130 let

Gianni Infantino, prezident FIFA. | foto: ČTK/AP

Fotbalové MS v Kataru se 48 týmy? Podle předsedy FIFA Infantina to je možné

Sport
  •   13:40
KUALA LUMPUR/PRAHA - Plánované rozšíření fotbalového mistrovství světa by se mohlo uspíšit. Ve středu o tom promluvil prezident FIFA Gianni Infantino: „Bavíme se s našimi katarskými přáteli a zjišťujeme, jaké jsou možnosti. Věříme, že se nám to podaří.“

FIFA odklepla rozšíření světového fotbalového šampionátu z dvaatřiceti na osmačtyřicet zemí loni v zimě. Poprvé se tak mělo hrát v roce 2026 ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku.

„Ale pokud budeme mít příležitost tuhle dobrou věc uskutečnit dřív, proč se o to nepokusit,“ prohlásil Gianni Infantino, italský prezident Mezinárodní fotbalové federace.

Podle jeho představ se premiéra rozšířeného šampionátu přesune do Kataru, který se připravuje na turnaj v roce 2022. A mohl by se o něj podělit s dalšími bohatými zeměmi v regionu: Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Kuvajtem...

Více zemí může zažít svůj sen

Jenže existuje zádrhel: Katar je od loňského roku s některými svými sousedy, kteří ho obviňují z finanční podpory terorismu, ve sporu. Mluví se o diplomatické a obchodní válce.

„Zatím zjišťujeme, jestli je toto zrychlené rozšíření proveditelné. Snažíme se. Vždycky se snažíme dělat věci lépe,“ poznamenal šéf fotbalu Infantino na kongresu asijské federace v malajském Kuala Lumpuru.

Mluvil o mistrovství světa 21. století, když v lednu 2017 revoluční novinku představoval. „Mnohem víc zemí bude mít šanci zažít svůj sen.“

Například počet asijských účastníků naroste ze čtyř na osm, Afrika dostane v novém formátu ke stávajícím pěti místům ještě čtyři další.

Gianni Infantino a Cristiano Ronaldo.
Dva prezidenti: Gianni Infantino z FIFA a Vladimir Putin z pořadatelské země...

Evropských mužstev bude na nově rozšířeném šampionátu šestnáct, Jižní Amerika stejně jako Střední a Severní Amerika dostanou šest, Oceánie jedno místo.

O zbývající dvě pozice se bude hrát v nově vzniklé šestičlenné baráži. V ní se představí jeden zástupce z každého kontinentu mimo Evropy, šestici doplní jedna země z hostitelského kontinentu.

Délka samotného šampionátu se nezmění, během dvaatřiceti dnů se odehraje 80 zápasů proti původním 64. Čtyřicet osm účastníků bude rozděleno do šestnácti skupin po třech.

Už v revolučním prosincovém termínu v Kataru? Definitivní verdikt by měl zaznít příští rok.

Autor: Jiří Čihák