Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Experti: Hloupý faul Rezka nás stál body

Sport

  15:00
PRAHA - Čeští fotbalisté odehráli v Granadě alespoň co do výsledku (porážka 1:2) se španělskými mistry světa i Evropy v kvalifikaci o EURO 2012 vyrovnaný duel. Na hřišti to ale mnohdy vypadalo jako souboj kočky s myší. Na tom se shodují i experti oslovení LN. Ti vyzdvihují především skvělý výkon Petra Čecha a nechápou penaltový zákrok Rezka. Co ještě řekli?

Španělsko - Česko (penaltový faul Rezka). foto: Reuters

OTÁZKY LN - 1. Zasloužil si český tým lepší výsledek? 2. Je v silách reprezentace postoupit do baráže?
Josef Masopust, držitel Zlatého míče pro rok 1962:
1. Ve fotbale odjakživa platí, že ne vždycky průběh zápasu odpovídá výsledku. Někdy přece můžete prohrát i po velké převaze. To, že nakonec vyhráli Španělé, byla otázka nerozumu a nezkušenosti Jana Rezka. Nerozhodný výsledek jsme v Granadě uhrát rozhodně mohli.

2. Možné to samozřejmě je. Věřím, že tohle mužstvo teď získalo pocit důvěry v sebe sama, protože ostudu v Granadě rozhodně neudělalo. Určitě musí vyhrát ve Skotsku nebo v Litvě, ale už nebude čas na experimenty. Pro výhru v Litvě je třeba udělat všechno, protože síla Skotů doma je dvojnásobná. A bylo by dobré neprohrát odvetu se Španěly.

Španělsko - Česko (domácí fanynky).

Dušan Uhrin, bývalý kouč reprezentace:
1. Vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, jsme si remízu zasloužili. Dali jsme hezký gól a v obraně si tým počínal dobře, připomínalo mi to zápas Arsenalu v Barceloně. Jen ten obranný blok jsme měli vytvořit víc před pokutovým územím. Je pravda, že Petr Čech chytil čtyři nebo pět gólů, ale musím opakovat – vzhledem k okolnostem, bojovnosti a nasazení si český tým zasloužil remízu.

2. Je to otevřené, Litvu a Skotsko máme venku, takže to bude hodně těžké. Ale myslím, že i přes prohru v Granadě je teď v našem mužstvu dobrá atmosféra. Je třeba, aby se udržela i po úterním zápase s Lichtenštejnskem, protože potom poroste i výkon.

Verner Lička, bývalý reprezentant, generální manažer Baníku Ostrava:
1. Ve sportu se zázraky dějí, ale když si vezmu k ruce statistiku zápasu, tak je vítězství Španělů naprosto logické. Měli asi 750 dobrých přihrávek oproti našim sto dvaceti, balon byl v jejich moci plných 78 procent hrací doby, střely na bránu byly 14:1 v jejich prospěch, rohy 12:2. Ale i když jsme už v úvodních dvou nebo třech minutách mohli dvakrát inkasovat, Petr Čech byl vynikající a Španělé vyhrát nemuseli.

Vicente del Bosque.

Po skvostné ráně Plašila jsem cítil, že pohoda Španělů se vytratila, navíc vyrovnání bylo šťastné – míč téměř zázračně prošel Sivokovi mezi nohama. A penalta, to byl zkrat, přitom Honza Rezek do té doby řešil tu situaci dobře. Řekl bych to takhle – napsal dobrou větu, ale namísto jednoduché tečky tu větu faulem zase přeškrtl. Ten skluz totiž nebyl nutný.

2. Předpoklad postupu z druhého místa je, ale chtělo by to mírné zlepšování výkonnosti mužstva. Ta zatím osciluje. V úterý bychom měli bez komplikací vyhrát, potom by měly pomoci srazy a zápasy v červnu a srpnu. Ideální by bylo zbývající utkání ve skupině vyhrávat, i když počítat se třemi body doma se Španělskem je asi hodně odvážné.

Ladislav Vízek, bývalý reprezentant:
1. Fotbal sice nemá logiku, ale výsledek z Granady k nám byl obrovsky milosrdný. Takže prohru 1:2 s mistry světa teď bereme všichni, i vzhledem k tomu, že jsme si v první půli pomalu nepřihráli třikrát v řadě. A ta hloupá desítka všechno korunovala.

2. Druhé místo možné je, bude to chtít vyhrát ve Skotsku nebo Litvě, ale vzhledem k formě týmu jsem trošičku pesimistický. Se Španěly, kteří vám nepůjčí balon, to bylo těžké, ale i tak by to chtělo, abychom ve hře dopředu byli mnohem nebezpečnější. Jenže mně se zatím zdá, jako by mužstvo nemělo ducha – venku silní nejsme a doma se jen pereme se soupeři. Kéž bych se pletl! Bude to setsakramentská honička.

Rezek o penaltě: Moje hloupost

V sobotním vydání deníku As ho překřtili při hodnocení zápasu na El Dura – tvrďák. Přesnější by bylo mluvit o zbrklém tvrďákovi.

O novou přezdívku Jan Rezek každopádně nestál. Španělští novináři ji českému fotbalistovi přiřkli kvůli faulu, kterým skosil záložníka Iniestu. To Rezek v 72. minutě neměl dělat. Vlastně nedal rozhodčímu na výběr: penalta po jeho skluzu přišla zákonitě. Kanonýr Villa z ní potom definitivně zlomil odpor českých fotbalistů a po pěti minutách završil obrat ve skóre.

Napadlo to každého, kdo kritický moment uviděl. Rezkův důraz šlo těžko pochopit. Iniesta by nestihl nebezpečně zakončit, i kdyby mu český hráč nezkřížil cestu. Míč by pravděpodobně utekl do zámezí. "Byl to zbytečný zákrok, ale teď nechci nikomu nic vytýkat," nabídl svůj pohled na největší český zkrat v utkání trenér Michal Bílek. Ani Rezek se nesnažil svalovat vinu jinam. "V dobré víře jsem chtěl Iniestovi míč vypíchnout. Posunul si ho kolem mě, já šel do skluzu a on se po mně svezl. Asi to byla moje hloupost a jeho chytrost," rozebíral osmadvacetiletý hráč.

ŠPANĚLSKO 2:1 ČESKO

Do základní sestavy se s ním přitom moc nepočítalo, přestože v minulých dvou zápasech se v ní pokaždé objevil. Nikdy však ne v kvalifikaci. Nabízel se i další argument proti: Rezkovi se na jaře zatím příliš nedaří ani v Plzni, kde byl na podzim nejlepším ligovým střelcem. Do sestavy mu pomohlo i silné pouto s trenérem Na první pohled vypadalo Rezkovo zařazení do základní jedenáctky jako odvážný tah, který nejvíc ovlivnilo asi Rezkovo pevné pouto s Bílkem. Pod současným trenérem reprezentace působil už ve třech klubech – Teplicích, Spartě a Plzni. Důvěru mu kouč dal i tentokrát.

Vpátek by se bylo vyplatilo stáhnout Rezka dřív. V 83. minutě, kdy ho vystřídal Necid, už bylo pozdě. Ostatně i faulující hráč hledal příčinu spíš ve vzrůstající únavě než v nedostatku zkušeností z velkých zápasů: "Zvlášť po přestávce to bylo znát." Zápas pro Rezka skončil až omluvou spoluhráčům v kabině po konci utkání. "Osobně mě to moc mrzí, ale kluci mě i tak povzbuzovali." To potvdil i stoper Tomáš Sivok. "Klidně jsem mohl být na Honzově místě. Když chcete Španělům vzít míč, hrozí faul skoro pokaždé."

Autor: