Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jablonec zesměšnil bezmocný Hradec 7:0. Slavia porazila Teplice

Sport

  17:42aktualizováno  18:56
JABLONEC - Fotbalisté Jablonce pokračují ve výborných jarních výkonech. V dnešním utkání 20. ligového kola smetli doma nováčka z Hradce Králové 7:0 a připsali si šestou výhru po sobě, díky níž poskočili na třetí místo v tabulce před Olomouc. Na druhou Spartu ztrácí už jen čtyři body. O svém triumfu rozhodl Baumit pěti brankami už do poločasu, druhý jarní hattrick zaznamenal útočník Davida Lafata.

Jablonec - Hradec Králové (Lukáš Zich) foto: ČTK

Severočeši, kteří na jaře neztratili ani bod, začali velmi dobře a již ve 13. minutě rozvlnil poprvé hradeckou síť Jarolím. Po rychle rozehraném autu z úhlu chytře překonal hostujícího brankáře hostí Zicha.

Sobotní zápasy ligy

Jablonec - Hradec 7:0
Budějovice - Bohemians 1:1
Ústí n. Labem - Slovácko 2:0
Slavia - Teplice 4:1

Jablonec se od té chvíli uklidnil a naprosto opanoval dění na trávníku. Ve 22. minutě centr Jablonského do šestnáctky netrefil Piták, míč prolétl až k Lafatovi, který ho pohodlně uklidil do hradecké branky. Za pár desítek sekund uštědřil Baumit hostům další úder, obrovskou hrubku Janouška snadno potrestal svým druhým gólem v zápase Jarolím.

Branková smršť Jablonce dál pokračovala a ve 32. minutě zvyšoval exhradecký Piták, když využil dalšího zmatku v hostujícím vápně. Vzápětí lovil nešťastný Zich míč ze své sítě popáté. Prosadil se důrazný Lafata, který doklepl střelu odraženou od tyče.

Ani ve druhé půli domácí neztratil hlad po brankách, i když gólová kanonáda přece jen ustala. V 52. minutě exjablonecký Klapka špatně zpracoval míč, po následném autu poslal pohotově míč do vápna Piták a Lafata završil hattrick. Tři góly dal podruhé v jarní sezoně, v předešlém domácím zápase se mu stejně dařilo proti Liberci.

Tempo hry pak opadlo, ale přesto se ještě téměř pět tisíc diváků dočkalo sedmé trefy, kterou v závěru obstaral Třešňák. Jablonec vyhrál druhým největším rozdílem v samostatné lize, nejvyšší výhru zaznamenal před třinácti lety proti Českým Budějovicím, který smetl 8:0.

Pospěch s Jarolímem zařídili Slavii výhru 4:1 nad Teplicemi
Slavia nastoupila v totožné sestavě jako při předchozí výhře nad Libercem a od začátku se tlačila do útoku. Její aktivita však většinou končila na pozorných teplických obráncích. Hostům se však v útoku nedařilo podržet míč, a tak byli domácí v tlaku.

Ten vyústil ve smrtící tříminutovku. Vše odstartovala 32. minuta, kdy Koreš prostrčil míč do vápna na Pospěcha, který přehodil brankáře a dobíhající hostující bek již nestačil vykopnout míč z brankové čáry. Zimní posila Slavie se dočkala v druhém ligovém startu za Pražany druhého gólu.

Navíc hned za dvě minuty sklepl Pospěch centr pro Jarolíma, který ze 14 metrů napálil míč do sítě. A v Synot Tip Areně mohlo být za další minutu ještě veseleji. Koreš zatáhl po levé straně míč, nahrál ho před branku Horovi, ten však ve skluzu mířil jen do břevna.

Hostům se podařilo poprvé zahrozit až po hodině hry, kdy slávistický brankář Vaniak vyběhl až na hranici pokutového území, kde svedl dva úspěšné souboje s protihráči.

Severočeši se však hned na to konečně dočkali. V době, kdy se na trávníku svíjel zraněný slávista Janda, předvedly Teplice rychlý kontr, Mahmutovič se obtočil kolem obránce a ranou z hranice vápna snížil svým sedmým gólem v sezoně. Šlo o první přímou střelu Teplic na domácí branku.

Šance Severočechů však žily jen pět minut. Pak Slavia zahrávala z levé strany přímý, Jarolím ho na přední tyči tečoval hlavou zády k brance a míč napnul síť hned za vzdálenější tyčí. Jarolím tak zaokrouhlil svůj střelecký účet v české lize na 30 gólů.

Hosté mohli ještě snížit, ovšem Mahmutovičovu prudkou ránu z úhlu vytáhl gólman Vaniak a Vondrášek neuspěl s dorážkou. Naopak v poslední minutě napřáhl z 30 metrů střídající Milutinovič a dal výsledku definitivní podobu. Teplice tak potvrdily, že to na Slavii na její půdě neumí, vyhrály jen jednou v roce 2000.

20. kolo první fotbalové ligy

FK Jablonec - FC Hradec Králové 7:0 (5:0)
Branky: 22., 33. a 52. Lafata, 13. a 24. Jarolím, 31. Piták, 84. Třešňák. Rozhodčí: Adam - Vysloužil, Nádvorník. ŽK: Klapka, Poděbradský (oba Hradec). Diváci: 4820.

Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Loučka - Vošahlík (59. Haurdič), Jarolím (75. Třešňák), Piták (81. Hejda), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Hr. Králové: Zich - Fischer, Pávek, Němeček, Janoušek (46. Pilař) - Mišinský, Hochmeister (38. Rezek), Klapka, Poděbradský - Dvořák, Černý (79. Štěpán). Trenér: Kotal.

FK Ústí nad Labem - 1. FC Slovácko 2:0 (2:0)
Branky: 9. Valenta, 15. Martykán. Rozhodčí: Jech - Filípek, Urban. ŽK: Veverka, Dvořák, Stožický, Vorel, Jindráček - Kubáň, Urbánek. ČK: 54.  Dvořák. Diváci: 1368.

Ústí n. L.: Vorel - Stožický, Polák, Valenta, Dvořák - Lamešič (58. Zachariáš), Vrtělka, Martykán, Volek - Jindráček, Veverka (64. Krbeček). Trenér: Habanec.

Slovácko: Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň (64. Szmek) - Fujerik, Kordula, Volešák, Reinberk (28. Urbánek) - Nestorovski (75. Hlúpik), Švancara. Trenér: Soukup.

Dynamo České Budějovice - Bohemians 1905 1:1 (0:0)
Branky: 62. Vulin - 48. Škoda. Rozhodčí: Bílek - T. Kovařík, Marek. ŽK: Ondrášek, Horejš, Žižka, Otepka - Nikl, Kraus, Bartek, Nešpor, Sedláček, Lukáš. ČK: 75. Bartek. Diváci: 3069.

Č. Budějovice: Kučera - Nitrianský, Lengyel, Horejš, Žižka - Hudson, Černák, Otepka (65. Benát), Vulin - Ondráček, Pecka (52. Stráský). Trenér: Šilhavý.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Bartek - Štohanzl (60. Sedláček), Kraus (80. Rychlík), Držík, Moravec - Hartig (65. Nešpor), Škoda. Trenér: Hoftych.

Slavia Praha - FK Teplice 4:1 (2:0)
Branky: 34. a 66. Jarolím, 32. Pospěch, 89. Milutinovič - 61. Mahmutovič.  Rozhodčí: Matějek - Ubias, Košec. ŽK: Janda - Čajič. Diváci: 6898.

Slavia: Vaniak - Dostál, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Hora, Janda (69. Černý), Jarolím, Koreš (81. Milutinovič) - Kisel - Pospěch (67. Vlček). Trenér: Petrouš.

Teplice: Slavík - Matula, Hošek, Smejkal, Rosa (68. Jungr) - Verbíř (54. Vondrášek), Lácha (57. Kalivoda), Čajič, Vachoušek, Mareš - Mahmutovič. Trenér: Plíšek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!