Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fotbal za války. V Terezíně proběhne turnaj žáků připomínající tamní fotbalovou ligu

Sport

  10:41
Terezín - Již potřetí přivítá Terezín mladé fotbalisty, kteří si připomenou takzvanou terezínskou fotbalovou ligu z období druhé světové války. Právě v den připomenutí 80 let od jejího začátku se na stadionu TJ Sokol Terezín uskuteční předání cen a medailí a pietní připomínka obětí nacismu. Sportovně-vzdělávací akce se uskuteční o tomto víkendu pod záštitou ministra dopravy ČR Vladimíra Kremlíka.

Terezínský fotbal znovu ožívá. Školáci hrají v historických dresech u kasáren, které volají po zachráně foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Cílem letošního ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy je opět upozornit na nutnost záchrany unikátního objektu Drážďanských kasáren, kde se v letech 1942 – 1944 zápasy terezínské fotbalové ligy v letech odehrávaly. 

„Ani dva roky po ničivé vichřici, která objektu Drážďanských kasáren zasadila poslední ránu, se místním ani státním orgánům nepodařilo budovu zachránit. Rozhodli jsme se proto o situaci informovat mezinárodní organizace a iniciovat vznik zvláštního záchranného fondu na obnovu a rekonstrukci tohoto unikátního místa paměti holocaustu,“ říká Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín.

Terezínský fotbal znovu ožívá. Školáci hrají v historických dresech u kasáren,...
Terezínský fotbal znovu ožívá. Školáci hrají v historických dresech u kasáren,...

Sportovní program Memoriálu terezínské fotbalové ligy zahrnuje turnaj kategorie starších žáků, který se odehraje v sobotu 31. srpna a v neděli 1. září na stadionu TJ Sokol Terezín. Turnaje se zúčastní mladí fotbalisté a fotbalistky klubů z Prahy a Ústeckého kraje. Finálové utkání druhého ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy je na programu v neděli 1. září od 13:00. Vyhlášení vítězů, předání medailí a individuálních ocenění začne ve 14:00 na stadionu TJ Sokol Terezín. 

Ceny předají starosta Terezína René Tomášek, místostarosta Terezína Martin Pala, předsedkyně Českého klubu fair play Květa Pecková-Jeriová, předseda Výboru Ceny Arnošta Lustiga Jan Pirk, zvláštní zmocněnec pro otázky holokaustu Ministerstva zahraničních věcí ČR Antonín Hradilek a představitelé FAČR.

Součástí Memoriálu je i vzdělávací akce pro účastníky turnaje ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín v Dělostřeleckých kasárnách. Účastníci turnaje budou mimo jiné seznámeni s historií pevnosti Terezín a tragickými osudy protagonistů terezínské fotbalové ligy.

Memoriál terezínské fotbalové ligy již potřetí pořádá Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s výkonným výborem FAČR. Patronát nad Memoriálem terezínské fotbalové ligy 2019 převzal fotbalový internacionál Zdeněk Svoboda, osminásobný mistr nejvyšší domácí soutěže. Hlavním partnerem Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2019 je společnost ČEPRO. Institucionálními partnery akce jsou Český klub fair play při ČOV, Ústecký krajský fotbalový svaz, Okresní fotbalový svaz Litoměřice, Město Terezín, TJ Sokol Terezín, Smíchovská střední průmyslová škola a Židovská liberální unie.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha