Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Většina Japonců je pro odložení OH v Tokiu. Vše směřuje k 24. červenci, oponuje MOV

Olympijský stadion v Tokiu. foto: wikipedia.org

Aktualizováno
Tokio - Většina Japonců si myslí, že by olympijské hry v Tokiu měly být kvůli koronaviru odloženy. Ukázal to dnes zveřejněný průzkum deníku Asahi. Japonský premiér Šinzó Abe po videokonferenci se zástupci skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 prohlásil, že je pro „kompletní“ olympiádu. Ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová později upřesnila, že tím myslel hry v řádném termínu za účasti diváků.
  10:51

V posledním průzkumu 63 procent Japonců uvedlo, že by OH měly být odloženy. Jen 23 procent odpovědělo, že by se měly uskutečnit v řádném termínu. Obdobný průzkum v pondělí zveřejnila agentura Kjódó a výsledky byly stejné. Téměř 70 procent Japonců uvedlo, že si nemyslí, že by Tokio bylo schopné uspořádat vrcholnou sportovní akci tohoto roku podle plánu.

Ochromení sportovního dění po celém světě narušuje kvalifikace ve všech 33 sportovních odvětvích, která na hrách budou. Zatím je rozděleno 57 procent z 11.000 účastnických míst, uvedl dnes Mezinárodní olympijský výbor (MOV). „U zbývajících 43 procent míst bude MOV spolupracovat s mezinárodními federacemi při tvorbě nezbytných praktických změn v jejich kvalifikačních systémech pro Tokio 2020,“ doplnil MOV, jehož zástupci dnes telefonicky jednali s funkcionáři světových sportovních svazů. Využít se podle MOV mohou žebříčky nebo dřívější výsledky.

Pořadatelé i MOV nadále trvají na tom, že jiný plán než zahájení OH 24. července neexistuje. „Více než čtyři měsíce před termínem her není potřeba dělat žádné drastické rozhodnutí. Jakékoliv spekulace by v této chvíli byly kontraproduktivní. MOV vyzývá sportovce, aby pokračovali v přípravách na olympijské hry v Tokiu nejlépe, jak je to možné,“ uvedl MOV krátce po odložení fotbalového mistrovství Evropy plánovaného na přelom června a července.

Japonský premiér o konání OH naposledy ujišťoval představitele G7. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom se na hry připravili. Chceme uspořádat kompletní akci jako důkaz, že lidstvo dokáže porazit nový koronavirus,“ prohlásil. Vyhnul se ale odpovědi na otázku, zda se někdo z představitelů G7 ptal na možné zrušení nebo odložení olympiády.

Předseda koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru pro OH v Tokiu John Coates popřel dřívější slova člena MOV Dicka Pounda, že konečný verdikt musí padnout do konce května. „MOV nikdy nepotvrdil data, se kterými Dick přišel, a myslím, že Dick už taky vzal tato slova zpět. Všechno směřuje k začátku 24. července,“ řekl australské mediální společnosti Fairfax.

Prezident Francouzského olympijského výboru Denis Masseglia se ale v pondělí nechal slyšet, že by pandemie koronaviru musela být do konce května na ústupu, aby bylo reálné olympijské hry v řádném termínu uspořádat. Americký prezident Donald Trump tvrdil, že by nákaza mohla ustoupit do července nebo srpna.

Novým koronavirem pocházejícím z Číny se nakazilo téměř 180.000 lidí a přes 7000 jich zemřelo. Epicentrum je nyní v Evropě v čele s Itálií. Vedle soutěží vládní opatření narušují také přípravu olympioniků. 

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...