Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Trenér musí mít zlatého pindíka, glosoval Robben nizozemská střídání

Sport

  21:59
SAO PAULO/PRAHA - Podruhé se na fotbalovém mistrovství světa stal hráčem zápasu, a tak měl nizozemský tahoun Arjen Robben v mixzóně mezi novináři po výhře 2:0 nad Chile dobrou náladu. Až tak, že si dovolil šprým na adresu trenéra Luise van Gaala.

Arjen Robben. foto: ČTK/AP

„Trenér snad musí mít zlatého pindíka,“ smál se Robben, kolem kterého v tu chvíli stál houf novinářů.

Svérázným způsobem tak ocenil trenérův cit na střídání. Právě náhradníci Leroy Fer a Memphis Depay, které Luis van Gaal poslal ve druhém poločase na hřiště, totiž zařídili vítězství. Oba vstřelili gól!

Ale nejvíc vidět byl opět Robben, byť tentokrát gól nedal. Ten se podruhé za sebou stal hvězdou zápasu, a má tak velký podíl na suverénním nizozemském postupu do osmifinále. Jeho individuální průniky, drzé sprinty či nebezpečné střely zatím patří k ozdobám turnaje.

Nizozemsko postoupilo do vyřazovací části z prvního místa ve skupině B.

„Tři zápasy, devět bodů...“ počítal Robben, který na šampionátu zatím vstřelil tři góly. „Ale dneska to byl boj. Jsem pyšný na tenhle tým, jak proti Chile bojoval. Soupeř nás nepříjemně napadal, ale my jsme využili naše šance.“

Mimochodem, Van Gaal vzal Robbenova slova s humorem: „To řekl? Tak to nevím. Moje manželka Truus mi tohle nikdy neřekla. Ale ne, teď vážně. Ta střídání bylo štěstí, prostě štěstí. I když o kvalitě Fera a Depaye samozřejmě dobře vím.“

Tři zápasy - skóre 10:3

Jeho tým na šampionátu zatím sbírá chválu. A to za přímočaré útočné akce, které většinou táhne právě Robben. Nizozemsko nechává soupeře hrát a po zisku míče okamžitě vyráží do bleskurychlých protiútoků. Doplatily na to Španělsko (5:1), Austrálie (3:2) a naposledy Chile (2:0).

„Prostě vždycky chceme dát alespoň o jeden gól víc než soupeř,“ smál se Van Gaal, jenž po mistrovství u nizozemské reprezentace skončí a převezme Manchester United.

Autor: