reprezentační pauzy přerušena
  • Basketbalová NBA přerušila sezonu. Jeden z hráčů Utahu má koronavirus
  • V řecké Olympii byl dnes slavnostně zapálen olympijský oheň po hry v Tokiu, které by měly začít 24. července. Ceremoniál se kvůli pandemii koronaviru uskutečnil bez diváků, pouze za účasti pozvaných hostů včetně prezidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha, řeckého prezidenta Prokopise Pavlopula a zástupců japonského organizačního výboru.
  • O konci ligy neuvažujeme. Slávisté nechtěli fotbal bez lidí, ale na zasedání nepřišli, říká Svoboda
  • Organizátoři kvůli šíření nového typu koronaviru zrušili tradiční házenkářský turnaj Prague Handball Cup, který se měl v hlavním městě konat v první polovině dubna. Největší mládežnické házenkářské akce na světě se mělo zúčastnit přibližně 10 tisíc dětí.
  • Spory o basketbalovém utkání ukončilo ministerstvo. ‚FIBA chce své soutěže dohrát,‘ říká manažer USK
  • Kvůli koronaviru byly zrušeny závěrečné dva víkendové závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování mužů v Kranjské Goře. Celkovým vítězem se tak poprvé v kariéře stal Nor Aleksander Aamodt Kilde, jenž se ujal vedení v posledním odjetém závodu v sobotu v Kvitfjellu.
  • Švýcarsko je další evropskou zemí, kde kvůli šíření koronaviru předčasně ukončili hokejovou sezonu. Vedení soutěže na začátku března odložilo start play off o dva týdny, dnes ale zástupci klubů rozhodli o zrušení zbytku ligy. V květnu má Švýcarsko hostit hokejové mistrovství světa.
  • Jihoamerická fotbalová konfederace CONMEBOL chce kvůli obavám z šíření koronaviru odložit březnové úvodní zápasy kvalifikace mistrovství světa 2022 v Kataru. Zástupci konfederace kvůli tomu zaslali oficiální žádost Mezinárodní fotbalové federaci FIFA.
  • Dva přípravné březnové zápasy české fotbalové reprezentace ve Spojených státech amerických s Mexikem a Hondurasem jsou v ohrožení kvůli zrušení letů do země z Evropské unie. Vedení národního týmu podle mluvčího reprezentace Petra Šedivého zjišťuje v současnosti podrobnosti.
  • Všechny zápasy fotbalové Premier League a nižších lig v Anglii se podle deníku The Times budou hrát kvůli šíření koronaviru bez diváků. Odkládat se utkání nebudou. Přímé přenosy ze zápasů se však nebudou vysílat v hospodách, aby se zabránilo shromažďování lidí. Koronavirem se v Británii nakazilo přes 450 lidí a osm nemoci podlehlo.
Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...