Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalové MS v Kataru se 48 týmy? Podle předsedy FIFA Infantina to je možné

Sport

  13:40
KUALA LUMPUR/PRAHA - Plánované rozšíření fotbalového mistrovství světa by se mohlo uspíšit. Ve středu o tom promluvil prezident FIFA Gianni Infantino: „Bavíme se s našimi katarskými přáteli a zjišťujeme, jaké jsou možnosti. Věříme, že se nám to podaří.“

Gianni Infantino, prezident FIFA. foto: ČTK/AP

FIFA odklepla rozšíření světového fotbalového šampionátu z dvaatřiceti na osmačtyřicet zemí loni v zimě. Poprvé se tak mělo hrát v roce 2026 ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku.

„Ale pokud budeme mít příležitost tuhle dobrou věc uskutečnit dřív, proč se o to nepokusit,“ prohlásil Gianni Infantino, italský prezident Mezinárodní fotbalové federace.

Podle jeho představ se premiéra rozšířeného šampionátu přesune do Kataru, který se připravuje na turnaj v roce 2022. A mohl by se o něj podělit s dalšími bohatými zeměmi v regionu: Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Kuvajtem...

Více zemí může zažít svůj sen

Jenže existuje zádrhel: Katar je od loňského roku s některými svými sousedy, kteří ho obviňují z finanční podpory terorismu, ve sporu. Mluví se o diplomatické a obchodní válce.

„Zatím zjišťujeme, jestli je toto zrychlené rozšíření proveditelné. Snažíme se. Vždycky se snažíme dělat věci lépe,“ poznamenal šéf fotbalu Infantino na kongresu asijské federace v malajském Kuala Lumpuru.

Mluvil o mistrovství světa 21. století, když v lednu 2017 revoluční novinku představoval. „Mnohem víc zemí bude mít šanci zažít svůj sen.“

Například počet asijských účastníků naroste ze čtyř na osm, Afrika dostane v novém formátu ke stávajícím pěti místům ještě čtyři další.

Gianni Infantino a Cristiano Ronaldo.
Dva prezidenti: Gianni Infantino z FIFA a Vladimir Putin z pořadatelské země...

Evropských mužstev bude na nově rozšířeném šampionátu šestnáct, Jižní Amerika stejně jako Střední a Severní Amerika dostanou šest, Oceánie jedno místo.

O zbývající dvě pozice se bude hrát v nově vzniklé šestičlenné baráži. V ní se představí jeden zástupce z každého kontinentu mimo Evropy, šestici doplní jedna země z hostitelského kontinentu.

Délka samotného šampionátu se nezmění, během dvaatřiceti dnů se odehraje 80 zápasů proti původním 64. Čtyřicet osm účastníků bude rozděleno do šestnácti skupin po třech.

Už v revolučním prosincovém termínu v Kataru? Definitivní verdikt by měl zaznít příští rok.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...