Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kohák o MS: Prožívám to jako buddhista. Jen škoda, že taky nehraju

Sport

  6:00
PRAHA - Před kamerou se cítí jako doma, nestrádá však ani v roli režiséra. A volný čas? Ten Jakub Kohák věnuje sportu. Především tedy fotbalu, v němž si podle svých slov vede výborně. V těchto dnech ale často posedává před televizní obrazovkou a s chutí hltá dění na šampionátu v Brazílii.

Jakub Kohák. foto: MAFRA - Milan Bureš

„Moc se mi to zatím líbí. Fotbal je rychlá a geniální hra,“ říká Kohák. Devětatřicetiletého rodáka z Prahy proslavila především role v seriálu Okresní přebor, v roce 2005 ale získal také Anděla za videoklip roku pro Annu K. a byl oceněn rovněž za osobní přínos české reklamě.

Lidovky.cz: Šampionát v Brazílii už přinesl řadu překvapení. Stíháte sledovat všechna utkání?
Částečně. Musím říct, že se mi to zatím moc líbí. Hráči jsou skvěle fyzicky připravení, sprintují stejně ve dvacáté vteřině i v devadesáté minutě. Ten, kdo někdy fotbal hrál, tak určitě ví, o čem mluvím. Samozřejmě jsou některé zápasy atraktivní více a některé méně. Ale jsem nadšený. Je to rychlá a geniální hra.

Lidovky.cz: Máte tip na celkového vítěze?
Těžko říct. Na začátku jsem věřil Argentině, ale když teď vidím koncepci jejich hry... Naopak skvěle se mi jeví týmy z Evropy. Takže si to asi mezi sebou rozdají Holanďani a Němci. Trošičku se tam tlačí Italové a překvapili mě Francouzi. Takže jeden z této čtveřice to vyhraje. Tutovka!

Slavné osobnosti glosují MS

Server Lidovky.cz přináší k fotbalovému šampionátu v Brazílii seriál článků s osobnostmi, kteří mají k populárnímu sportu silné pouto. Glosovat aktuální dění budou vždy začátkem týdne.

David Novotný: Fiasko španělské 'házené'? Super. A sudím ještě stopky

Lidovky.cz: Jste fanouškem, jak se říká, dobrého fotbalu, nebo fandíte „svému“ týmu?
Řekl bych to asi takhle... Fandím těm, kteří nejsou tak úplně favorité. To znamená, že se mi hodně líbí Chile a Kostarika. A teď pozor! Výborné hrají i Američané.

Lidovky.cz: Mistrovství světa před čtyřmi lety proslavil zvuk vuvuzel, který se linul z hlediště. Nestýská se vám po nich, když sledujete zápasy v Brazílii?
Nechybí mi, ale tenkrát v Africe mi ani nijak extra nevadily. Hodně lidí to kritizovalo, ale podle mě to patřilo k tomu fotbalovému koloritu. Teď ovšem musím pochválit gólovou technologii. I když přiznávám, že jsem byl dříve její odpůrce. Líbí se mi totiž nespravedlnost. Protože přesně takový je život, že jo? Ale naštěstí to vynahrazují chybující rozhodčí, takže tam ten životní odraz alespoň částečně je.

Lidovky.cz: Lidé vás mají zafixovaného jako brankáře, přitom hrajete v útoku. Je to tak?
Jistě, to je pravda. Třeba v Okresním přeboru mě dali do brány proto, že jsem strašně rychlej a kamery by mě nestačily snímat. Občas jen stačilo, abych povyskočil. Ale výhoda brankáře je v tom, že se všichni dřou a on stojí v bráně a kouká.

Lidovky.cz: Co říkáte na rekord Miroslava Kloseho, který dal na MS už patnáctou branku, čímž vyrovnal Ronalda?
Super! Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Jen škoda, že já jsem se na mistrovství nikdy nedostal. To bych byl totiž na sto procent nejlepší střelec. Škoda... Ale jinak mě těší, že jak na to koukám, tak nikdo není jako já. Jsem mladej, bohatej a krásnej. Tak co víc si můžu přát?

Lidovky.cz: Dokonce se chlubíte i tím, že máte kopačky se svým jménem.
Samozřejmě, to je u nás hvězd normální. Je to však jeden z mála trendů, který jsem nezačal. Zrovna teď jsem u svého distributora kopaček a dojednáváme další kšeft.

Lidovky.cz: Prý máte rád fotbal v extrémních podmínkách. Takže si libujete v brazilských teplotách a vlhkosti?
To už je zase moc velký extrém, který mi tolik nevyhovuje. Mám rád, když je pořádná zima nebo pěkně leje. Horko moc nemusím, to zase ne. Ale hoši to musí zvládnout, nedá se nic dělat. Ideální pro mě je, když padá hodně gólů, ovšem musí to být i pořádná bitva.

Lidovky.cz: Kde zápasy sledujete? Máte oblíbenou hospůdku, nebo dáváte přednost pohodlí domova?
Doma, jedině doma. Já si to nikde jinde tolik neužiju, lidi mi vadí. V hospodách furt někdo mluví, vstává a kouří. To není nic pro mě. Já jsem nejradši doma s rodinou nebo sám. Sednu si, lehnu si, vezmu fotbalový balon do ruky a pohodička. Ještě teda nesmím zapomenout na čaj s mlékem a piškoty.

Lidovky.cz: Cloumají s vámi někdy emoce?
Kdepak, já zásadně neřvu. Jsem takový fanoušek, který nefandí. Občas teda vyskočím a zakřičím: „Ježiš, to je dřevák!“. Jinak to prožívám vnitřně. Přesně jako buddhista.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!